8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul caută soluţii pentru atragerea fondurilor de mediu

Ministerul caută soluţii pentru atragerea fondurilor de mediu

În prezent, România este pe primul loc la nivel european la număr de contracte semnate pentru a primi sprijin financiar prin POS Mediu. Totuşi, România nu stă la fel de bine şi la absorbţia efectivă a acestor fonduri. Pentru a identifica problemele care apar în implementarea acestor proiecte şi implicit pentru a găsi soluţii la acestea, ieri, Prefectura Dolj a fost gazda unei întâlniri regionale organizate de Ministerul Mediului. „Nu am venit în control. Am venit să mă încarc cu problemele dumneavoastră, să discutăm propunerile dumneavoastră de soluţii, să încercăm să angrenăm cu posibilităţile pe care le are ministerul ca autoritate de reglementare centrală, şi, în final, să se întoarcă la dumneavoastră soluţiile care să vă ajute pentru o mai bună accesare a rambursării fondurilor. Asta deoarece stăm bine la capitolul contractare, dar stăm mai puţin bine la capitolul rambursări, la capitolul de absorbţie a fondurilor“, a declarat Daniel Şerbănescu, secretar general adjunct al Ministerului Mediului.
Pe parcursul întâlnirii au fost analizate proiectele majore (în valoare de peste 20 de milioane de euro) aflate în derulare în regiunea SV Oltenia şi finanţate prin POS Mediu. Acestea vizează investiţii pentru rezolvarea unor probleme privind sisteme de termoficare, alimentare cu apă, precum şi gestionarea deşeurilor. „Principalele probleme identificate sunt la achiziţiile publice. Contestaţiile pe achiziţii publice sunt foarte multe. Sunt probleme şi de expertiza personalului, dar noi, ca Organism Intermediar, încercăm să fim alături de beneficiari şi îi ajutăm şi la pregătirea şi implementarea proiectelor, şi la scrierea unei cereri de rambursare“, a declarat Denisa Buzatu, directorul OIR POS Mediu Craiova, care a explicat că, din 2007 şi până acum, cea mai mare întârziere în atribuirea unui contract, din cauza contestaţiilor, este de 582 de zile. O altă problemă identificată pe parcursul discuţiilor de ieri a fost şi faptul că criza economică a afectat constructorii în sensul că nu mai au capacitate să lucreze astfel încât să îndeplinească certificatele de plată necesare. „În prezent, ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), OIR are procedura lui, şi atunci beneficiarii au solicitat unificarea procedurilor de lucru şi realizarea şi publicarea unui ghid de implementare a proiectelor. O altă solicitare făcută de beneficiari a fost clarificarea ultimului ordin al preşedintelui ANRMAP, care prevede verificarea documentaţiilor de atribuire înainte de publicarea în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice)“, a mai spus Denisa Buzatu.

Probleme la managementul deşeurilor

În prezent, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, OIR POS Mediu monitorizează implementarea unor proiecte de peste 700 de milioane de euro. Dacă pe Axa prioritară 1 („Extinderea și modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată“) există în Oltenia patru contracte de finanţare din cinci posibile, cel de-al cincilea fiind în pregătire, la finanţarea prin Axa prioritară 2 („Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric“), lucrurile stau exact invers, în regiune existând un singur proiect în implementare, celelalte fiind în evaluare în diverse faze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII