10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDezvoltatorii imobiliari - buni de plată

Dezvoltatorii imobiliari – buni de plată

Unii dintre dezvoltatorii imobiliari care au construit pe persoană fizică au de dat TVA la stat. Alţii se judecă în continuare cu Fiscul.

Fiscul doljean a câştigat două bătălii în faţa dezvoltatorilor imobiliari cărora statul le „imputase“ taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă tranzacţiilor imobiliare realizate pe persoană fizică. „Avem încă două procese câştigate definitiv şi irevocabil. Un proces a fost câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar altul la Curtea de Apel Craiova“, a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu (foto). Mai există circa 25 de procese pe rolul instanţelor, în care anumite persoane fizice au atacat decizia Finanţelor, prin care oamenii erau puşi la plata TVA aferente tranzacţiilor imobiliare repetate. Deciziile în favoarea Fiscului au fost date în noiembrie, la una dintre cauze nefiind încă redactată hotărârea. Decizia finanţiştilor de a căuta tardiv TVA la persoane care efectuaseră tranzacţiile imobiliare chiar şi cu trei-patru ani în urmă a atras o serie de contestaţii în instanţă. Au existat şi două cazuri în care DGFP Dolj a pierdut procesele în faţa a două persoane fizice puse la plata TVA, în condiţii similare. La vremea respectivă se credea că dezvoltatorii imobiliari vor folosi în instanţă „modelul de succes“, dar acum este rândul Finanţelor să câştige. „Am şi pierdut două procese, mai demult. Instanţa a considerat că nu existase continuitate în vânzări, deşi fiecare dintre cei doi vânduse câte patru apartamente într-un bloc“, a exemplificat Eugen Călinoiu.
Şeful Fiscului susţine că, după toată povestea cu obligarea la plata TVA a persoanelor fizice care au făcut multe tranzacţii imobiliare, zece dezvoltatori care au vândut pe persoană fizică diverse terenuri sau imobile au mers să se înregistreze ca şi plătitori de TVA la DGFP Dolj din proprie iniţiativă. Un succes şi mai mare a avut acţiunea în rândul agricultorilor care au lucrat sute de hectare de teren pe persoană fizică. După ce au fost puşi la plata TVA, Fiscul susţine că au venit alţii să se înregistreze din proprie iniţiativă ca plătitori de TVA. Potrivit Codului Fiscal, orice persoană care realizează venituri dintr-o activitate care depăşeşte 35.000 de euro anual trebuie să se înregistreze anul următor ca şi plătitoare de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII