12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF Oltenia subscrie 8,6 milioane de euro la BCR

SIF Oltenia subscrie 8,6 milioane de euro la BCR

Societatea a participat la majorarea capitalului social, în condiţiile în care a rămas singurul SIF cu deţineri importante la BCR. În cazul valorificării acţiunilor la preţul convenit cu Erste, SIF5 ar putea încheia o afacere de succes.

SIF Oltenia a anunţat ieri că a participat cu 37 de milioane de lei (8,6 milioane de euro) la majorarea capitalului social al BCR. Societatea de investiţii financiare a subscris 371,5 milioane de acţiuni, la preţul de 0,1 lei/acţiune. Poate obţine SIF5 preţul negociat de principiu în toamnă cu Erste Bank, acţionarul majoritar de la BCR? Austriecii au anunţat la jumătatea lunii septembrie că au încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri (Banat-Crişana, Transilvania, Muntenia şi Oltenia) pentru preluarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR prin mai multe operaţiuni, care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Ulterior, SIF Moldova a intrat şi ea în această înţelegere. SIF Oltenia avea ca variantă valorificarea unui pachet de 29,5 milioane de acţiuni contra sumei de 30,6 milioane de lei, dar şi convertirea a circa 200 de milioane de acţiuni BCR în 1,56 milioane de acţiuni Erste, cele două părţi aflându-se încă în negocieri.

Rişti şi câştigi?

SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana s-au grăbit să-şi lichideze portofoliile, astfel încât în prezent SIF Oltenia rămâne singura societate de investiţii financiare cu procente importante la BCR. De voie sau de nevoie, SIF5 a acţionat atipic în negocierile cu austriecii şi rămâne de văzut în ce măsură bilanţul acestei afaceri va fi pozitiv. Adică, dacă titlurile achiziţionate acum la valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune vor putea fi revalorificate la un preţ de zece ori mai mare sau SIF va rămâne captiv în acţionariatul BCR. Erste a anunţat că a ajuns deja să deţină 88% din titlurile BCR.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII