14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii plătesc pentru epurarea apei uzate

Craiovenii plătesc pentru epurarea apei uzate

La factura pentru apă-canal s-a adăugat din această lună încă un cost, epurarea apelor uzate

Craiovenii care beneficiază de canalizare vor plăti, din această lună, mai mult la factura de apă şi canal, costurile reprezentând tariful pentru epurarea apelor uzate pentru luna anterioară, decembrie 2011. Adică, abonatul Companiei de Apă Oltenia (CAO) trebuie să plătească pentru apa care ajunge în canalizarea oraşului şi este epurată în Staţia de Epurare de la Făcăi. Factura venită la începutul acestui an reprezintă costurile pentru luna decembrie. Hotărârea de introducere a tarifului de epurare a apelor uzate a fost stabilită în şedinţa de Consiliu din 24 noiembrie 2011 cu aplicare din 1 decembrie 2011. „Tariful pentru epurarea apelor uzate reprezintă cheltuielile necesare funcţionării Staţiei de epurare şi au fost calculate conform metodologiei stabilite prin Ordinul Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) nr. 65/28.02.2007, privind aprobarea metodologiei de stabilire, ajustare sau modificare a preţurilor/tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, fiind analizate şi avizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, conform prevederilor Legii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, nr. 241/22.06.2006. „Documentaţia privind stabilirea tarifelor pentru epurarea apelor uzate în Craiova a primit Avizul nr. 1029593/17.10.2011 emis de către ANRSC. Tariful pentru epurarea apelor uzate în Craiova a fost aprobat de consiliul local prin Hotărârea nr. 416/24.11.2011 şi se aplică începând cu 1.12.2011“, a declarat Mihaela Chiriţescu, şef Serviciu Relaţii publice în cadrul Companiei de Apă Oltenia.

0,87 lei tarif de epurare

Craiovenii plătesc în prezent 2,47 lei/mc pentru apa potabilă şi 0,73 lei/mc pentru canalizare. După noile reglementări, la tariful de canalizare se adaugă 0,87 lei/mc pentru epurare (preţul cu TVA). Societăţile suportă un cost de 0,70 lei/mc pentru epurarea apelor uzate, fără TVA.
Mulţi dintre abonaţi au fost luaţi prin surprindere de noile facturi, fiindcă habar nu aveau de hotărârea consilierilor locali şi că trebuie să plătească pentru ca apa folosită de ei să ajungă mai curată în Jiu. „Am fost surprinşi când am văzut că factura la apă a crescut. Nici nu ştiam care este motivul, pentru că trebuie să afişez costurile pe asociaţie şi oamenii mă întreabă. Trebuie să le dau explicaţii. Cei de la CAO nu ne-au anunţat nimic. Credeam că au majorat preţul la metrul cub de apă. Acum m-am lămurit. Suportăm tot felul de costuri de la o lună la alta. Avem locatari şi cu 22 mc de apă care ajung să plătească 110 lei numai pentru apa rece“, a spus Teodor Florescu, reprezentantul Asociaţiei nr. 42 Turn – Institut, Calea Bucureşti.   
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS