16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRabla 2012 debutează timid

Rabla 2012 debutează timid

În faza iniţială vor fi casate 30.000 de maşini mai vechi de zece ani. Şeful AFM spune că numărul se va stabiliza la 50.000 de automobile, adică mai puţin de jumătate faţă de 2011, când au fost casate 110.000 de autoturisme. Colectorii doljeni intră în program, deşi ştiu că vor avea mult mai puţine solicitări.

Programul Rabla 2012 va demara cel mai probabil în luna martie, cu o întârziere de două-trei săptămâni faţă de planurile iniţiale, a declarat ieri şeful Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu, citat de 0-100.ro. Potrivit acestuia, ediţia din 2012 va avea aceleaşi condiţii ca anul trecut, însă numărul de maşini casate va fi mult mai mic. Este vorba de 30.000 de automobile mai vechi de zece ani, în timp ce în 2011 au fost casate 110.000 de maşini. „Bugetul de venituri şi cheltuieli al AFM se aprobă prin hotărâre de guvern. Noi avem proiectul deja pregătit. Hotărârea de guvern este în avizare la ministere, sperăm ca în maximum două săptămâni hotărârea să fie aprobată şi imediat, la o zi-două de la publicarea ei în Monitorul Oficial, dăm drumul la Rabla 2012. Noi am început demersurile, am pregătit în Imprimeria Naţională comenzile pentru vouchere. Au un format special şi o hârtie specială“, a spus Popescu. Programul Rabla 2012 era aşteptat să demareze la 1 februarie, însă modificarea taxei de poluare auto a dat planurile iniţiale peste cap. Potrivit şefului AFM, Gheorghe Popescu, tichetele vor avea altă culoare şi alte elemente de siguranţă, însă procedura rămâne aceeaşi: fiecare persoană va putea folosi maximum trei tichete a 3.800 de lei bucata. Şeful AFM spune că ritmul casărilor de maşini vechi nu va mai ajunge la cel din anii trecuţi, din cauză că nu prea mai sunt rable. „Probabil că vom ajunge la un număr mai mic de maşini casate. Nu vom mai avea explozia care a fost în 2010, cu 190.000 de maşini pe care le-am scos din circulaţie. Anul trecut am casat 110.000 de autoturisme. Ne vom stabiliza la un număr mai mic de maşini, până la 50.000 de unităţi/an, pentru că în fiecare an alt lot de autoturisme va putea intra în program. Sunt oameni ale căror maşini vechi fac 500 de euro şi taxa de poluare ar fi nu ştiu cât… Nu trebuie să se ducă să vândă maşina în piaţă, vin la Rabla şi iau 900 de euro pe ea“, a mai afirmat Gheorghe Popescu.
Majoritatea colectorilor doljeni spun că vor intra în Programul Rabla 2012, deşi sunt de acord că vor fi mai puţine solicitări decât în ultimii doi ani.
„Anul trecut, am luat 100 de vouchere şi am distribuit 85. Cred că şi condiţiile de acordare a voucherelor au fost destul de complicate, de aceea a scăzut şi numărul doritorilor. De principiu, vom participa şi în acest an, şi sperăm că vom putea să distribuim măcar 100 de vouchere. Deocamdată nu a apărut nimic, să vedem dacă sunt aceleaşi condiţii ca anul trecut“, a spus Doru Ghinea, directorul Remat SA Craiova. Cei care au mai multe puncte de colectare vor lua numărul minim de vouchere distribuite pe punct, dar aşteaptă să vadă care sunt condiţiile de autorizare din acest an. „În 2011, am distribuit 700 de vouchere pe punctele de colectare din Craiova, Băileşti şi Poiana Mare. Ştim că nu vor mai fi atâtea solicitări ca în anii trecuţi. Spre exemplu, în 2010 au fost foarte multe solicitări, dar noi am intrat în program mai târziu şi cu mai puţine puncte de colectare. Acum aşteptăm să vedem care sunt condiţiile“, a precizat Carmen Sultan, director comercial la Duncomet SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS