18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa în 2011, între Fondul Proprietatea şi BCR

Bursa în 2011, între Fondul Proprietatea şi BCR

Listarea FP şi nelistarea BCR au fost principalele evenimente din 2011 pe piaţa de capital. FP i-a îmbogăţit pe unii şi sărăcit pe alţii.

Anul 2011 pe piaţa de capital românească a stat sub semnul a două evenimente importante: listarea Fondului Proprietatea (FP) şi nelistarea BCR, cea mai mare bancă din România, prin decizia SIF-urilor de a-şi ceda deţinerile către austriecii de la Erste Bank. Listarea FP în luna ianuarie a fost considerată evenimentul deceniului pe piaţa de capital. Titlurile FP au debutat cu un preţ de 0,602 lei/acţiune, mai puţin cu 39 de bani decât valoarea nominală, ajungând la finalul primei zile de tranzacţionare la 0,65 lei/acţiune.
A fost momentul de glorie al speculanţilor care au cumpărat acţiuni pe piaţa gri, cu intenţia de a-şi dubla sau chiar tripla averile. Foştii proprietari însă, care au primit ca despăgubiri titluri FP cotate la 1 leu/acţiune, au constatat dezamăgiţi că averile lor s-au înjumătăţit oficial. Spre exemplu, pentru 100.000 de acţiuni, echivalentul unei despăgubiri de la stat în valoare de 100.000 de lei, foştii proprietari au putut obţine în prima zi de tranzacţionare doar 65.000 de lei. Rulajul pe BVB cu titluri FP a fost într-adevăr impresionant: peste 330 de milioane de acţiuni tranzacţionate, cu o valoare de 50 de milioane de euro. Site-ul BVB a fost vizitat de un număr dublu de utilizatori faţă de media zilnică a anului 2010. Şi a doua zi titlurile FP au asigurat 88% din lichiditatea bursei, cu tranzacţii de peste 30 de milioane de euro. În perioada 1 februarie – 1 decembrie, cotaţiile FP au scăzut de la 0,65 lei/acţiune la 0,43 lei/acţiune fiind tranzacţionate 9,7 miliarde de acţiuni cu o valoare totală de 1,17 miliarde de euro. Practic, preţul acţiunilor a scăzut cu 32%, fiind cu 56% mai mic faţă de valoarea de despăgubire, (1 leu) şi cu 60% sub valoarea activului net al fondului. Cu o lună înainte de finalul anului, FP a raportat profit de 536 de milioane de lei. Cu 4% din acţiuni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu mai are nici un cuvânt de spus în modul în care este gestionat fondul. Marii investitori străini au ajuns să deţină 40% din acţiuni după ce au cumpărat în ultimele zece luni acţiuni de pe bursă la preţuri de chilipir. Trecerea FP în proprietate privată nu rezolvă problema despăgubirilor. Conform unui studiu, la zece ani de la adoptarea Legii nr. 10/2001, 40% din cererile înregistrate sunt nerezolvate. În următorii ani, România ar avea nevoie de 21 de miliarde de euro pentru despăgubiri.

BCR, afacerea anului pentru SIF-uri

Alt eveniment important al anului a fost decizia de nelistare a BCR, după ce acţionarul majoritar Erste Bank a ajuns la o înţelegere cu SIF-urile pentru a prelua pachetul de 30% deţinut de acestea la cea mai mare bancă românească. La începutul acestei săptămâni, Erste a anunţat că în urma preluărilor succesive a ajuns să deţină 88% din BCR. SIF Oltenia nu a încheiat negocierile pentru lichidizarea pachetului de 6% şi a trebuit să participe cu 8,6 milioane de euro la majorarea de capital social a băncii.
Afacerea BCR înseamnă pentru SIF5 circa 130 de milioane de euro Rămâne însă de văzut dacă şi în ce condiţii aceasta se va concretiza. SIF5 a avut şi ea evenimente majore în acest an: preşedintele Dinel Staicu a fost suspendat şi apoi condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul BIR, iar componenţa Consiliului de Administraţie (CA) s-a schimbat, patru dintre cei şapte administratori fiind noi. Ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% va avea cu siguranţă efecte vizibile asupra societăţilor de investiţii financiare în 2012.
• Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS