8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRasdaq moare, dar nu se predă

Rasdaq moare, dar nu se predă

Micii investitori de pe piaţa de capital sunt bulversaţi de intenţiile unora de a desfiinţa piaţa Rasdaq. În timp ce, la nivel înalt, instituţiile se bat pe termeni juridici, la nivel local, oamenii spun că au obţinut randamente bune din tranzacţii cu acţiuni pe această piaţă şi cer să se ţină cont şi de părerea lor când se iau decizii importante. Vineri, valoarea tranzacţiilor pe Rasdaq a crescut de opt ori faţă de ziua precedentă.

Piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cunoscută în continuare drept piaţa Rasdaq, are zilele numărate, după ce o decizie indirectă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a pus pe jar investitorii români care au tranzacţionat de-a lungul timpului acţiuni pe Rasdaq şi înainte, şi după ce aceasta a fuzionat cu BVB. „Jucătorii“ de pe piaţa de capital au investit pe un segment al Bursei despre care află după ani buni că nu este reglementată. Nedumeririle lor sunt diverse: ce se întâmplă cu cotaţiile, cu acţiunile lor, cu companiile listate dacă dispare Rasdaq, cum vor fi preluate acestea de BVB, ce reguli noi se vor institui pentru micii acţionari?
Zilele trecute, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a răspuns, într-un proces penal din România, şi a decis că piaţa Rasdaq nu este una reglementată. „Articolul 4 alineatul (1) punctul 14 din MiFID trebuie interpretat în sensul că o piaţă de instrumente financiare care nu îndeplineşte cerinţele prevăzute în titlul III din această directivă nu intră în noţiunea «piaţă reglementată», astfel cum este definită de dispoziţia menţionată, chiar dacă operatorul său a fuzionat cu operatorul unei astfel de pieţe reglementate“, se arată în Decizia Curţii de Justiţie a UE, citată de Mediafax. MiFID reprezintă Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2004/39/CE.

Investitorii cer să fie consultaţi

Investitorii spun că trebuie consultaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). „Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită CNVM ca investitorii să fie consultaţi cu privire la clarificarea statutului pieţei Rasdaq, având în vedere că aceştia au investit de mai bine de 15 ani în acţiunile companiilor listate pe această piaţă, fiind convinşi că Rasdaq este o piaţă reglementată“, a precizat AIPC printr-un comunicat de presă transmis către GdS zilele trecute.
Investitorii craioveni de pe piaţa de capital consideră că Rasdaq este o piaţă importantă pentru economie, chiar dacă sunt puţini jucători şi lichiditatea este scăzută. „Având în vedere numărul mare de firme de pe piaţa Rasdaq (în jur de 1.100, multe dintre ele cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro) ce reprezintă toate sectoarele economiei naţionale, se poate spune că piaţa Rasdaq reprezintă mult mai bine economia României decât cele 60 de firme de la BVB şi este în interesul tuturor să se creeze un cadru care să permită dezvoltarea acestei pieţe, indiferent sub ce denumire, şi nu trecerea ei pe linie moartă. Dacă această piaţă se va dezvolta alături de piaţa principală, ar avea de câştigat şi BVB, și CNVM, şi investitorii, şi firmele şi, în general, economia României“, a declarat, pentru GdS, E.I., un investitor craiovean pasionat de piaţa de capital. El a spus că tranzacţionează de şapte ani pe Rasdaq şi cele mai bune randamente le-a obţinut din vânzări/cumpărări de acţiuni pe această piaţă. „Pentru investitori şi pentru cuponari – care sunt tot investitori -, cel mai bine ar fi să ia sfârşit această incertitudine cât mai curând şi este esenţial ca pe ATS-ul Bursei, unde vor fi transferate firmele de pe Rasdaq, să nu se piardă nimic din drepturile acţionarilor minoritari de pe actuala Rasdaq“, este de părere E.I. Investitorul craiovean susţine că ar fi bine să se transfere acţiunile cotate pe Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei şi „chiar s-ar înăspri cerinţele de transparenţă ale firmelor şi protecţia acţionarilor minoritari privind retragerea de la tranzacţionare, ofertele de preluare obligatorii la atingerea anumitor praguri de deţinere etc.“.

Brokerii spun că au fost câştiguri din dividende

Şi brokerii văd Rasdaq cu ochi buni. „Piața Rasdaq este interesantă pentru că pe aceasta se regăsesc deja listate firme din majoritatea sectoarelor economice. Lichiditatea pieței Rasdaq este scăzută, pentru că sunt foarte puţini investitori pe această piaţă şi majoritatea lor aşteaptă evenimente care să ducă preţul acolo unde cred ei că este valoarea companiei. În perioada de boom economic de dinaintea crizei, anii 2005-2007, piaţa Rasdaq a fost vedeta Bursei, foarte multe fonduri de investiţii intrând în acţionariatul multor firme de pe această piaţă“, a explicat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. Cu toate acestea, investitorii de pe Rasdaq au avut parte de dividende, pentru că multe dintre societăţile listate au fost profitabile în timp. „Pe această piaţă găsim mulţi investitori care încasează an de an dividende şi îşi recuperează investiţia în timp numai din dividende“, a mai spus brokerul George Popa.

Se propune încetarea activităţii Rasdaq şi trecerea pe BVB sau ATS

Casa de avocatură Duţescu şi Asociaţii a transmis CNVM, pe 28 martie, un proiect care ar presupune rezolvarea situaţiei juridice a Rasdaq. „Acest proiect vizează încetarea activităţii pieţei Rasdaq, sistem de tranzacţionare care nu se încadrează în prezent în dispoziţiile Directivei MiFID a Parlamentului European, şi admiterea emitenţilor tranzacţionaţi pe această piaţă pe piaţa reglementată administrată de BVB sau în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare (ATS – n.r.), gestionat de acelaşi operator“, anunţa Casa de avocatură Duţescu şi Asociaţii, citată de wall-street.ro. Potrivit proiectului, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar urma să întocmească lista emitenţilor tranzacţionaţi pe piaţa Rasdaq care îndeplinesc condiţiile de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată.

Zeci de companii din Oltenia, listate de pe Rasdaq

Potrivit unui portal bursier (ghid.agf.ro), iniţial, pe piaţa Rasdaq au fost listate 6.000 de titluri, dar în 2005, în momentul transferării Rasdaq la operatorul BVB, au rămas doar 1.250 de firme listate. Apoi au început delistările una după alta. Potrivit specialiştilor bursieri de pe ghid.agf.ro, numai în 2010 au fost delistate 252 de firme de pe Rasdaq. Printre delistările notabile de atunci s-au numărat: Automobile Craiova, Bere Azuga, Petrom Aviation Otopeni, Romvag Caracal şi Zarea Bucureşti. Automobile Craiova a fost delistată după ce acţionarul majoritar, Ford Motor Company, a avut o ofertă publică de cumpărare, scoţând din joc micii acţionari captivi în societate. Potrivit site-ului BVB, la ora actuală mai sunt listate 1.152 de firme pe Rasdaq. Din Oltenia sunt câteva zeci de societăţi din diverse domenii: agricultură, construcţii, industrie, comerţ. Din Dolj, cele mai cunoscute companii ale căror acţiuni se tranzacţionează pe Rasdaq sunt Avioane Craiova, Foraj Sonde SA, Lactido SA, MAT SA, Celule Electrice Băileşti, Comcereal Dolj etc. 

Valoarea tranzacţiilor Rasdaq, de opt ori mai mare

Pe piaţa secundară, valoarea tranzacţiilor este net inferioară celor de pe BVB. Totuşi, în ultima parte a săptămânii, valoarea tranzacţiilor a crescut de aproape opt ori pe Rasdaq, faţă de o zi obişnuită, cel mai probabil datorită discuţiilor despre statutul pieţei. Vineri după-amiază, la închiderea zilei bursiere, pe piaţa Rasdaq se efectuaseră tranzacţii cu acţiuni de 470.000 de euro, faţă de aproximativ 60.000 de euro în ziua precedentă. În acelaşi timp, pe secţiunea principală a Bursei, numai valoarea tranzacţiilor cu acţiuni era de aproximativ 11,7 milioane de euro, la închiderea zilei bursiere de vineri, pe fondul unui rulaj în creştere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS