16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA-ul, piatra de moară a firmelor româneşti

TVA-ul, piatra de moară a firmelor româneşti

Mediul de afaceri este nemulţumit de faptul că taxa pe valoarea adăugată trebuie plătită la stat în avans, atunci când agentul economic emite factura, şi nu când o încasează de la clientul său. În plus, România are printre cele mai mari cote de TVA din Europa.

După ce s-au trezit peste noapte cu o taxă pe valoarea adăugată mărită artificial de la 19 la 24%, firmele româneşti întâmpină probleme cu metodologia statului privind încasarea/plata TVA. Companiile, în general cele din sfera IMM-urilor, au cerut în repetate rânduri ca taxa pe valoarea adăugată să fie plătită către stat atunci când firma şi-a încasat, la rându-i, banii de la clienţii cărora le-a emis facturile. La ora actuală, legislaţia fiscală prevede ca un contribuabil să plătească la stat TVA în momentul în care a emis o factură către un client, deşi firma respectivă încasează factura peste două luni, şase luni, un an sau poate chiar nu o mai încasează deloc. Un om de afaceri craiovean susţine că firma este în pierdere cu acest sistem de plată a TVA către stat la emiterea facturii. „Pentru cei care au un termen de plată a facturilor destul de mare şi nu au un cash-flow solid, este o problemă să plătească TVA la stat la emiterea facturii. Poate că mulţi dintre clienţi devin rău-platnici, astfel că pe parcurs firma nici nu îşi mai recuperează banii de la clientul respectiv, deşi TVA-ul l-a plătit la stat. Firma iese în pierdere din asta“, a precizat, pentru GdS, Adriean Asan Mic, director al Top Gel Craiova. El a mai spus că „dacă un client devine rău-platnic şi intră în insolvenţă sau faliment este foarte greu să îţi închizi în contabilitate chestiunile legate de TVA, până nu apare o hotărâre definitivă a instanţei. Practic, tu ai plătit la stat TVA-ul, nu mai poţi să-l încasezi de la client, dar nici nu poţi rezolva problema în contabilitate“. Fiscul doljean precizează că agenţii economici care au termene mari de plată date clienţilor pot încheia cu aceştia contracte, urmând ca facturile să fie emise mai târziu, mai aproape de termenul de plată. Însă firmele doljene susţin că, în aceste vremuri, nimeni nu are suficient curaj să nu emită factură şi să meargă pe încredere.

UE nu permite TVA la încasarea facturii la toate firmele

Iată ce spun specialiştii. „În privința TVA, sistemul fiscal românesc este aliniat la Directiva nr. 112/2006/CE a Consiliului Uniunii Europene privind sistemul comun al TVA, care interzice generalizarea plății TVA la încasarea facturilor. În România, ca și în majoritatea statelor unde există TVA, faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu unele excepții (consignații, teste, stocuri la dispoziția clientului)“, a explicat conf. univ. dr. Radu Buziernescu, reprezentant al firmei craiovene de consultanţă fiscală Professional Consulting.
Practic, blocajele apar pentru că foarte multe firme întârzie achitarea facturilor către companiile emitente şi de aici apar problemele de cash-flow. „Bineînțeles că ar fi ideal pentru agenții economici să plătească TVA la încasarea facturilor, dar consider că în contextul actual al țării noastre, în care nu există o disciplină financiară severă, în contextul în care plata furnizorilor este întârziată mult din cauza lipsei disponibilităților generată de criza economică, aceasta nu ar face decât să crească dificultățile în colectarea impozitelor (și așa România stă foarte prost la acest capitol, cu un prag de colectare de 60-70%), cu pericolul blocajului financiar“, a mai spus reprezentantul Professional Consulting. UE nu permite generalizarea plăţii TVA la încasarea facturii, dar, totuşi, multe state europene au adoptat o astfel de măsură pentru micii afacerişti. Un studiu al Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că pe segmentul de IMM-uri există state europene care practică TVA la încasarea facturii: „Din analiza Directivei nr. 2006/112/CE rezultă că plata TVA la încasarea facturii este o măsură care nu poate fi generalizată, pentru toţi agenţii economici şi pentru toate operaţiunile, dar care poate fi aplicată în anumite condiţii care se stabilesc vizând operaţiunile şi contribuabilii. Plata TVA la încasarea facturii este aplicată în mai multe state membre UE (Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia, Estonia), în general pentru întreprinderi mici şi mijlocii“. Pe lângă o astfel de politică permisivă pentru micii întreprinzători, care sunt ajutaţi să plătească TVA la încasarea facturii, statele respective practică şi o cotă standard de TVA mult mai mică decât în România. Cu excepţia vecinilor unguri, care au TVA mai mare decât în România, majoritatea statelor europene au TVA de 16-21%. Cea mai mică taxă pe valoarea adăugată o are Polonia – 7%.

În relaţia cu statul – TVA ar trebui plătit la… „Sfântul Aşteaptă“

Consultantul propune ca firmele care au relaţii comerciale cu statul să beneficieze de această măsură fiscală, în sensul că dacă statul nu‑şi onorează plata facturilor către firmele private, atunci şi acestea să îi achite TVA atunci când ele îşi încasează facturile emise către diverse instituţii ale statului. „La noi, tocmai statul este principalul partener de afaceri care întârzie foarte mult plățile către agenții economici, arieratele sale fiind de ordinul zecilor de miliarde de lei. Din acest motiv, eu aș propune ca TVA să se achite la încasare doar pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii care au ca beneficiar instituțiile statului“, a precizat Radu Buziernescu.

Cât este TVA n alte ţări europene  (cota standard)*
Austria    20%
Belgia    21%
Bulgaria    20%
Cehia    19%
Franţa    19,6%
Germania    16%
Grecia    19%
Polonia    7%
Portugalia    21%
ROMÂNIA    24%
Spania    16%
Ungaria    25%
*Date preluate de la www.consultingreview.com

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS