9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCimitir, extremă urgenţă!

Cimitir, extremă urgenţă!

Dacă n-a reuşit anul trecut, deşi banii necesari au existat, municipalitatea craioveană încearcă încă o dată, în acest an, să extindă Cimitirul Ungureni. Tot în 2012 ar urma să înceapă lucrările şi la o lărgire a Cimitirului Nord. Cele două extinderi nu vor asigura însă necesarul de locuri de veci al locuitorilor municipiului decât pentru o scurtă perioadă de timp.

Ţinuţi în loc de avize

Încă de anul trecut, în bugetul Craiovei fusese prevăzută suma de 880.000 de lei pentru extinderea Cimitirului Ungureni. Lucrările trebuia să înceapă în toamnă, cimitirul – care ocupă în prezent o suprafaţă de 12,5 ha – urmând să se extindă cu încă 1,65 ha pe locul fostelor sere de lângă Parcul „Romanescu“. Pe lângă trasarea celor circa 2.000 de noi locuri de veci, vor fi amenajate alei şi va fi ridicată o capelă nouă, modernă şi încăpătoare. Valoarea totală a proiectului este, potrivit studiului de fezabilitate, de circa 2.337.400 de lei, inclusiv TVA, astfel că pe lângă banii alocaţi anul trecut trebuie prevăzuţi alţi bani şi în bugetul pe anul 2012.
Consilierii locali au criticat în mai multe rânduri executivul municipal, nemulţumiţi că, deşi au alocat banii, lucrările n-au demarat încă. Explicaţia acestei întârzieri o oferă Lucian Moşoiu, şeful Administraţiei Cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. „Proiectul pentru extinderea Cimitirului Ungureni există, însă acum trebuie luate mai multe avize, înainte de începerea lucrărilor. Licitaţia se va organiza abia după ce vor fi luate toate avizele necesare“, a spus Moşoiu.

Extinderi insuficiente

Teoretic, tot în 2012 ar trebui să demareze și lucrările la o extindere a Cimitirului Nord, pe un teren aflat peste stradă de actuala locaţie. Iniţial, se vorbea să se facă acolo 1.000 de locuri de veci şi o nouă capelă. Unele voci din primărie susţin însă renunţarea la capelă în favoarea măririi numărului de locuri de veci până spre 1.500. Această ultimă variantă ar ridica însă unele probleme, în sensul că va trebui amenajată o trecere de pietoni pentru cortegiile funerare care vor trece mai întâi pe la capela cimitirului, apoi peste stradă, către locurile de veci.
Chiar şi aşa, cele 3.500 de locuri de veci noi care se vor face în acest an (2.000 la Ungureni şi 1.500 la Nord) nu acoperă nici măcar cererile depuse până acum la Administraţia Cimitirelor.
„Pentru cele 3.500 de locuri de veci care nici măcar nu s-au făcut există deja 6.000 de cereri. Obligaţia primăriei şi a RAADPFL este să asigure locuri de veci numai la decese ori la boli grave. Dacă vine un bolnav de cancer şi cere un loc, nu putem să-i spunem: „Dom’ne, n-am, dar îţi dau când mori!“. Îi dăm. Însă mai vine câte unul cu o boală uşoară şi cere loc de veci, situaţie în care nu-i putem onora cererea“, explică şeful Administraţiei Cimitirelor.
Pentru a decide care dintre cereri se aprobă şi care nu, pe lângă Administraţia Cimitirelor s-a constituit o Comisie de Pompe Funebre, din care face parte şi un medic. La aprobarea cererilor pentru loc de veci, comisia va avea în vedere două criterii: vechimea solicitării şi boala de care suferă solicitantul (atestată prin acte medicale).

Unica soluţie

Cele 3.500 de locuri de veci noi care vor fi amenajate în acest an nu rezolvă problema crizei de locuri în cimitirele Craiovei.
„Aceste 3.500 de locuri din extinderi ne ajung pentru trei ani, maximum patru, aşa că problema crizei de locuri în cimitire nu e rezolvată. Soluţia e una singură: ne trebuie un nou cimitir. În 2012, cel târziu 2013, trebuie identificat deja un teren de minimum 10 ha pentru acest nou cimitir, pe care trebuie să avem timp să-l şi amenajăm înainte să se termine locurile de veci din cele două extinderi“, avertizează Lucian Moşoiu.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS