Afacere de succes: cum să vinzi on-line milioane de cărţi

Autori
Etichete , , ,


Trei tineri craioveni îmbină armonios cultura cu afacerile. Ei au dezvoltat în Bănie o companie care se ocupă cu vânzarea de cărţi on-line. Acum, distribuţia de carte a depăşit barierele naţionale, pentru că firma Anticariat Online SRL a livrat cărţi româneşti în Brazilia, Peru, Coreea de Sud şi chiar în China.

Îi găsiţi pe www.librarie.net. Puteţi alege din 150.000 de titluri de carte de toate genurile şi pentru toate gusturile. Ei sunt trei tineri craioveni, Gigel Chiazna (34 de ani), Mugurel Şerban (32 de ani) şi Anton Chiazna (32 de ani), care au perfectat o afacere de familie într-un domeniu relativ nou pentru România: librăria virtuală. Deşi primii doi sunt informaticieni, iar cel de-al treilea este economist, tinerii s-au dedicat serios afacerii, perfectând un sistem de vânzare de carte pe internet. Compania lor a ajuns în prezent la 500-600 de comenzi pe zi, livrează 2.000-3.000 de cărţi zilnic, colaborează cu 200 de edituri, are 25 de angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de aproape 9 milioane de lei. De la început şi până acum, s-au vândut on-line 2,079 milioane de cărţi, informează compania.

Firma Anticariat Online SRL a fost înfiinţată în 2001 şi a fost prima librărie virtuală din ţară, la data respectivă. „Fratele meu a început iniţial cu anticariatul, încă din facultate. Dădea anunţ la ziar, cumpăra cărţi vechi, apoi le vindea mai departe, unele şi cu adaos de 100%. El a pornit iniţial afacerea on-line, a creat site-ul, apoi ne-a cooptat în afacere pe mine şi pe prietenul meu. În primii cinci ani, cifra de afaceri creştea şi cu 100% de la un an la altul. Acum avem la vânzare aproape orice titlu de carte existent în România“, a povestit Anton Chiazna, care este şi administratorul companiei Anticariat Online SRL. Au închiriat o hală la Cârcea, iar datorită dezvoltării din ultimii ani, spaţiul a devenit aproape neîncăpător: zeci de mii de cărţi „aşteaptă“ să fie ambalate şi livrate către clienţi din toată ţara şi chiar şi la export. „Valoarea stocului de carte este impresionantă. În acest moment, avem cărţi în valoare de 2,5 milioane de lei. (…) În urmă cu zece ani ne uitam la piaţă, să vedem ce cerere de carte există. Acum totul este aproape matematic. Avem un soft creat de fratele meu, care colectează datele de la edituri şi, în funcţie de istoricul nostru de vânzări, soft-ul ne spune cererea de carte în perioada imediat următoare. Pe site avem 150.000 de repere de cărţi. Livrăm orice carte cerută, dar este aproape imposibil să avem toate cărţile pe stoc“, a spus Anton Chiazna. În ce constă afacerea on-line, practic… Clienţii (de peste tot din ţară) consultă site-ul www.librarie.net şi dau comanda de cărţi de oriunde din ţară. Craiovenii preiau comanda şi livrează coletele cu cărţi fie prin curier rapid, fie prin poştă. La primirea cărţilor, clienţii achită inclusiv transportul. Preţurile sunt mai mici decât în librăriile clasice. Cea mai mare piaţă de desfacere a companiei craiovene este în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj, Braşov. Bucureştiul, Ardealul și Banatul sunt mai dezvoltate, pentru că, probabil, oamenii au acces mai mult la internet, crede întreprinzătorul craiovean.

Pe lângă depozitul de carte de la Cârcea, firma şi-a deschis recent o librărie în Craiova, lângă Biblioteca Judeţeană. Pentru a impulsiona „consumul“ de carte în Bănie, pe timpul verii, tinerii întreprinzători oferă transport gratis pentru cei din municipiu care comandă cărţi de la librăria lor. „Vara, când nu prea sunt comenzi, sunăm fiecare client din Craiova şi promovăm livrarea gratis, fără comision, a cărţilor la domiciliu“, a spus Anton Chiazna.

„Statul câştigă mai mult decât noi din afacerea noastră“

Ca orice afacere, există şi multe dificultăţi. Problemele pe care le au editurile în ultima perioadă, legate de diminuarea tirajelor, se răsfrâng şi asupra afacerii pe internet. Administratorul firmei susţine că, astfel, foarte multe titluri vandabile sunt mai greu de găsit. În plus, în ultimii ani, au apărut şi librării concurente pe internet şi cartea virtuală (e-book). O prioritate pe viitor este extinderea spaţiului de depozitare, hala actuală devenind neîncăpătoare. La faţa locului, un miros plăcut de carte nouă te întâmpină încă de la intrarea în hală. 180.000 de cărţi sunt aranjate pe rafturi, patru angajaţi împachetează colete de zor, alţi oameni pregătesc marfa pentru curier, alţii distribuie cărţile care tocmai au fost comandate. Salariul net al celor care lucrează printre cărţi este de 1.000 de lei, plus bonuri de masă şi prime de sărbători.

Cu toate că tinerii întreprinzători craioveni muncesc peste 12 ore pe zi, ei consideră că statul este adevăratul câştigător al afacerii. „Statul câştigă mult mai mult decât noi din afacere, din impozite şi taxe. După ce îţi impozitează profitul, ţi-l mai impozitează odată cu 16% dacă iei dividende. Plata contribuţiilor sociale pentru salariaţi este o altă «durere mare». Contribuţiile angajatorului şi ale angajaţilor depăşesc 50% din fondul de salarii. Chestiunea aceasta afectează în primul rând angajaţii“, a precizat Chiazna. El a adăugat că firma are relaţii foarte bune cu biblioteci şi şcoli din toată ţara, care cumpără cărţi de la Craiova, şi că statul ar trebui să încurajeze programe cum au fost cele pentru profesori, care trebuia să îşi cumpere cărţi de 100 de euro. Vârful de vânzări de cărţi pe internet este toamna, când se cumpără manuale şcolare, iar pe timpul verii comenzile aproape că stagnează, din cauză că este perioadă de concedii.

Cum a ajuns limba română la… chinezi şi brazilieni


Cărţile livrate de la Craiova au ajuns şi la export, în Coreea de Sud, Japonia şi chiar în Peru, a mai spus administratorul firmei: „Livrăm inclusiv în China, unde un chinez cumpără loturi importante de dicţionare româneşti. Am exportat şi în Brazilia, unde un localnic este pasionat de Lucian Blaga şi Nichita Stănescu. Pentru ei, omul a învăţat limba română… şi ne solicită tot ce apare nou în acest domeniu“. Brazilianul cu pricina şi-a postat pe blogul personal poeziile poeţilor români, atât în limba română, cât şi în portugheză. Un aspect inedit al afacerii este acela că firma comandă tiraje personalizate de carte, unde o parte din tiraj este cu autograful autorului. 

Ce citesc românii

Pe piaţa din România, cărţile cele mai des comandate pe www.librarie.net sunt dicţionarele DOOM (Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic) şi DEX (Dicţionar Explicativ al Limbii Române), „Mama şi copilul“, lucrările de psihologie motivaţională și cele despre nutriţie, cărțile pentru copii, dicţionarele de limbi străine, engleză şi franceză, dar se comandă din ce în ce mai mult cărţi în limba germană, precum şi culegeri de matematică. 

Anticariat Online în cifre

În 2009, firma Anticariat Online SRL a realizat o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei şi un profit de 776.000 de lei, portivit bilanţului contabil publicat pe Ministerul Finanţelor. În 2010, cifra de afaceri a urcat la 8 milioane de lei, iar profitul s-a cifrat la 991.000 de lei. În 2011, potrivit estimărilor companiei, cifra de afaceri a urcat cu 10% faţă de anul precedent.

Bila albă: Cheia succesului celor trei tineri este însăşi afacerea de familie, în care majoritatea angajaţilor sunt rude sau prieteni, iar colaborarea se bazează, în primul rând, pe încredere.

Bila neagră: Firma nu a implementat un sistem în care fiecare carte să aibă un cod de bare care să fie scanat la ieşirea din firmă. Astfel, pot apărea erori umane, iar clientul primeşte o altă carte, în locul celei comandate, greşeală pe care firma o remediază pe cheltuiala ei. Tot aici ar putea fi incluse termenele mari de livrare la anumite titluri, dar lipsa titlurilor din stoc  este pricinuită şi de furnizorii de carte ai firmei Anticariat Online.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 ianuarie 2012

Actualitate

» Marele câştigător al Tombolei Abonaţilor va dona premiul unui copil
» 156 de localităţi din opt judeţe, fără energie electrică din cauza condiţiilor meteo
» DN 7, Piteşti-Râmnicu Vâlcea, a fost închis circulaţiei din cauza zăpezii
» Actorul Emil Hossu a murit
» VIP-uri protejate de anchetatori
» Băsescu: Nu pare un “dictator” cel pe care îl înjuri de dimineaţă până seara
» FMI: Preţul petrolul ar putea creşte cu 20-30% în urma sancţiunilor împotriva Iranului
» Băsescu: Revizuirea Constituţiei este un lucru important
» Băsescu: Suntem unde trebuie, datorită eforturilor populaţiei am ieşit din recesiune
» Craiova: Pieton accidentat pe strada Caracal
» Comisarul european Johannes Hahn vine mâine în România
» ANM: Până pe 8 februarie temperaturile maxime rămân negative, iar minimele pot ajunge la -20 grade C
» Videoconferinţa cu prefecţii, convocată de premierul Boc, s-a încheiat după numai 15 minute
» Handbal – Niciun reprezentant al României între nominalizaţii pentru “Handbalistul şi handbalista anului 2011”

Local

» Primul Salon Anual al Artiştilor Plastici Craioveni
» Miting şi marş în Capitală
» Pauză la proteste, liber la hore
» Aproape 5.000 de doze de vaccin antigripal, refuzate de cetăţeni
» 22 de tone de mere, confiscate
» CE Rovinari a pus încă un grup în funcţiune
» Cârcea, un minioraş în devenire
» Reîncepe goana după locurile din învăţământul primar
» Spărgătorul de cofetării, arestat

Dolj

» Victima şi agresorul, împreună în arest

Gorj

» Oficialităţile au încins hora
» Scandal pentru un drum blocat la Slivileşti

Sport

» Mourinho, arogant
» Crăciunescu, pe locul 49 în topul IFFHS
» Petrescu vrea naţionala
» Pompierii promit revirimentul în retur
» Infirmeria Pandurii
» Cu gândul la victorie
» Tecău impresionează la Melbourne
» Ioana Doagă, record la universitare
» Dor de revanşă

Bani & Afaceri

» Inspecţia Muncii a dat amenzi de 30 de milioane de euro în 2011
» Dezbatere publică pe buget
» Afacere de succes: cum să vinzi on-line milioane de cărţi

Magazin

» HOROSCOP
» J.Lo îşi doreşte încă un copil
» Gina Carano, în rolul lui Wonder Woman?
» Spice Girls, din nou împreună?
» Magda şi Piticu’ au sărbătorit doi ani de logodnă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Sociabilitate şi sănătate
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» RÂSU’ – PLÂNSU’ LA ROMÂNI
» Revoluțiile la care am visat. Un răspuns lui Vlad Mixich

Top