17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri600.000 de euro pentru cercetare

600.000 de euro pentru cercetare

În Bănie se va construi, din fonduri europene nerambursabile, un „Centru de sprijin al IMM-urilor şi institutelor de cercetare şi inovare“, investiţie cu o valoare totală de 4.162.698 de lei. Proiectul se va derula în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1, însă municipalitatea va suporta 50 la sută din cheltuielile eligibile, toate cheltuielile neeligibile şi TVA-ul aferent acestora. TVA-ul pentru cheltuielile eligibile va fi recuperat ulterior de la bugetul de stat.
Din cei aproape un milion de euro necesari finalizării proiectului, în jur de 600.000 de euro vor veni de la bugetul local. În şedinţa ordinară de astăzi, consilierii locali vor aproba cererea de finanţare, studiul de fezabilitate al investiţiei şi suportarea contribuţiilor din resursele proprii ale primăriei, după care proiectul va fi depus pentru verificarea conformităţii şi eligibilităţii.

Zece birouri şi o sală de prezentări

 Clădirea care va găzdui acest centru se va construi pe locul fostului Târg Romaneşti, acolo unde se lucrează deja la Centrul Multifuncţional şi unde vor mai fi amplasate alte două centre mai mici, tot cu destinaţie de afaceri: Business Center Sud Craiova (proiect depus la 31 octombrie şi aflat în faza verificării conformităţii administrative şi a eligibilităţii) şi Centrul de Excelenţă în Afaceri (proiect depus la 24 iunie şi aflat în etapa de evaluare tehnico-financiară).
Centrul de sprijin al IMM-urilor şi institutelor de cercetare şi inovare va avea un regim de înălţime P+1, o suprafaţă construită de 511 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 1.003 mp. La parter va fi o sală pentru prezentări de 77 mp şi patru birouri cu suprafeţe între 20 şi 40 mp, în timp ce la etaj se vor afla şase birouri mai mari (între 41 şi 58 mp).
În cererea de finanţare se menţionează că tariful de închiriere pe metrul pătrat de spaţiu de birouri este de opt euro pe lună, în acest preţ fiind incluse toate utilităţile şi serviciile de întreţinere. „Este un nivel sensibil sub cel al ofertei existente pe piaţa din Craiova. Fiind un centru de afaceri mic, ocupat de firme foarte mici, nu ar avea sens montarea de contoare, repartitoare de căldură în fiecare cameră şi nici ţinerea unei evidenţe de folosire a sălii de prezentări“, se arată în cererea de finanţare, în care se mai precizează că acest centru va deveni operaţional din al doilea an al proiectului.
Cu cele patru centre de afaceri care se vor construi în cartierul 1 Mai, cu Centrul expoziţional transfrontalier al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj şi cu Incubatorul transfrontalier şi tehnologic de afaceri din zona Aeroportului, deja existente, Craiova va deveni un oraş al afacerilor. Problema este că zona nu oferă în prezent prea multe posibilităţi de afaceri, iar cel mai bun exemplu este Incubatorul, care, la mai bine de un an de la inaugurare, duce încă lipsă de clienţi, deşi chiriile sunt modice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII