Acasă Bani & Afaceri Electroputere – împrumuturi de 37 de milioane de euro

Electroputere – împrumuturi de 37 de milioane de euro

Piaţa de transformatoare s-a prăbuşit din cauza crizei. În octombrie, fabrica va trimite acasă 300 de salariaţi şi va aproba contractarea unor noi credite.

Electroputere Craiova convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pe 11 octombrie, pentru a aproba credite bancare suplimentare, în condiţiile în care în ultima jumătate de ani comenzile au scăzut la jumătate. Acţionarii trebuie să aprobe contractarea unor noi credite, suplimentare celor aprobate în şedinţa AGA din 31 ianuarie 2011, în funcţie de necesităţile societăţii şi de oportunităţile care vor fi identificate pe piaţă, în valoare totală de șapte milioane de euro. Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii va fi mandatat să negocieze şi să încheie contractele de împrumut şi să asigure gajuri ce depăşesc 20% din totalul activelor imobilizate, minus creanţele. La sfârşitul lui 2010, datoriile societăţii către acţionari se ridicau deja la 54,37 milioane de euro. Al Arrab a creditat Electroputere pentru finanţarea activităţii curente, investiţiilor de mediu şi de dezvoltare. Pe 31 ianuarie 2011, AGEA a aprobat contractarea unor credite în valoare de până la 30 de milioane de euro pentru finanţarea activităţii curente şi/sau plata datoriilor către bugetul de stat. În martie 2011, societatea a încheiat un contract cu Blom Bank France SA – Sucursala România pentru o facilitate de credit de 22 de milioane de euro, din care 13 milioane de euro au fost folosiţi pentru lichidarea datoriilor către stat.

Piaţa s-a prăbuşit

În 2010, vânzările de transformatoare de mare putere, principalul produs al Electroputere, au scăzut cu 54%, iar societatea a fost nevoită să disponibilizeze 320 de salariaţi. De la 1 octombrie, Electroputere va trimite acasă alţi 300 de salariaţi, ajungând la un record nedorit de 1.300 de angajaţi concediaţi în patru ani. În primul semestru din 2011, datoriile cu salariile au crescut de la 1,6 milioane la 3,7 milioane de lei. Cifra de afaceri a scăzut cu 48,3 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Statistic, cheltuielile cu materiile prime au avut o scădere de 32%, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 46%. Cele mai mari pierderi au fost provocate de transformatoarele de putere, care reprezintă 45% din cifra de afaceri a companiei. 

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version