10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele se împrumută pentru investiţii

Firmele se împrumută pentru investiţii

Cu toate că se vorbeşte de o situaţie economică precară la nivel naţional şi regional, tot mai multe firme din zona Olteniei se împrumută la bănci pentru a face investiţii. Această tendinţă s-a observat atât în 2010, cât şi în 2011.  „La nivel naţional, garanţiile acordate susţin în medie, în ultimii doi ani, cam 25% credite pentru investiţii şi 75% credite pentru capital de lucru (un credit de subzistenţă pentru a menţine locurile de muncă, activitatea, fără a aduce valoare adăugată). Ei bine, media, în zonele gestionate de filiala Craiova a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) arată, surprinzător, că în 2010, 33% din garanţii au fost pentru credite de investiţii, iar în 2011 nivelul acestora a depăşit 60% pentru investiţii. Această structură ar fi de dorit să existe şi la nivel naţional“, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM, la conferinţa de presă organizată ieri, la Craiova, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţare. Acesta a explicat că filiala Craiova, care gestionează judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin, este una dintre organizaţiile FNGCIMM cu cele mai bune rezultate din ţară. „La nivelul anului 2011, prin garanţiile acordate pentru IMM-uri din sursele proprii au fost susţinute şi salvate 30.000 de locuri de muncă“, a adăugat Aurel Şaramet.

Garanţii de peste 350 de milioane de euro

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii FNGCIMM, filiala Craiova a acestei instituţii a reprezentat încă de la înfiinţare un pol de atracţie maximă, dovadă în acest sens stând faptul că numărul de garanţii financiare complementare adresate sectorului IMM, beneficiarilor publici sau persoanelor fizice a cunoscut o evoluţie semnificativă. „În judeţele arondate filialei Craiova, de la momentul 2006, când s-a înfiinţat, au fost acordate peste 350 de milioane de euro garanţii. Dintre acestea, garanţiile acordate la nivelul judeţului Dolj reprezintă 26%“, a menţionat Aurel Şaramet.
De remarcat este faptul că, în ultimii trei ani, în timp ce creditul s-a diminuat în dinamică, valoarea şi numărul garanţiilor au crescut doar exponenţial. „Pentru Craiova, din 2009 în 2010 a crescut de două ori şi jumătate, de exemplu“, a mai spus Aurel Şaramet.

FNGCIMM, capital de 220 de milioane de euro

La nivel naţional, în urmă cu zece ani, capitalul FNGCIMM era de aproximativ trei – patru milioane de euro. „Acum avem peste 220 de milioane de euro fonduri proprii, care ne permit să gestionăm peste 3,5 miliarde de euro“, a spus Aurel Şaramet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS