10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞoc fiscal: au secat profiturile companiilor

Şoc fiscal: au secat profiturile companiilor

În trimestrul al treilea al acestui an, profitul declarat şi plătit de firmele doljene a scăzut drastic, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2010, aşadar, cu cât presiunea fiscală este mai mare asupra mediului de afaceri, cu atât mai puţini bani ajung în vistieria statului.

Companiile doljene nu o duc prea bine nici după recesiune. În condiţiile în care la nivel naţional s-a anunţat o creştere economică pe trimestrul al treilea al acestui an de 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, firmele doljene au înregistrat rezultate financiare mult mai slabe decât anul trecut. „Impozitul pe profit efectiv plătit în octombrie 2011 a fost de 19,5 milioane de lei, cu 27,6% mai mic decât în octombrie 2010, când fusese de 26,9 milioane de lei. Rezultatele financiare ale agenţilor economici doljeni au fost afectate de criză şi sunt mulţi agenţi economici care au înregistrat pierderi“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Pe cele trei luni analizate (iulie, august, septembrie), chiar şi suma declarată la stat în octombrie a fost mai mică decât anul trecut. Astfel, miile de firme doljene au raportat un profit de 22,9 milioane de lei în octombrie 2011, faţă de 32,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2010. Doar pe luna octombrie a acestui an, impozitul pe venit declarat a fost de 29,7 milioane de lei, ceva mai mare decât cel de anul trecut, când fusese 26,8 milioane de lei. „Acest lucru înseamnă că fie le-au crescut veniturile, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2010, dar, în acelaşi timp, le-au crescut şi cheltuielile, rezultând un profit mai mic sau chiar sunt pe pierdere“, a spus Antonescu.
Specialiştii în fiscalitate susţin că era de aşteptat ca firmele să îşi diminueze profiturile. „Consider foarte normală această reducere. În ciuda creşterii economice peste aşteptări din al treilea trimestru al acestui an, criza financiară încă îşi face simţite efectele. Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimii trei ani, profitul firmelor din România a scăzut de şase ori, diminuându-se dramatic şi numărul total al societăţilor şi numărul total de salariaţi“, a precizat Radu Buziernescu, managerul firmei de consultanţă şi audit Professional Consulting. El a mai spus că la nivelul ţării, „profiturile din trimestrul al treilea au fost de 583 de milioane de lei faţă  de 2,7 miliarde de lei în primul semestru, aceasta pe fondul unei deprecieri continue a leului, care a dus la o serie de pierderi pentru companiile cu datorii în valută, toate acestea fiind însoţite de o încetinire a exporturilor“. Radu Buziernescu susţine că, dacă până acum, firmele din ţara noastră erau afectate de efectele unei proaste gestionări a unei crize mai mult interne, în ultimele luni, ele sunt afectate şi de încetinirea economică internaţională determinată de criza datoriilor suverane din Europa. În situaţia actuală, consultanţii nu văd rezultate financiare bune ale firmelor doljene nici în trimestrul al patrulea al anului, deci este posibil ca nici mai mulţi bani din impozitul pe profit să nu intre în vistieria statului.

Cel mai bun trimestru – doar ca sume declarate

Datele de la DGFP Dolj arată că în trimestrul al treilea, firmele au declarat cele mai mari sume de plată către impozitul consolidat al statului faţă de perioada anterioară. Astfel, în octombrie, firmele au declarat de plată 173,9 milioane de lei către bugetul consolidat (impozit pe profit la trei luni, impozit lunar pe venit, contribuţii aferente). Pentru trimestrul anterior, sumele declarate în iulie fuseseră de 167,4 milioane de lei, iar în aprilie, firmele declaraseră impozite aferente primului trimestru de 165,7 milioane de lei.  Totuşi, ca şi încasări, în octombrie 2011, sumele au fost mai mici (145,6 milioane de lei) decât în aceeaşi lună din 2010 (152,11 milioane de lei), dar situaţia este aşa din cauză că anul trecut plăteau la Dolj şi alte 27 de firme, care acum au ajuns la „mari contribuabili“ şi achită impozitele la Bucureşti, se scuză finanţiştii. Se observă o diferenţă mare între sumele declarate de firme la stat şi suma efectiv plătită: firmele au de plată 173,9 milioane de lei, dar au achitat la termen doar 145,6 milioane de lei. „Societăţile plătesc mai puţin, probabil din lipsă de lichidităţi. Gradul de conformare voluntară la plată este 80% în Dolj. În plus, există multe societăţi care au înlesniri la plata impozitelor şi au ca facilitate să plătească obligaţiile curente în maximum 30 de zile de la data scadenţei. Şi de aceea, plătesc mai târziu de termenul scadent“, a precizat directorul adjunct Mihai Antonescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII