3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGerul a crescut consumul de căldură

Gerul a crescut consumul de căldură

Consumul de energie termică la nivelul oraşului Craiova s-a dublat în ultimele zile din cauza gerului, ceea ce înseamnă că facturile la întreţinere vor fi mai mari.
Temperaturile scăzute din ultima săptămână au dublat consumul de gigacalorii.  Punctele termice (PT)  au livrat către populaţie agent termic nonstop. Dacă la jumătatea lunii ianuarie, când temperaturile erau de 7 grade Celsius, Complexul Energetic a furnizat, numai către populaţie, 3.957 de gigacalorii, pe 30 ianuarie, când au fost -23 de grade, consumul a fost de 6.422 de gigacalorii. Frigul din ultimele săptămâni va fi costisitor pentru craioveni, fiindcă dublarea consumului de căldură din această perioadă se va reflecta în facturile la întreţinere. „Dacă vorbim numai de luna ianuarie, consumul de agent termic a crescut progresiv. Pe 16 ianuarie, când graficul ne arată că aveam 7 grade Celsius, s-au consumat 3.957 de gigacalorii. Odată cu scăderea temperaturilor, consumul a înregistrat o creştere, la 4.114 gigacalorii, apoi 5.245 de gigacalorii, ajungând la maximul de 6.422 de gigacalorii când temperatura a scăzut la – 23 de grade. La acest moment, consumul este de aproximativ 225 de gigacalorii pe oră. Din punctul nostru de vedere, sistemul funcţionează la parametrii optimi“, a spus Constantin Hoancă, directorul Complexului Energetic II Craiova.
Însă, un calcul estimativ la un consum mediu, făcut de furnizorul de căldură, Regia Autonomă de Termoficare Craiova, luând ca exemplu un apartament cu două camere, arată un consum de gigacalorii în scădere de la an la an. Dacă în luna ianuarie 2009 un apartament consuma 1,35 gigacalorii, în aceeași lună a anului 2010 înregistra un consum de 1,28 gigacalorii, iar în 2011 acesta scădea la 1,21 gigacalorii. Aceste valori pot însă varia de la un bloc la altul.
• Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS