11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul microîntreprinderilor, un eşec răsunător

Impozitul microîntreprinderilor, un eşec răsunător

Firmelor mici şi foarte mici nu le mai convine să plătească la stat impozitul de 3% din cifra de afaceri. Aflaţi din GdS care sunt avantajele societăţilor doljene care nu vor să achite impozit pe venitul microîntreprinderilor.

Microîntreprinderile reprezintă singurele firme din România care au posibilitatea  să aleagă ce tip de impozit plătesc la stat. Într-un judeţ în care sunt activi din punct de vedere fiscal circa 15.000 de agenţi economici, numărul societăţilor comerciale care corespund criteriilor legale pentru a fi microîntreprinderi şi care au ales să plătească impozit de 3% aplicat asupra veniturilor este destul de mic. La Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj figurează în evidenţe pe anul 2011 doar 1.682 de microîntreprinderi care au optat pentru plata impozitului pe venit, în locul clasicului impozit pe profit de 16%. În noiembrie, impozitul total plătit Fiscului de cele 1.682 de microîntreprinderi a fost infim, de numai 975.746 de lei, potrivit DGFP Dolj. Pe întreaga perioadă scursă din anul 2011, microîntreprinderile au plătit în jur de 3 milioane de lei drept impozit către stat. Deşi îndeplinesc mai multe firme criteriile legale de a se încadra în categoria microîntreprinderilor, entităţile economice respective şi-au făcut calculele şi au agreat ideea impozitului pe profit, în locul celui de 3% din veniturile totale, pentru că aşa este mai avantajos pentru companii.

Preferă impozit pe profit

Dacă în alţi ani, microîntreprinderile preferau impozitul de 3% sau de 2,5% cum fusese stabilit iniţial, de la instalarea crizei economice şi opţiunea companiilor s-a schimbat, pentru că din calcule le-ar reieşi o sumă mai mare de plată la stat dacă ar plăti 3% din cifra de afaceri, decât dacă ar da 16% impozit pe profit. „Microîntreprinderilor nu le convine impozitul de 3%, ci preferă impozitul pe profit de 16%, pentru că multe sunt pe pierderi şi preferă să facă tot posibilul să fie pe pierderi şi să nu plătească nimic la stat“, a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. O microîntreprindere poate opta pentru impozit pe venit dacă îndeplineşte cumulativ două condiţii: să aibă între unu – nouă salariaţi şi o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro, echivalent în lei. Cu alte cuvinte, la un impozit de 3% asupra veniturilor şi la o cifră de afaceri anuală de maximum 100.000 de euro (435.000 de lei), o microîntreprindere poate plăti la stat cel mult 13.050 de lei pe an. În schimb, dacă trece la impozit pe profit şi realizează un profit infim sau chiar pierdere, atunci impozitul datorat Fiscului scade covârşitor. Dacă anul acesta, firma depăşeşte cifra de afaceri de 100.000 de euro, ea trece automat anul viitor la plata impozitului pe profit pe care îl achită restul agenţilor economici. Înainte de 2010, când firmele aveau profituri mari, preferau un impozit pe venit, pentru că suma ar fi fost mai mică. Apoi s-a introdus impozitul minim, care spunea că se plăteşte la stat suma care era mai mare, ori 16% impozit pe profit, ori suma pe tranşe stabilită de legiuitori şi numită „impozit minim“ sau forfetar.
Varianta de taxare cu 3% este, oarecum, în avantajul statului, oficialii Fiscului doljean precizând în repetate rânduri că acest impozit „reprezintă sume certe pentru bugetul de stat“. Specialiştii în consultanţă fiscală confirmă faptul că impozitul de 3% nu mai este în avantajul firmelor. „Este cunoscut faptul că după doi ani de experienţe cu impozit minim şi de discuţii legate de impozitul forfetar, s-a ales revenirea la impozitarea microîntreprinderilor, ca o gură de oxigen dată micilor întreprinzători în plină criză. Dar cea mai mare parte a acestor firme, aşa cum am arătat, sunt pe pierdere, ori au profituri foarte mici, astfel că administratorii aleg, după calcule simple, să plătească 16% la un profit impozabil infim sau 0% dacă au pierdere, decât 3% la cifra de afaceri“, a precizat Radu Buziernescu, managerul firmei de consultanţă Professional Consulting. El a confirmat că există multe firme în Dolj care îndeplinesc criteriile pentru a fi microîntreprinderi, dar nu aleg varianta de impozitare cu 3%. Societăţile de talia microîntreprinderilor pot determina uşor ce fel de impozit achită la stat. „Există practic un prag, uşor de determinat, al rentabilităţii în funcţie de care o firmă alege să plătească 3% impozit asupra cifrei de afaceri, ori 16% impozit pe profitul impozabil, profit impozabil care oricum se determină în funcţie de o serie de cheltuieli nedeductibile şi de venituri neimpozabile“, a precizat Radu Buziernescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU