9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia, fruntaşă la atragerea de fonduri europene

Oltenia, fruntaşă la atragerea de fonduri europene

În următorii ani, Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia ar putea să cunoască o dezvoltare semnificativă, mai ales că în prezent se situează pe locul I la nivel naţional în atragerea de fonduri europene. „În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, am avut o evoluţie progresivă, trendul este ascendent. Chiar dacă noi, oltenii, suntem mai reţinuţi în a aborda o noutate, în prezent suntem fruntaşi la nivel naţional în ceea ce priveşte abordarea şi accesarea programelor care se realizează pe fonduri europene“, a declarat Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj. Acesta a atras atenţia beneficiarilor să nu uite pentru ce au accesat aceşti bani şi să facă tot posibilul ca să efectueze lucrările în timp util, astfel încât să atragă fonduri cât mai mari.

Cuantumul sprijinului prin FEADR, aproape dublu în 2011

Unul dintre domeniile în care au fost atrase fonduri europene este agricultura. „În anul 2010, la nivelul judeţului Dolj au fost plătite 74 de milioane de lei. De la începutul anului 2011 şi până în prezent, la nivelul judeţului Dolj au fost plătite 114 milioane de lei. Suma achitată va mai creşte până la sfârşitul anului pentru că mai avem de plătit încă două tranşe. Sunt bani europeni din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) destinat agriculturii şi dezvoltării rurale“, a declarat Brumar Dragomir, directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Dolj. Acesta a explicat că cel mai solicitat a fost sprijinul financiar pentru instalarea tinerilor fermieri (Măsura 121), la care suntem printre primele locuri la nivel naţional ca număr de cereri de finanţare depuse, şi pentru sprijinirea fermelor de subzistenţă (Măsura 141). „Comparativ cu anii anteriori, se observă un trend ascendent la toate activităţile – cereri de finanţare depuse, eligibile, proiecte selectate“, a adăugat Brumar Dragomir, care a explicat că singurele probleme apărute au fost la beneficiarii care nu au mai reuşit să susţină implementarea proiectelor şi au solicitat prelungirea termenelor.

45 de proiecte pe POS DRU

La nivelul judeţului Dolj, au fost atrase fonduri semnificative pentru dezvoltarea şi susţinerea resurselor umane prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). „La începutul anului 2010, OIRPOS DRU SV Oltenia gestiona doar 13 proiecte. În prezent, avem în gestionare 81 de proiecte (dintre care 24 finalizate)“, a declarat Mihaela Mocanu, directorul Organismului Intermediar Regional pentru POS DRU (OIRPOSDRU) Oltenia. Potrivit acesteia, dintre cele 81 de proiecte, în judeţul Dolj sunt 32 de proiecte în implementare şi au o valoare totală de aproximativ 163 de milioane de lei, iar 13 sunt finalizate (au o valoare totală de aproximativ 36 de milioane de lei). „Dacă până acum am făcut sesiuni de informare, anul 2012 va aduce o noutate – vom veni în sprijinul potenţialilor beneficiari cu caravane în care vom prezenta modele de bună practică“, a adăugat Mihaela Mocanu.

Peste două miliarde de lei pentru mediu

Şi prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu au fost depuse o serie de proiecte la nivel regional. „Acestea sunt deosebite în sensul că au valori foarte mari, iar pregătirea lor e complexă şi necesită o perioadă de timp mai îndelungată. În prezent, la nivelul Olteniei gestionăm 20 de proiecte cu o valoare totală de peste două miliarde de lei“ , a declarat Cristinel Cioroianu, reprezentant OIR POS MEDIU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII