11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerile lui Dinel au luat-o în jos

Afacerile lui Dinel au luat-o în jos

13 firme doljene nu mai sunt „mari contribuabili“, din cauză că le-au scăzut afacerile. Pe listă sunt şi două firme controlate de Dinel Staicu.

De la începutul acestui an, 13 companii doljene nu mai întrunesc toate condiţiile pentru a fi încadrate în categoria marilor contribuabili, ci au redevenit mijlocii, efectuându-şi raportările contabile la sediul Fiscului judeţean şi nu la Bucureşti, ca anul trecut. Pe lista firmelor care au redevenit contribuabili mijlocii sunt multe instituţii financiare nebancare (IFN), firme de leasing, de construcţii etc. Printre ele se numără şi două societăţi controlate de omul de afaceri Dinel Staicu: Biroul de Investiţii Regional Oltenia IFN SA şi Partener IFN SA, aceasta din urmă figurând ca având activitatea suspendată din a doua jumătate a anului 2010. Dinel Staicu este în închisoare de anul trecut, fiind condamnat la şapte ani, în urma unor fraude descoperite. Când anumite firme se întorc de la Direcţia Mari Contribuabili la finanţele judeţene înseamnă că nu mai îndeplinesc diferite criterii stabilite de lege, dintre care cele mai importante se referă la diminuarea afacerilor. Criteriile ANAF pentru a include o firmă la mari contribuabili sunt legate de volumul cifrei de afaceri în anul anterior, mărimea obligaţiilor fiscale către stat, volumul cheltuielilor cu personalul, valoarea activelor imobilizate corporale şi necorporale. Când aceşti indicatori scad drastic, firma devine din nou contribuabil mijlociu, după cum stabileşte ANAF. Dintre cele 13 firme cărora le-au scăzut afacerile în perioada crizei mai fac parte producători locali şi furnizori de diverse servicii financiare, precum şi o regie: Continental Leasing IFN SA, Fondul Local de Garantare Craiova, Filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri din România, Gecorom SA, Grosbi Impex SRL, Helco Leasing IFN SA, MAT SA Craiova, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ RA Craiova, Reistem Grup SRL, Roquette Romania SA Calafat, Serpico SRL, Sud Oil SRL.

Le este mai bine ca… mijlocii

Pentru mulţi contribuabili este o chestiune pozitivă întoarcerea la Dolj, unde îşi plătesc dările contribuabilii mici şi mijlocii. Anul trecut, unele firme care tocmai trecuseră la mari contribuabili susţineau că ar fi preferat să rămână la Dolj, pentru că la Bucureşti birocraţia este mai mare, iar drumurile repetate până la ANAF şi înapoi înseamnă cheltuieli în plus şi timp pierdut. „Pentru o simplă hârtie merg de trei ori la Bucureşti“, spunea anul trecut un om de afaceri craiovean, a cărui companie trecuse la mari contribuabili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS