24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

TVA-ul la control!

Zeci de persoane fizice cu afaceri mari în agricultură au fost puse să plătească TVA de milioane de lei, pe trei ani în urmă. Aflaţi din GdS care sunt localităţile în care fermierii sunt căutaţi de Fisc, să plătească TVA.

Un agricultor din Pleniţa deţine recordul în materie de TVA care trebuie plătit statului pentru că a muncit sute de hectare pe persoană fizică, dar nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA, aşa cum prevede legea fiscală. Fiscul i-a stabilit omului de plată 253.914 lei, reprezentând TVA şi dobânzi, respectiv penalităţi. În situaţia agricultorului din Pleniţa sunt alţi 29 de oameni, care „au încasat venituri din valorificarea produselor obţinute de pe terenurile cultivate de ei, terenuri pe care le aveau în exploatare, dar nu erau înregistraţi ca plătitori de TVA“, a spus Ioan Filipescu, director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În total, cei 30 de agricultori descoperiţi de Fisc au de plată statului 2.057.000 de lei. Din această sumă, statul a încasat destul de puţin: 319.279 de lei, adică puţin peste 15%

Doar trei contestaţii

Directorul adjunct al DGFP Dolj spune că, până la sfârșitul anului, vor fi verificaţi zeci de agricultori care au lucrat, în ultimii trei ani, sute de hectare de teren pe persoană fizică. Localităţile în care se găsesc cei mai mulţi agricultori care au în arendă – pe persoană fizică – sute sau chiar mii de hectare de teren sunt Maglavit, Poiana Mare, Pleniţa, Valea Stanciului, Leu, Vârtop, Orodel, Unirea, Caraula, Măceşul de Sus, Băileşti, Rast şi vor urma şi alte localităţi pe lista celor de la Finanţe. Dintre cei 30 de fermieri prinşi de Fiscul doljean că nu şi-au declarat şi plătit TVA, doar trei au contestat în instanţă sumele calculate de inspectorii statului.
Cea mai mare suprafaţă lucrată pe persoană fizică şi descoperită până acum a fost în comuna Măceşu de Sus, unde un localnic a lucrat 1.471 de hectare de teren. Foarte mulţi dintre agricultorii care nu plăteau TVA la stat au cultivat anual, în medie, 500-600 de hectare de fiecare. Legea fiscală spune că aceia care au obţinut într-un an mai mult de echivalentul în lei a 35.000 de euro din activităţi economice trebuie să plătească statului TVA, deci să se înregistreze ca plătitor de TVA. Măsura a fost aprig contestată de agricultori. În urmă cu ceva vreme, unii fermieri declarau pentru GdS că nu sunt de acord cu modul de calcul al TVA stabilit de inspectorii fiscali. Cu toate acestea, doar trei agricultori au contestat în instanţă sumele, restul fie au început să plătească, fie aşteaptă să valorifice producţia de anul acesta, spune Ioan Filipescu.

Cum a stabilit Fiscul sumele

Directorul adjunct al DGFP Dolj, care este şi şeful Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul Finanţelor doljene, a precizat modul de calcul al sumelor datorate de agricultori. Din baza de date a APIA s-au luat suprafeţele cultivate de fiecare persoană şi structura acestora (câte de grâu, câte de porumb etc.), apoi s-a luat de la primăria fiecărei localităţi producţia medie la hectar pe fiecare cultură, respectiv pe fiecare an analizat, iar de la Consiliul Judeţean Dolj s-a ţinut cont de preţurile medii stabilite pe judeţ la produsele agricole cultivate.

Fiscul câştigă în procesele de TVA la imobiliare

Problema plăţii TVA pe persoană fizică a apărut în Dolj încă din 2008, de când au fost descoperiţi mai mulţi dezvoltatori imobiliari care construiau case sau apartamente pe care le vindeau apoi pe persoană fizică, fără să plătească la stat TVA aferent tranzacţiilor. Dacă anul trecut, doi astfel de dezvoltatori au câştigat în faţa Fiscului, acum s-a înregistrat primul câştig al statului. Fiscul a câştigat în faţa lui George Doru Hîrzoiu, iar soluţia dată de instanţă a rămas irevocabilă. Pe portalul Curţii de Apel Craiova figurează faptul că Hîrzoiu a cerut revizuirea cazului. Suma pe care omul trebuie să o plătească Fiscului este de 190.000 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII