10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul vă trimite la chioşc să cumpăraţi formulare

Fiscul vă trimite la chioşc să cumpăraţi formulare

Dacă mergeţi la Finanţe pentru a rezolva o problemă, sunteţi trimişi peste stradă, unde trebuie să cumpăraţi formularul necesar a fi completat. Şeful Fiscului spune că este o situaţie temporară.
Când păşiţi pragul unei instituţii care lucrează cu publicul, normal ar fi să găsiţi la ghişee orice formular tipizat de care aveţi nevoie. Numai că unele instituţii nu dispun de hârtiile necesare persoanelor fizice sau juridice care le calcă pragul. Invocând cheltuieli prea mari cu hârtia, Fiscul doljean trimite contribuabilii peste drum, la societăţile care se ocupă cu copierea documenteleor, de unde se pot procura, contra cost, declaraţii sau cereri de care oamenii au nevoie pentru a le completa şi depune la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. De exemplu, cei care intenţionează să depună o cerere pentru restituirea taxei auto achitate în plus statului trebuie să meargă la firmele de peste drum de Fisc şi să cumpere cu 0,5 lei o cerere tipizată, pe care apoi o completează şi o depun la ghişeele Finanţelor. „Nu mi se pare normal acest lucru. La Impozite şi Taxe se găsesc formularele în incinta unităţii, nu trebuie să mergi să le cumperi de la xeroxul de la colţ“, a spus zilele trecute o craioveancă. „Mi se pare absurd să stau la coadă la Fisc şi, când ajung la ghişeu, îmi spun că nu au formularul care îmi trebuie mie şi trebuie să îl cumpăr de la xerox. Merg, îl cumpăr, apoi stau din nou la coadă să îl depun“, a spus Alex G. din Craiova. Şi declaraţiile fiscale se cumpără tot de la chioşc. „Am cumpărat de peste drum. Formularul de declaraţie şi copie de pe buletin au costat 60 de bani“, a precizat, joi, o femeie care completa o declaraţie pentru Fisc.

„Rezolvăm în câteva zile“

Directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, recunoaşte că oamenii sunt trimişi peste drum să-şi cumpere formularele, dar susţine că situaţia este temporară şi des întâlnită mai ales la început de an. „În marea majoritate a cazurilor, noi punem formularele la dispoziţie, dar este o practică la noi ca unii să ia cu braţul formulare. Nu ştiu ce fac cu ele. Dar aşa este la început de an, avem consum mare de hârtie. Abia facem faţă pentru activitatea noastră curentă, pentru licitaţiile pe care le avem. Rezolvăm problema în câteva zile, după ce se vor deschide creditele de la Ministerul Finanţelor să primim bani ca să cumpărăm hârtie. Dar aşa e românul nostru, dacă e ceva pe bani şi nu e gratis atunci este o mare problemă!“, a explicat Eugen Călinoiu. El a mai spus că, pentru persoanele juridice, toate formularele se pot descărca de pe internet, iar pentru persoanele fizice, unde consumul de hârtie este mai mare, sunt perioade în care „punem 1.000 de exemplare la ghişee şi se epuizează în două zile“.
• Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS