Afacerea în care PET-ul e rege

Autori


La doi paşi de Craiova, în oraşul oltean Caracal, funcţionează singura fabrică din Europa de est de reciclare a PET-urilor şi de producere a granulelor de PET pentru uz alimentar. Aflaţi cum s-a pus pe picioare o afacere inedită, unde lucrează aproape 200 de oameni.

Un banal PET – acea sticlă de plastic pe care cu toţii o folosim – este asimilat de sol în 70-80 de ani, dacă este aruncat în natură. O familie din Caracal, judeţul Olt, a găsit cheia succesului în afaceri, reciclând asemenea deşeuri şi producând granule de PET pentru uz alimentar, precum şi alte noi PET-uri. Alina Stăncescu are 36 de ani şi a terminat Facultatea de Ştiinţe Politice în Bucureşti. Împreună cu soţul ei, Daniel Stăncescu – doctor în economie -, şi cu mama sa a pus pe picioare o afacere de familie care, până la această dată, este unică în România şi în Europa de est. Ideea unei astfel de afaceri i-a venit Alinei Stăncescu după ce, fiind la studii în Franţa, a văzut cât de uşor se fabrică PET-urile. „Firma Esox Prodimpex am înfiinţat-o în 1993. Am început iniţial cu producţia de sticle PET, cumpărând utilaje din Germania. Apoi, în 1999, am cumpărat propriile utilaje cu ajutorul cărora am produs preforme de PET (mici eprubete specifice care, odată  introduse într-o maşinărie de suflat, apare produsul final, sticla de PET – n.r.), iar materia primă, granulele de PET, le importam din Asia“, a povestit tânăra întreprinzătoare.

1.000 de tone de PET, reciclate lunar la Caracal

În 2009, după o investiţie de cinci milioane de euro, la Caracal a apărut afacerea axată pe reciclare. Din 2010, fabrica Esox a început efectiv să recicleze PET-urile, aduse din toată ţara, şi să producă propriile granule de polietilenă tereftalată, adică materia primă necesară producerii de noi PET-uri. În prezent, firma reciclează până la 1.000 de tone de deşeuri de PET, din care se produc circa 700 de tone de granule. Compania vinde 90% din producţia de granule la export, în ţări precum Italia, Austria, Germania şi Ungaria. Materia primă pentru fabrică (adică PET-urile ce trebuie reciclate) este adusă de la diverse centre de colectare care există peste tot în ţară, inclusiv în Craiova, dar şi particularii pot duce PET-urile la fabrica din Caracal. Cea mai importantă parte a businessului o reprezintă reciclarea PET-urilor şi producerea granulelor de PET, pe când partea de fabricare a preformelor şi a PET-urilor propriu-zise nu mai este aşa de dezvoltată ca la început. În 2009, cifra de afaceri a companiei Esox Prodimpex a fost de circa patru milioane de euro, în 2010 a urcat uşor la aproape cinci milioane de euro, iar pentru anul acesta este estimată o cifră de afaceri de șase milioane de euro. Disponibilizările de personal din 2008 au fost recuperate în următorii ani de criză, când s-au făcut angajări.


România are probleme cu reciclarea

În prezent, fabrica are aproximativ 200 de angajaţi, iar salariul mediu net este undeva la 850 de lei pe lună, susţine deţinătoarea companiei. Proprietarii fabricii din Caracal pun mare accent pe educarea populaţiei de a colecta deşeurile selectiv, fără să arunce PET-urile pe cursurile apelor, în parcuri sau pe oriunde, la voia întâmplării. „Anual, România importă 120.000 de tone de PET-uri, iar dintre acestea doar 40.000 de tone se colectează. Restul se aruncă în natură. Din cele 40.000 de tone colectate anual, 70% sunt colectate de oamenii nevoiaşi care caută prin gunoaie. Materia primă pentru producerea a 120.000 de tone de PET costă 160 de milioane de euro. Dacă noi am recicla în România măcar jumătate din cantitatea de PET-uri care intră în ţară, atunci ar însemna o producţie românească de 70-80 de milioane de euro. Adică să producem la noi în ţară, să dăm de mâncare oamenilor noştri, să ne facem curat în ţară şi să plătim taxe statului român“, povesteşte Alina Stăncescu.

Reproşuri… fiscale

Tinerii întreprinzători din Caracal au de reproşat câteva lucruri guvernanţilor. În primul rând, „pătura socială cea mai defavorizată, amărâţii care caută prin gunoaie să strângă PET-urile, după ce că ne fac nouă curăţenie în ţară, sunt impozitaţi cu 16% de statul român. Oamenii aceştia fac lucruri importante pentru guvern“, a spus Alina Stăncescu. În al doilea rând, în Germania, firmele care folosesc PET-uri (producătorii de băuturi sau cei care îmbuteliază apă) sunt obligate prin lege să folosească drept materie primă din PET-uri reciclate, ceea ce încurajează foarte mult colectarea selectivă a deşeurilor, aspecte care ar trebui încurajate şi la noi. Producătorul de granule şi de PET-uri mai susţine că în timp ce din România se exportă „la liber“ deşeurile către China, o firmă care vrea să importe dintr-un stat membru UE trebuie să notifice Ministerul Mediului şi să aducă dovada potenţei financiare a firmei printr-o scrisoare de garanţie bancară. Comenteaza acum

16 Comentarii

 1. reclama pe fata said:

  Cum, sunt impozitati cei care cauta PET-uri in gunoi? Deci ei sunt angajati ai unei firme? A firmei acesteia din Caracal? Pai ziceati ca are 200 de angati, iar de scormonit prin gunoi… fara numar, fara numar, femei gravide, copii…
  Haida-de, sa i-o spuna altcuiva….
  Si de aia nu-i intreaba politia de ce intra cu carutele in Craiova, ca au carte de munca si sunt “in timpul serviciului”?
  Tanti asta cica ei ne fac curatenie… teoretic, dar cum ramane la ghena dupa ce trec ei, poate ii confirma cei de la Salubritate!!!!!!
  S i pana acum de ce n-ati scris nimic de firma asta, ci abia acum, de cand cu selectarea gunoiului si la Craiova? Cam suna a reclama….

 2. PETRUS said:

  ,,acea sticlă de plastic ,,ori e sticla ori e plastic,normal era sa scrii acel recipient de plastic

 3. gica said:

  sunt impozitati cu 16% cand aduc peturile si li se dau banii. daca ai fi reciclat vreodata in viata ta ai fi stiut ca daca duci fier, carton, plumb, pet de 100 de lei ti se opresc 16%, astfel iei in mana 84 de lei. la asta se refera. nu la idiotenia ce ai spus-o tu ca angajeaza tigani cu carute =))

 4. alti exploatatori said:

  http://www.concretin olt.ro/eveniment/acc ident-de-munca-morta l-la-esox-prodimpex- caracal/

  cind te uiti la clip ti se ridica paru de pe epilarea braziliana

 5. cobra said:

  Ma bucur pentru acesti intreprinzatori si nu pot decat sa-i felicit – brava lor –

 6. eu said:

  si oare de ce firma este in insolventa din 2009 ….. dc e asa mare realizare si da tepe la furnizori … tot in franta a invatat

 7. pt gica said:

  Scuza-ma, sunt cam idiot, credeam ca sunt angajati sau au cumva PFA-uri si-si platesc impozitele la stat….
  Am gresit, sunt idiot si naiv, recunosc…. desigur ei “lucreaza la negru”, e normal in Romania…

 8. cobra said:

  pentru EU -in insolventa se poate intra foarte usor – oricine te are dator cu cel putin 300 mil poate cere declansarea insolventei – daca cineva aduce o factura cu care demonstreaza ca ai sa-i dai banii aia , tu poti spune ca ai platit ceva in contul facturii aleia si asa o taraganezi mult si bine – se poate ca patronii sa vrea sa stea in insolventa , pentru ca in aceasta perioada , din cate stiu eu , nu se mai platesc dobanzi la finante , sau vor sa instraineze bunuri ale firmei , sa si le puna la adapost pentru situatia cand ar fi declarati falimentari si n-ai mai avea ce sa iei de la ei ca si creditor – n-am mai citit legislatie de ceva vreme , si daca ma insel , scuze , nu luati in seama

 9. cobra said:

  pentru Gica – orice persoana fizica poate recupera deseuri pe care sa le vanda , si atata timp cat plateste acel 16 % nu se mai numeste ” la negru ” – daca baga toti banii in buzunar fara sa dea nimic la stat era ceva de genul …

 10. cobra said:

  pentru EU – probabil ca stii mai multe decat mine si plecand capul, imi amintesc un banc cu un rabin despre care se spunea ca judeca foarte bine pricinile oamenilor – cineva s-a dus sa vada si el asa ceva , si a participat la o astfel de sedinta in care invinuitul spune – Nu este adevarat ce spune reclamantul , eu stam la poarta cand el , care trecea pe drum , m-a injurat fara sa aiba un motiv – rabinul zice , tu ai dreptate – reclamantul zice – eu treceam pe drum si cand i-am dat buna ziua paratului , aceste a inceput sa ma injure – rabinul zice , tu ai dreptate – Cel ce era in sala se ridica si zice – nu va suparati ,e clar ca unul din doi minte , -la care rabinul zice – sa stii ca si tu ai dreptate

 11. cobra said:

  apropos – din cate am auzit si-au declarat singuri insolventa , pentru a-si paroteja creditele de la banci care erau in jur de 4,5 mil euro, credite luate pentru achizitionare de utilaje – ( daca nu stiu ca nu stiu , atunci mi se pare ca stiu )

 12. Gabriel said:

  Deseurile din plastic sunt asimilate de sol in 700-800 de ani, nu in 70-80, tanti Ramonela.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 29 septembrie 2011

Actualitate

» Fotbal – AEK Larnaca – Steaua, scor 1-1, în Liga Europa
» Gorj: Chef în cinstea pensionarilor
» Box – Ionuţ Gheorghe s-a calificat în turul doi la CM
» Căldura comună se va plăti diferit
» Gorj: Arestaţi pentru furt de componente din vagoane de transport marfă
» Dascălii doljeni, pe primul loc la accesarea de sprijin financiar european
» Kirchhoff investeşte 15 milioane de euro într-o fabrică la Craiova
» Craiovenii, dependenţi de asociaţiile de proprietari
» Cinci oficiali francezi vor verifica securitatea la graniţele României
» A crescut numărul câinilor comunitari în Târgu Jiu
» Şeful Aparegio, somat să justifice creşterea preţului la apă
» UGIR 1903 se oferă să preia fabrica Nokia de la Jucu
» Primăriile, codaşe la curăţenie
» Craiova: Samir Sprânceană, condamnat la cinci ani de închisoare
» Marea Britanie, interesată de privatizarea companiilor energetice din România
» Pasajul suprateran, inspectat de sus
» Dezbatere publică privind proiectul de înfiinţare a Complexului Energetic Oltenia
» Craiova: Aparat performant de diagnosticare a cancerului, inaugurat la Centrul de Oncologie
» Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani şi-au primit stelele de pe Aleea Celebrităţilor

Local

» Noi centre de asistenţă medicală permanentă în Mehedinţi
» Prejudiciu uriaş la asociaţiile de proprietari
» Bătaie sub privirile craiovenilor
» ITM Olt are mai mulţi birocraţi decât controlori
» Prezența la clasă, obligatorie
» În Craiova, zece copii abandonaţi într-o lună
» Maşinile unui poliţist, incendiate în faţa casei
» Poarta Sărutului, sub lupa experţilor

Gorj

» DN 66, uitat de Compania Naţională de Autostrăzi
» Bani pentru biserici şi mănăstiri
» CJ Gorj a aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru un heliport la Rânca

Sport

» Pompierii nu disperă
» Mogoşanu: Adoptăm politica paşilor mărunţi
» Panduri fără apărare
» „Stejarii“ încheie Cupa Mondială fără victorie
» Dansatorii craioveni, pe podium
» CSU joacă azi acasă
» Oţelul nu şi-a depăşit condiţia
» FC Vaslui, Rapid şi Steaua cred în şansa lor

Bani & Afaceri

» Afacerea în care PET-ul e rege

Magazin

» Alex Velea, la plimbare cu şareta
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Horoscop
» Mick Jagger, mogul pe marile ecrane
» Beyonce, o mămică atentă
» Charlize Theron, în rol de detectiv
» Frumuseţe pe Mapamond
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top