10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎngrămădeală la taxa auto

Îngrămădeală la taxa auto

Cei care doresc să-şi înmatriculeze o maşină nu pot plăti pe loc taxa auto. Ei sunt chemaţi din nou la Fisc peste o săptămână.

Ghişeele Fiscului doljean au fost luate cu asalt, ieri-dimineaţă, de persoanele care doreau să achite noua taxă auto şi să îşi înmatriculeze autoturismele cumpărate, precum şi de cei care doreau restituirea unei părţi din taxa de poluare plătită anterior. Cei mai mulţi dintre cei care stăteau ieri-dimineaţă la cozi imense la Fisc se aflau acolo pentru a li se restitui diferenţa de taxă plătită statului. Legea nr. 9/2012, care introduce noile prevederi în ceea ce priveşte taxa auto, a intrat în vigoare de vineri, 13 ianuarie. Noua lege prevede o reducere a taxei cu până la 25%, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea actului normativ cu pricina. Contribuabilii pot cere restituirea diferenţei. „Am venit pentru restituire. Am plătit 1.553 de lei taxa de poluare şi trebuie să mi se dea înapoi 350 – 380 de lei, dar credeam că se primesc mai repede banii înapoi. Am venit azi (ieri – n.r.) pentru că am avut o zi mai liberă, chiar dacă e coadă“, a spus Cosmin Dragoş Manda, din Craiova. Când vine vorba ca statul să restituie nişte bani cetăţenilor, lucrurile nu sunt aşa de simple. Cei care se încadrează la restituirea unei părţi din taxa deja plătită trebuie să depună o cerere la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, dar banii nu le sunt returnaţi pe loc, ci peste o lună şi jumătate. Primesc banii înapoi doar acele persoane care nu mai au alte datorii către Fisc. În cazul în care au sume de plată către stat, li se compensează cu taxa auto. „Diferenţa de taxă auto nu se restituie pe loc contribuabililor, ci în interval de 45 de zile de la depunerea cererii, cum spune legea, şi numai dacă respectivii contribuabili nu au alte datorii către bugetul consolidat al statului“, a declarat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Taxa nu se poate plăti pe loc

Vineri dimineaţă, în prima zi de aplicare a Legii nr. 9/2012, persoanele care s-au grăbit să ajungă la Fisc pentru taxa auto au făcut cale întoarsă, pentru că nu exista un soft care să permită calcularea şi încasarea acesteia. Nici ieri nu se puteau face plăţi în contul taxei auto. Fiscul primeşte doar cererile, analizează documentele de la dosar, iar oamenii sunt rechemaţi peste o săptămână să achite contravaloarea taxei, pe motiv că trebuie stabilit cuantumul acesteia. Abia după achitarea taxei auto oamenii pot să meargă la Compartimentul de Înmatriculări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.

Aglomeraţie la… persoane fizice

De anul trecut, ghişeele destinate persoanelor fizice s-au mutat vizavi de Fisc (în clădirea fostei Bănci Agricole, de pe strada Mihail Kogălniceanu). Dat fiind faptul că acolo sunt arondate foarte multe comune din jurul Craiovei, cozile sunt destul de mari, oamenii venind la ghişeele Fiscului cu diverse probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS