8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriModernizarea grupului energetic 6 de la CE Rovinari, finalizată

Modernizarea grupului energetic 6 de la CE Rovinari, finalizată

Complexul Energetic (CE) Rovinari a început probele în vederea punerii în funcţiune a grupului energetic numărul 6, supus în ultimii ani unor ample lucrări de modernizare. Conducerea Complexului Energetic de la Rovinari a apreciat că punerea propriu-zisă în funcţiune a grupului energetic proaspăt modernizat va avea loc spre sfârşitul acestei săptămâni, când unitatea va începe să producă energie cu patru grupuri energetice. În prezent, Complexul Energetic Rovinari funcţionează cu trei grupuri energetice, iar punerea în funcţiune a grupului numărul 6, de 330 de megawaţi, va însemna o creştere a producţiei de energie electrică. De altfel, CE Rovinari a încheiat anul trecut pe profit, însă datele bilanţului pentru 2011 nu sunt încă finalizate.

Investiţie de aproape 70 de milioane de lei

Directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, a precizat că grupul energetic numărul 6 a fost oprit în vederea modernizării în anul 2007. Din cauza procedurilor legate de organizare a licitaţiilor, lucrările de execuţie au fost demarate abia în anul 2009. Au fost modernizate instalaţiile de producţie de energie electrică, fiind realizate toate sistemele privind respectarea parametrilor de mediu impuşi în Uniunea Europeană. Tiberiu Trotea a menţionat că întreaga investiţie se ridică la aproximativ 70 de milioane de lei, iar grupul energetic numărul 6 va asigura alături de celelalte trei grupuri o creştere a producţiei de energie, având în vedere situaţia din ultimul an, când curentul electric realizat de hidrocentrale este din ce în ce mai puţin disponibil pe piaţa de energie.

Investitori din China pentru un grup energetic de 500 de megawaţi

În acelaşi timp în care va fi pus în funcţiune grupul energetic numărul 6, reprezentanţii Complexului Energetic Rovinari au declanşat procedurile de organizare a unei licitaţii privind construirea unui grup energetic nou, cu o capacitate de 500 de megawaţi. Investiţia este de ordinul sutelor de milioane de dolari şi, pe lângă realizarea grupului energetic, va presupune şi amenajarea unui spaţiu de captare, stocare şi transport a dioxidului de carbon rezultat în urma procesului de producere a energiei electrice.
„Au fost demarate şi procedurile pentru organizarea în februarie a licitaţiei pentru grupul nou de 500 de megawaţi. Până acum, sunt trei doritori, toţi din afara ţării, din state precum China şi Israel. Din Europa nu avem deocamdată nici o firmă interesată. La prima încercare de a organiza o licitaţie veniseră şi cei de la Enel, dar vom vedea pentru că mai e timp până la licitaţie. Este o investiţie foarte mare. Construirea unui grup energetic costă cam 1,25 milioane de euro pe megawatt, la care se adaugă şi instalaţia de desulfurare. De asemenea, noul grup va trebui să aibă, conform noilor prevederi la nivel european, şi un spaţiu pentru captarea, stocarea şi transportul dioxidului de carbon. Totul va fi realizat în cadrul unui parteneriat public-privat. Să sperăm că vom avea cât mai repede un investitor şi vor începe lucrările“, a declarat directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea.
• Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS