10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNu există probleme cu producţia de energie electrică

Nu există probleme cu producţia de energie electrică

Complexurile energetice din Oltenia – cei mai importanţi producători de energie electrică din ţară – anunţă că produc aproape la capacitate maximă şi că nu există sincope în aprovizionarea cu cărbune. Producătorii de energie spun că se asigură necesarul atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali.

După ce fostul director al Transelectrica anunţase că există un deficit de energie în ţară, guvernul s-a grăbit să dezmintă informaţia. În realitate, energia electrică produsă în ţară este suficientă pentru a face faţă consumului ridicat din perioada aceasta a anului. După centrala nucleară de la Cernavodă, cei mai mari producători de energie electrică din ţară se află în Oltenia: Complexurile Energetice Craiova, Turceni şi Rovinari. Şefii acestor companii au declarat, pentru GdS, că există o producţie de energie electrică suficientă pentru a face faţă cererii atât în sistem reglementat (adică pentru populaţie), cât şi pentru contractele „la liber“ (adică pentru companii). Doi dintre marii producători de energie din Oltenia susţin că pot suplimenta producţia în orice clipă, dacă sistemul naţional de energie o cere. 

„Există suficiente stocuri de cărbune“

Directorul Complexului Energetic (CEN) Craiova, Constantin Bălăşoiu, a declarat că „puterea instalată a CEN Craiova este de 930 MW, din care este utilizată doar puterea instalată de 615 MW, pentru că un bloc de 315 MW este în reabilitare şi modernizare în cadrul unui proiect de 55 de milioane de euro, începând din luna noiembrie. Producţia este liniară de 300.000 MWh în februarie, iar în ianuarie a fost la fel. Există suficiente stocuri de cărbune şi nu avem nici un fel de probleme cu aprovizionarea, nici la păcură. Suntem în regulă şi cu contractele de gaze“. Constantin Bălăşoiu a precizat că iarna se creează stocuri importante de cărbune „pentru că, atunci când temperaturile sunt extrem de scăzute, pot apărea probleme de îngheţ, probleme cu transportul“. CEN Craiova consumă într-o singură zi circa 27.500 de tone de cărbune, pentru a produce cantitatea de energie necesară. Directorul CEN Craiova susţine că „funcţionăm fără probleme şi asigurăm cantitatea de energie contractată, iar, la solicitarea dispecerului naţional, putem suplimenta oricând producţia de energie“.
Directorul CEN Turceni, Octavian Graure, a precizat, pentru GdS, că „puterea instalată a CEN este de cinci blocuri a câte 330 MW, din care funcţionăm cu patru blocuri de această capacitate. Producem 1.200 MW, din 1.500 posibili. Producţia de energie electrică în ianuarie a fost de 640.000 MWh, iar în februarie – pentru că luna este de 29 de zile – producţia va fi de circa 580.000-600.000 MWh. Nu avem posibilitate prea mare de stocare, iar în această perioadă sunt ceva probleme cu îngheţul, specifice iernii. Cărbunele îl băgăm în tunelul de dezgheţare, pentru a-l putea folosi. Nu sunt probleme de aprovizionare. Nu avem nici o problemă nici cu păcura“. Şeful CEN Turceni a menţionat că într-o singură zi se consumă 38.000-40.000 de tone de cărbune pentru a produce energia electrică necesară. „Dacă pică undeva sistemul, oricând putem suplimenta cu 100-200 MW. Din punctul nostru de vedere, noi asigurăm energia necesară atât pentru populaţie, cât şi pentru firme“, a mai spus Octavian Graure.

CEN Rovinari a crescut producţia de energie cu 20%

De asemenea, CEN Rovinari are stocurile necesare de cărbune – principala sursă de producere a energiei electrice în România şi funcţionează la capacitate maximă. „CEN Rovinari funcţionează la întreaga capacitate. Avem patru blocuri energetice care produc un total de 1.120 MW. Comparativ cu luna ianuarie, când au funcţionat trei blocuri energetice, în februarie, producţia de energie a crescut cu circa 20%. Nu există nici un fel de problemă în ceea ce priveşte stocurile de cărbune. Avem 250.000 de tone de cărbune pe stoc. De asemenea, carierele din Rovinari produc aproximativ 40.000 de tone de cărbune pe zi“, a declarat Diana Milea, purtător de cuvânt al CEN Rovinari.  

Cum s-a creat panica artificială

Luni, fostul director al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, Horia Hahaianu, declarase că „din cauza deficitului de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional (SEN) în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export“.
Declaraţia lui a creat panică în rândul populaţiei, iar premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut ministrului economiei să-l demită pe directorul Transelectrica, pe motiv că declaraţiile lui nu corespund realităţii. Cel în cauză şi-a înaintat demisia. Ulterior, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi că nu există riscul sistării alimentării cu energie electrică în regim normal.

Poate fi sistat exportul de energie

Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, o hotărâre cu privire la limitarea sau sistarea exporturilor de energie electrică în perioada 16 februarie – 15 martie, se arată într-un comunicat emis de executiv. Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat că nu există nici o problemă cu furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici şi industriali, iar măsura luată este de ordin preventiv.
Potrivit actului normativ adoptat ieri, în măsura în care situaţia ar impune, o primă etapă o reprezintă limitarea exportului de energie electrică, după care, dacă va fi necesar, marii consumatori ar urma să-şi diminueze cererea de energie electrică, se arată în comunicatul executivului. 

Producţia şi consumul de energie pot fi aflate în timp real

Pe site-ul Transelectrica (www.transelectrica.ro) pot fi vizualizate în orice moment, în timp real, consumul de energie electrică din România şi producţia realizată în ţară. De exemplu, ieri, la ora 15.03, Transelectrica informa că în ţară se produsese o cantitate de energie de 8.519 MW, din care cea mai mare parte era produsă pe bază de cărbune – exact 3.575 MW. La aceeaşi oră, consumul de energie era de 8.429 MW. Diferenţa de 90 MW produşi în plus mergea la export.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS