11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul are ordin să îngenuncheze rău-platnicii

Fiscul are ordin să îngenuncheze rău-platnicii

ANAF a dat dispoziţii în teritoriu ca finanţiştii să facă tot posibilul să crească veniturile la bugetul consolidat al statului pe final de an, prin creşterea bazei de impozitare. Fiscul dă asigurări că lasă în pace firmele care plătesc la timp. Aflaţi din GdS pe cine pun biciul finanţiştii.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) merg prin judeţele în care sunt încasări mai slabe către buget, pentru a impulsiona finanţiştii să colecteze mai mulţi bani în vistieria statului. În urmă cu ceva vreme, ei au poposit şi în Dolj, unde încasările sunt de 95% faţă de planul stabilit de la Bucureşti. ANAF vrea ca Fiscul să scoată bani şi din piatră seacă, numai să crească încasările la stat pe final de an. „Direcţiei doljene i-a fost reproşat faptul că avem încasări de 95% faţă de plan la nouă luni. Ne-am spus punctul de vedere, că avem arierate mari din anii precedenţi, care fac obiectul procedurilor la instanţe şi durează foarte mult. Avem mari probleme cu aceste arierate. La stabilirea planului de încasări se ia în calcul şi un procent din arieratele din lunile precedente“, a spus directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu.

Se caută venituri în conturile persoanelor fizice

Şeful Finanţelor doljene spune că va lăsa în pace firmele care își plătesc datoriile, în schimb, vor fi vizaţi cei care nu achită la timp. Dar cum identifică Fiscul în această perioadă dificilă pentru mediul de afaceri noi surse de venituri către bugetul de stat când nu există nici măcar pârghii legislative pentru a acapara alte venituri din mediul privat? „Trebuie să extindem baza de impozitare… Firmele care au pierderi trei ani la rând sunt verificate, dar mai ales deţinătorii acestor firme, pentru că au creditat companiile cu bani din buzunar. Păi de unde aveau bani dacă firmele erau pe pierderi? În curând se va modifica şi OUG nr. 117/2010 privind verificarea veniturilor persoanelor fizice. Se lucrează la un alt mod de calcul a masei impozabile. Încă nu ştim cum se va aplica“, a precizat Călinoiu. Directorul Fiscului mai spune că va căuta noi venituri către buget prin conturile persoanelor fizice, dar şi că „vom mări baza impozabilă la persoanele juridice, în sensul că ne vom îndrepta cu controale către cei care declară la stat mai puţin decât trebuie şi astfel ei fac o concurenţă neloială celorlalte firme care declară sumele reale şi plătesc la stat tot ce trebuie“. O sursă de venituri către stat o constituie „impozitele şi taxele pentru veniturile nedeclarate de persoanele fizice, de genul TVA-ului la tranzacţiile imobiliare, TVA de la cei care lucrează în agricultură, impozit pe venit etc. Sau declararea la notar a unor sume mai mici decât cele reale (tot la tranzacţiile imobiliare). Vom căuta şi alte surse nedescoperite până acum, cum ar fi evaziunea fiscală, dar îi vom încuraja pe cei care plătesc. În schimb, datornicii vor fi executaţi silit“, a spus şi directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Eşalonările şi scutirea de penalităţi – priorităţile ANAF

Cu toate controalele Fiscului, există firme care au mari probleme financiare, motiv pentru care nu pot plăti la timp dările către stat. Pentru aceştia, reprezentanţii ANAF au temă de la Bucureşti să explice mediului local de afaceri că există OUG nr. 29/2011 privind eşalonările la plată a datoriilor firmelor, pe o perioadă de până la cinci ani şi OUG nr. 30/2011, care a modificat Codul Fiscal şi a introdus posibilitatea scutirii de penalităţi şi a unei cote din majorările de întârziere dacă firma plăteşte datoria la anumite termene. Dar ambele acte normative ridică probleme mediului de afaceri, iar condiţiile stabilite de legiuitori sunt greu de îndeplinit de firmele aflate deja în dificultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII