10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii, chemaţi la banii APIA

Fermierii, chemaţi la banii APIA

Începând de astăzi, fermierii doljeni pot solicita sprijinul pe suprafaţă aferent anului 2012. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a lansat campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. „Campania se derulează în perioada 1 martie – 15 mai, respectiv 16 mai – 11 iunie. Pentru depunerea cererilor de plată în perioada 16 mai – 11 iunie se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv adjunct al APIA Dolj. După data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Unde se poate completa declaraţia de suprafaţă

Anul acesta, ca şi în 2011, fermierii vor completa declaraţia de suprafaţă, necesară solicitării sprijinului pe suprafaţă, de acasă, on line, prin aplicaţia IPA Online declaraţia de suprafaţă. „Completarea declaraţiei pe suprafaţă se poate face accesând site-ul nostru (http://www.apia.org.ro), de unde un link poate genera parola în funcţie de ID-ul fermierului şi de CNP-ul acestuia. Cu această parolă se face logarea la aplicaţie, iar fermierul îşi găseşte toate datele din campania precedentă“, a explicat Emil Călugăru.
Dacă fermierul este nou, el trebuie să se prezinte întâi la Centrul Judeţean sau, după caz, la Centrele Locale ale APIA (Băileşti, Bechet, Craiova, Calafat, Filiaşi, Melineşti, Orodel, Segarcea), de unde va primi un număr unic de identificare. Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, fermierii care nu au cunoştinţele necesare pentru a completa declaraţia de la calculatorul de acasă o pot completa fie la primării, cu ajutorul persoanelor desemnate în acest sens, fie la Biblioteca din comună (bib-liotecarii au fost instruiţi în acest sens), fie la Centrele Locale APIA.

„Dacă dosarul nu se depune la APIA, cererea este neeligibilă“

Odată completată, declaraţia împreună cu restul actelor necesare (copie BI/CI, dovadă cont bancar activ, adeverinţa care atestă utilizarea terenului, conform înscrisurilor din Registrul Agricol al localităţii pe raza căreia este situată suprafaţa utilizată), fermierii trebuie să se prezinte la Centrul Local APIA de care aparţin pentru a le fi înregistrată cererea. „Dacă dosarul nu se depune la Centrul Local APIA, cererea este neeligibilă pentru plata în această campanie. Deci, fermierii trebuie să se asigure că dosarul este depus şi înregistrat în baza de date APIA“, a adăugat Emil Călugăru.

Terenurile din Dolj se comasează

De la un an la altul, în Dolj, numărul fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafaţă a scăzut, în condiţiile în care suprafaţa solicitată a rămas aceeaşi. „Creşte numărul marilor fermieri, deci terenurile se comasează şi marii fermieri se extind. Faţă de campania 2007, când am avut peste 67.000 de fermieri, în 2011 au fost 55.500. Ne aşteptăm ca şi anul acesta să avem un trend descendent“, a declarat Emil Călugăru. Suprafaţa pentru care se aşteaptă solicitarea de sprijin financiar este de 430.000 ha, dintre care aproximativ 200.000 ha sunt cerute de către marii fermieri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS