Şoc fiscal: au secat profiturile companiilor

Autori


În trimestrul al treilea al acestui an, profitul declarat şi plătit de firmele doljene a scăzut drastic, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2010, aşadar, cu cât presiunea fiscală este mai mare asupra mediului de afaceri, cu atât mai puţini bani ajung în vistieria statului.

Companiile doljene nu o duc prea bine nici după recesiune. În condiţiile în care la nivel naţional s-a anunţat o creştere economică pe trimestrul al treilea al acestui an de 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, firmele doljene au înregistrat rezultate financiare mult mai slabe decât anul trecut. „Impozitul pe profit efectiv plătit în octombrie 2011 a fost de 19,5 milioane de lei, cu 27,6% mai mic decât în octombrie 2010, când fusese de 26,9 milioane de lei. Rezultatele financiare ale agenţilor economici doljeni au fost afectate de criză şi sunt mulţi agenţi economici care au înregistrat pierderi“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Pe cele trei luni analizate (iulie, august, septembrie), chiar şi suma declarată la stat în octombrie a fost mai mică decât anul trecut. Astfel, miile de firme doljene au raportat un profit de 22,9 milioane de lei în octombrie 2011, faţă de 32,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2010. Doar pe luna octombrie a acestui an, impozitul pe venit declarat a fost de 29,7 milioane de lei, ceva mai mare decât cel de anul trecut, când fusese 26,8 milioane de lei. „Acest lucru înseamnă că fie le-au crescut veniturile, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2010, dar, în acelaşi timp, le-au crescut şi cheltuielile, rezultând un profit mai mic sau chiar sunt pe pierdere“, a spus Antonescu.

Specialiştii în fiscalitate susţin că era de aşteptat ca firmele să îşi diminueze profiturile. „Consider foarte normală această reducere. În ciuda creşterii economice peste aşteptări din al treilea trimestru al acestui an, criza financiară încă îşi face simţite efectele. Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimii trei ani, profitul firmelor din România a scăzut de şase ori, diminuându-se dramatic şi numărul total al societăţilor şi numărul total de salariaţi“, a precizat Radu Buziernescu, managerul firmei de consultanţă şi audit Professional Consulting. El a mai spus că la nivelul ţării, „profiturile din trimestrul al treilea au fost de 583 de milioane de lei faţă  de 2,7 miliarde de lei în primul semestru, aceasta pe fondul unei deprecieri continue a leului, care a dus la o serie de pierderi pentru companiile cu datorii în valută, toate acestea fiind însoţite de o încetinire a exporturilor“. Radu Buziernescu susţine că, dacă până acum, firmele din ţara noastră erau afectate de efectele unei proaste gestionări a unei crize mai mult interne, în ultimele luni, ele sunt afectate şi de încetinirea economică internaţională determinată de criza datoriilor suverane din Europa. În situaţia actuală, consultanţii nu văd rezultate financiare bune ale firmelor doljene nici în trimestrul al patrulea al anului, deci este posibil ca nici mai mulţi bani din impozitul pe profit să nu intre în vistieria statului.


Cel mai bun trimestru – doar ca sume declarate

Datele de la DGFP Dolj arată că în trimestrul al treilea, firmele au declarat cele mai mari sume de plată către impozitul consolidat al statului faţă de perioada anterioară. Astfel, în octombrie, firmele au declarat de plată 173,9 milioane de lei către bugetul consolidat (impozit pe profit la trei luni, impozit lunar pe venit, contribuţii aferente). Pentru trimestrul anterior, sumele declarate în iulie fuseseră de 167,4 milioane de lei, iar în aprilie, firmele declaraseră impozite aferente primului trimestru de 165,7 milioane de lei.  Totuşi, ca şi încasări, în octombrie 2011, sumele au fost mai mici (145,6 milioane de lei) decât în aceeaşi lună din 2010 (152,11 milioane de lei), dar situaţia este aşa din cauză că anul trecut plăteau la Dolj şi alte 27 de firme, care acum au ajuns la „mari contribuabili“ şi achită impozitele la Bucureşti, se scuză finanţiştii. Se observă o diferenţă mare între sumele declarate de firme la stat şi suma efectiv plătită: firmele au de plată 173,9 milioane de lei, dar au achitat la termen doar 145,6 milioane de lei. „Societăţile plătesc mai puţin, probabil din lipsă de lichidităţi. Gradul de conformare voluntară la plată este 80% în Dolj. În plus, există multe societăţi care au înlesniri la plata impozitelor şi au ca facilitate să plătească obligaţiile curente în maximum 30 de zile de la data scadenţei. Şi de aceea, plătesc mai târziu de termenul scadent“, a precizat directorul adjunct Mihai Antonescu. Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Anisoara said:

  Buziernescu este un tip competent, iar Professional Consulting este o firma competitiva pe piata consultantei. Pacat ca Buziernescu este in PDL, unde conduc retarzii ca Dinca, hotii ca Berceanu, analfabetii ca Visan si jigodiile ca Stoica.

 2. w men said:

  numai visan e cel mai matr incompetent al doljului si romaniei bine ca a luat bataie la bailesti sa se mai duca ca mai ia

 3. Ana said:

  Pentru Gigel.
  Cam asa e.
  Cei care au lucrat la finante si au “furat”, dupa ce “le a picat guvernul” au intins-o.

 4. to`arashul Matrics said:

  “Au secat profiturile companiilor”?!! Adica se lucreaza in sistem socialist: se plateste materia prima si forta de munca. “Patronul” nu-i mai ia amantei beemveul promis. Pirtz!

 5. Mda said:

  Sa nu uitam ca in rahatul in care se scalda Romania de dupa revolutie, doar firmele private aduc bani la buget. Ce a facut statul? A pus bete in roate firmelor private si multe s-au inchis. In acelasi timp, acelasi stat pervers a produs someri si a dat salarii compensatorii. Uitandu-ne la experienta altor state, mult mai dezvoltate si mai putin corupte, constatam ca statul roman a luat numai decizii pe dos, cum ar fi cresterea TVA + inventarea de tot felul de taxe si impozite. Crede cineva ca ne mai revenim?

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 24 noiembrie 2011

Actualitate

» Delegaţie europeană pentru nemulţumirile românilor
» Pădurile private, ţinta hoţilor
» Coaliţie împotriva Termoficării
» Parapeţi de sprijin la Roşia de Amaradia
» Creşte numărul infecţiilor respiratorii
» 150 de brăduţi împodobiţi la Târgu Jiu
» Noul mers al trenurilor va intra în vigoare pe 11 decembrie
» Fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor
» Orăşelul Copiilor în locul patinoarului
» CE vrea creşterea salariilor oficialilor ei
» Geoană despre conducerea PSD: Nişte puşti ţâfnoşi se joacă cu funcţiile în stat, nişte gealaţi
» Guvernul se reuneşte mâine pentru a discuta bugetul de stat pentru anul 2012
» Mircea, dragostea noastră, ne despărţim
» Prezentatoarea rusă de televiziune care făcuse un gest obscen la adresa lui Obama a fost concediată
» Merkel şi Sarkozy vor să schimbe tratatele UE
» Românii rezidenţi în străinătate pot adopta copii din ţara-mamă
» Castelul Bran şi Complexul Naţional Muzeal Astra, cele mai vizitate muzee din România
» România trimite 25 de poliţişti în Franţa ca să patruleze de sărbători

Local

» 1.700 de porţii de fasole cu cârnaţi
» Şlepuri încărcate cu porumb, eşuate pe Dunăre
» Câinii fără stăpân, subiect de discuţie
» Şi funcţionarii din primării pleacă la muncă în străinătate
» Cămătari încătuşaţi
» Puşcărie pentru carduri cu acte false

Dolj

» Rezultate slabe la testele iniţiale de evaluare

Gorj

» Sprijin financiar pentru victimele de la UM Sadu
» Călinoiu se teme să nu apară cratere pe DN 66
» Investiţie pentru turismul montan din Gorj
» Campanie de colectare a deşeurilor

Sport

» Milan Mitic, absent cu Juventus
» Oţelul, zero în Ligă
» Vâlcenii nu se tem de lider
» România, pe locul 56
» Clujul, victorie în Rusia
» Luptătorii craioveni vor să oprească medaliile acasă
» Decimaţi cu Rapid

Bani & Afaceri

» Interzis la muncă
» 600.000 de euro pentru cercetare

Magazin

» Horoscop
» Jennifer Love Hewitt, din nou singură
» Roger Waters, pentru a patra oară la altar
» Rachel Weisz, o visătoare rebelă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Detartraj pentru sănătate
» Frumuseţe la zero grade

Opinii

» 22 noiembrie 2011. Geoană. Exclus din PSD.

Top