12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCazierul fiscal pune pe jar infractorii dovediţi

Cazierul fiscal pune pe jar infractorii dovediţi

Oglinda administratorilor şi patronilor de firme este cazierul fiscal, care cuprinde acum 80 de fapte de natură economică. Odată înscrisă în cazierul fiscal, persoanei în cauză îi este interzis dreptul de a-şi mai înfiinţa firme.

Executivul a modificat anexa la hotărârea care stabileşte ce fapte se înscriu în cazierul fiscal, extinzând numărul acestora. În Monitorul Oficial nr. 791 din 8 noiembrie 2011 sunt detaliate toate contravenţiile şi infracţiunile care se înscriu în cazierul fiscal. În funcţie de gravitatea faptelor trecute în respectivul cazier, persoana care le-a comis nu mai poate să îşi deschidă o societate comercială, respectiv nu mai poate fi administrator într-o firmă timp de cinci ani. Numai că, pentru a fi trecute în cazier, faptele trebuie mai întâi dovedite de instanţe.

Schimbări legate de accize

De la începutul anului 2012, faptele care constituie contravenţii la regimul produselor accizabile se raportează în funcţie de Codul fiscal, iar până atunci se înregistrează după Codul de procedură fiscală. Se observă o creştere a tipurilor de infracţiuni economice care vor atârna de gâtul celor care le comit. Printre cele mai importante fapte care se înscriu în documentul cu pricina se numără: „fapta contribuabilului care, cu intenţie, nu reface documentele de evidenţă contabilă distruse; refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor fiscale competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de 15 zile de la somaţie“. Pentru această ultimă faptă, cel care a comis-o poate primi pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă. Se înscrie în cazierul fiscal şi „împiedicarea sub orice formă a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul verificărilor financiare, fiscale sau vamale“. O astfel de infracţiune poate fi pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.

Accent pe insolvenţe

Deţinătorii firmelor care sunt în insolvenţă se aleg cu înscrisuri în cazierul fiscal dacă au înstrăinat activele companiei. Mai exact, în cazier se trece „fapta persoanei care înstrăinează, în frauda creditorilor, în caz de insolvenţă a debitorului, o parte din active“, se arată în noile norme adoptate recent de guvern. Aceasta din cauză că patronii tot mai multor firme intrate în insolvenţă îşi transferau activele pe alte societăţi controlate tot de ei, iar creditorii care se înscriau la masa credală nu prea mai aveau cum să-şi recupereze debitele. O altă faptă cu greutate care atârnă în cazierul fiscal este reţinerea de la angajaţi şi neplata către stat, cu intenţie, în termen de 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Această faptă se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Până acum, nici un administrator de firmă sau vreun asociat doljean nu a plătit cu închisoarea pentru reţinerea şi nevirarea contribuţiilor la stat, potrivit informaţiilor de la Fiscul doljean. De asemenea, se trece în cazierul fiscal şi nereţinerea sumelor ce reprezintă, potrivit legii, stopaj la sursă.

După cinci ani, cazierul redevine „curat“

Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat că „o faptă stă cinci ani în cazierul fiscal, după care se prescrie. Există un proiect de act normativ, susţinut şi de noi, prin care se propune ca anumite fapte de importanţă mai mică să fie trecute doar trei ani în cazierul fiscal. Cine are fapte în cazierul fiscal nu poate fi administrator sau asociat în vreo firmă“. Călinoiu a exemplificat că nedepunerea unor declaraţii la DGFP ar putea să fie trecută în cazierul fiscal timp de trei ani, dacă se mai modifică legislaţia în vigoare şi se aprobă proiectul de act normativ aflat în lucru. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII