3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe ce nu cresc fulminant cotaţiile SIF-urilor

De ce nu cresc fulminant cotaţiile SIF-urilor

Deşi pragul deţinerii la SIF-uri a crescut de la 1% la 5%, acţiunile societăţilor de investiţii financiare nu au avansat spectaculos, aşa cum se anticipase. Brokerii avizaţi au explicat, pentru GdS, de ce sunt creşteri încă temperate pe SIF-uri. Aflaţi şi cum ar putea evolua alte acţiuni ale companiilor din Oltenia în 2012.
Creşterea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF) de la 1% la 5%, aprobată de Camera Deputaţilor la mijlocul lunii decembrie şi publicată în MO din 10 ianuarie 2012, ar fi trebuit să constituie revigorarea rapidă a pieţei de capital din România. Dar SIF-urile nu au urcat cu 20-25%, cum se aşteptau investitorii, ci creşterile sunt temperate, de 1-3% pe zi sau chiar există zile în care sunt scăderi ale cotaţiilor faţă de ziua precedentă.

„Se tranzacţionează viitorul…“

Specialiştii doljeni de pe piaţa de capital susţin că situaţia de pe Bursă reflectă ceea ce va fi în viitor. „Criza în care suntem este una de lichidităţi. Nu mai găsim bani pe piaţă. După părerea mea, băncile nu vor fi tentate să dea dividende anul acesta şi la fel se va întâmpla şi cu SIF-urile“, a declarat Adrian Săndiţă, director al Oltenia Grup Invest, societate de servicii de investiţii financiare. În plus, el este de părere că fondurile importante de investiţii care ar fi interesate de deţineri de 5% la SIF-uri nu se grăbesc să cumpere masiv, „pentru că nu au nici un interes să crească preţurile acţiunilor. În aceste zile se fac doar speculaţii care urcă uşor sau coboară cotaţiile“. Aşa se explică de ce nu au crescut spectaculos până acum respectivele cotaţii, spune directorul Oltenia Grup Invest, care a menţionat că nu se aşteaptă la creşteri mari ale cotaţiilor SIF-urilor în următoarele luni. Alţi brokeri sunt de altă părere. „Se tranzacţionează viitorul pe Bursă! Căderea cotaţiilor SIF-urilor de acum câţiva ani reflectă situaţia din prezent a activităţii financiare a SIF-urilor, adică nu mai primesc dividende de la companiile din portofoliul lor şi vând deţineri la preţuri cu mult mai mici decât anii anteriori. SIF-urile îşi vor prezerva capitalurile pentru viitor“, a spus George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. El a mai arătat că „de acum ne putem aştepta la interes crescut pentru acţiunile SIF-urilor pentru o concentrare a acţionariatului, cu urmări asupra strategiei de investiţie pe viitor a SIF-urilor, de aici rezultând o creştere pe termen mediu şi lung a cotaţiilor SIF-urilor pe Bursă“. Brokerul craiovean a precizat că de la votarea creşterii pragului la SIF-uri şi până ieri, cotaţia SIF Oltenia, de exemplu, a crescut cu 10,61%, până la 1,125 lei pe acţiune ieri, către închiderea zilei bursiere.

Oltchim, din nou pe val

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, anunţată pentru primăvara acestui an, se va reflecta şi pe Bursă. Brokerii spun că, de obicei, în apropierea unei privatizări, preţurile pe Bursă variază foarte mult, în sensul creşterii, pentru că se aşteaptă să se îmbunătăţească situaţia financiară a companiei după privatizare. Cotaţiile Oltchim s-au oprit ieri la 1,249 lei pe acţiune, după uşoare corecţii în ultimele zile. La Alro Slatina, valoarea cotaţiilor „este influenţată direct de deciziile factorului politic, la fel ca şi la Oltchim“, a precizat Săndiţă. Orice zvon din partea „politicului“ va influenţa piaţa bursieră în cazul celor două companii, crede el. Dar, în ciuda discuţiilor din ultimele zile legate de diverse probleme cu energia consumată de Alro, cotaţiile companiei s-au apreciat faţă de ziua precedentă cu 4,03%, ajungând ieri la 3,1 lei pe acţiune, deşi în urmă cu două luni cotaţiile erau de 3,7 lei pe acţiune. Scăderile din ultima perioadă reflectă situaţia în care se găseşte Alro acum. Compania din Slatina este cel mai mare consumator de energie din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS