11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul Proprietatea - dincolo de limitele statului

Fondul Proprietatea – dincolo de limitele statului

Mii de români nu au mai apucat să fie despăgubiţi pe Legea nr. 10/2001, pentru că statul a terminat acţiunile la Fondul Proprietatea. Oficialii trebuie să găsească rapid soluţii, pentru că până în aprilie, România are termen de la CEDO să rezolve problemele proprietăţii. Cei care au deja acţiuni pot fi optimişti. Cotaţiile FP pe Bursă au început să crească.

Ministerul Finanţelor a ieşit recent din acţionariatul Fondului Proprietatea (FP), astfel că mii de oameni care nu au fost despăgubiţi până acum aşteaptă soluţii din partea statului. În condiţiile în care s-au terminat acţiunile la FP, iar despăgubirile băneşti sunt blocate până în vară, foştii proprietari nu prea mai au alternative până când statul nu găseşte alte soluţii pentru a-i repune în drepturi. Estimările asociaţiilor foştilor proprietari arată că doar un sfert dintre persoanele fizice care aveau de primit despăgubiri în bani sau acţiuni au fost repuse în drepturi până acum, deşi Legea 10 a intrat în vigoare în urmă cu 11 ani şi ar mai fi de acordat despăgubiri de peste 20 de miliarde de euro. Veşti bune sunt pentru oamenii care au primit deja acţiunile la Fondul Proprietatea şi nu au fost nevoiţi să le vândă. Valoarea lor pe Bursă a crescut, iar specialiştii de pe piaţa de capital estimează că acest trend se va menţine pe termen mediu şi lung, tocmai datorită faptului că statul nu mai este acţionar al FP.

Termenul dat de CEDO expiră în aprilie

România mai are două luni la dispoziţie să rezolve problemele privind nerespectarea dreptului la proprietate. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat statului român, în octombrie 2010, un termen-limită de 18 luni ca să rezolve problema restituirii proprietăţilor naţionalizate în timpul comunismului. Acest termen expiră pe 12 aprilie anul acesta. Până la acea dată, statul trebuie să soluţioneze toate dosarele de restituire a proprietăţilor care există la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), precum şi dosarele din instanţă legate de retrocedări, respectiv despăgubiri pentru legile proprietăţii. În condiţiile în care oamenii care au cerut plata despăgubirilor pe Legea nr. 10/2001 aşteaptă de ani de zile ca statul să le facă dreptate, este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple în câteva luni. 
Printr-un proiect de act normativ, guvernul vrea limitarea sumei care să se acorde foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora la maximum 300.000 de lei, însă statul propune ca despăgubirile să fie acordate, în tranşe, în interval de 15 ani. Preşedintele filialei doljene a Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv, Lucian Dorovschi, a precizat că, săptămâna trecută, asociaţiile deposedaţilor abuziv din ţară s-au întâlnit cu conducerea ANRP. Ei au solicitat modificarea proiectui de act normativ care prevede ca persoanele care nu au primit încă despăgubiri să primească o sumă limitată la maximum 300.000 de lei, iar banii să se acorde în tranşe, pe o perioadă de 15 ani, aspect considerat ca o discriminare de către foştii proprietari. „Noi cerem ca măcar în patru ani să se dea despăgubirile, nu în 15, cum propune guvernul. Cerem şi deblocarea mai devreme a plăţilor cash, care sunt blocate până în august 2012“, a mai spus preşedintele filialei doljene a Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv. ANRP s-a plâns foştilor proprietari de lipsă de personal, fiind depuse pe ţară 135.000 de dosare, iar fiecărui angajat revenindu-i aproape 8.000 de cazuri.

„Instanţa, singura soluţie!“

Dorovschi a precizat, pentru GdS, că cei mai mulţi dintre membrii asociaţiei au optat  pentru acţiuni la Fondul Proprietatea. „Pentru că statul nu mai are acţiuni, trebuie să găsească o soluţie“, a spus Dorovschi. El a adăugat ieri că mai mult ca sigur va fi întârziată aplicarea deciziei de la CEDO, din cauză că, odată cu căderea guvernului, se va prelungi termenul de modificare a legilor proprietăţii: „Depinde dacă statul se ţine de cuvânt până în aprilie. Deocamdată, primul-ministru şi-a dat demisia. Asta înseamnă că se prelungeşte termenul de aplicare a legilor proprietăţii. Doar prin intermediul instanţelor se mai pot rezolva problemele proprietăţii. Este singura soluţie în acest moment. Oamenii nu au ce să facă decât să se adreseze instanţei. Sunt peste 3.000 de persoane în Dolj care nu au rezolvate problemele pe legile proprietăţii“.

Acţiunile FP au urcat constant

Persoanele care au apucat să primească despăgubiri de la statul român sub formă de acţiuni la FP au motive de bucurie. După o perioadă mai lungă de scăderi, anul acesta, acţiunile Fondului Proprietatea cotate pe Bursa de Valori Bucureşti au crescut destul de rapid. La sfârşitul anului 2011, persoanele fizice române deţineau 35,86% din acţiunile Fondului Proprietatea (peste 4,8 miliarde de acţiuni). În plus, persoane fizice nerezidente mai deţineau 9,63% din acţiunile Fondului. Sute de doljeni au optat pentru astfel de acţiuni. FP are, în continuare, cea mai mare lichiditate pe Bursă. Brokerii susţin că motivele pentru care au crescut cotaţiile sunt multiple. „În primul rând, au crescut cotaţiile pentru că statul a ieşit din acţionariat, adică oamenii nu mai primesc acţiuni la FP şi atunci presiunea la vânzare nu mai este la fel de mare ca până acum. În al doilea rând, s-au făcut paşi importanţi pentru listarea la Bursă a unui procent din companiile de stat la care Fondul are deţineri. Părerea mea este că acţiunile FP au potenţial de creştere pe termen mediu şi lung“, a spus George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. Statul a anunţat recent listarea pe Bursă a 10% din Hidroelectrica, Nuclearelectrica, a 15% din Romgaz, respectiv a altor companii din portofoliul Ministerului Economiei, la care şi FP este acţionar. Evoluţia cotaţiilor Fondului Proprietatea anul acesta a fost pozitivă, în trend cu piaţa bursieră. Acţiunile Fondului au crescut cu aproximativ 22% de la 30 decembrie 2011 şi până ieri, când ajunseseră la 0,52 lei pe acţiune, a spus brokerul George Popa. 

Structura acţionariatului FP la 31 decembrie 2011*

Tip acţionar                                              Număr acţiuni                          % din
                                                                              deţinute                           capitalul
                                                                                                                          social  
 
Acţionari instituţionali străini                   5.806.050.336                            43,30%
Persoane fizice române                              4.808.158.673                            35,86%
Acţionari instituţionali români                  1.500.525.417                             11,19%
Persoane fizice nerezidente                        1.290.720.901                               9,63%
Ministerul Finanţelor Publice                            2.113.769                               0,02%

TOTAL                                                13.407.569.096                          100,00%

*Sursa: Fondul Proprietatea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS