10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaxa radio-TV, între şantaj şi legalitate

Taxa radio-TV, între şantaj şi legalitate

CEZ a inclus taxa radio-TV pe factura de energie electrică. Mica taxă colectată prin această constrângere face marele buget al TVR.

Nu ştiu cum vi se pare dumneavoastră, dar eu mă simt şantajat de compania CEZ. Furnizorul de energie electrică în Oltenia emite o singură factură pentru consumul de curent şi taxa radio-TV, profitând de poziţia de monopol pe care o deţine în zonă.
Taxa radio-TV este statuată prin două hotărâri de guvern (HG nr. 977/2003 şi HG nr. 978/2003). Art. 1 din HG menţionate stipulează că „persoanele fizice cu domiciliul în România, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare TV, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune/televiziune“. Art. 5, alin (1), spune că „taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune/televiziune se va încasa de la plătitorii acesteia, de către Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Electrica SA, în baza unui contract de mandat, odată cu plata energiei electrice consumate“. CEZ, care a preluat SDFEE Electrica Oltenia, a înţeles că încasarea taxei „odată cu plata energiei electrice consumate“ înseamnă să emită o singură factură pentru cele două servicii.

Factură obligatorie

Procedura nu este legală. Ordinul nr. 29/2003 privind aplicarea prevederilor HG nr. 831/1997, pentru aprobarea formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, ne arată la art. 1 care sunt activităţile de livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate direct către populaţie, pentru care agenţii economici sunt obligaţi să emită facturi fiscale. Lit. e) spune că facturile sunt obligatorii pentru „furnizarea, la domiciliul clientului, a energiei electrice şi termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobilă, de poştă şi curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de internet“. Pe de altă parte, Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ne lămureşte cum se emit facturile. Art. 155, alin. 5) – Facturarea –  spune că o factură cuprinde în mod obligatoriu mai multe informaţii, printre care „denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau, după caz, codul de identificare fiscală, ale persoanei impozabile care emite factura“. Evident, aceste date nu apar pe facturile emise de CEZ. Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal admit că emiterea facturii poate fi externalizată. Dar factura poate fi întocmită de către un terţ cu anumite condiţii, printre care şi aceea ca „factura să fie emisă de către terţ în numele şi în contul furnizorului/prestatorului“ şi „să cuprindă toate elementele prevăzute la art. 155, alin (5), din Codul Fiscal“. Aşadar, este clar că CEZ profită de poziţia dominantă pe piaţa furnizării de energie electrică pentru a ne constrânge să plătim taxa radio-TV. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS