14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvitaţi să afle secretele berii de calitate

Invitaţi să afle secretele berii de calitate

Craiovenii pot vizita sâmbătă fabrica de bere Heineken România din oraşul lor, în compania specialiştilor berari

Pentru prima dată de când funcţionează la Craiova, fabrica de bere Heineken România îşi deschide porţile pentru publicul larg. Sâmbătă, locuitorii Băniei sunt invitaţi să viziteze fabrica „pentru a afla secretele producerii unei beri de calitate“, turul urmând să se facă în compania unor specialişti berari. Plecarea se va face din faţa Primăriei Craiova, cu microbuze gratuite care vor circula din 30 în 30 de minute, între orele 9.30 – 16.00.
„În această fabrică, de ani de zile lucrează oameni deosebiţi, care cunosc secretul producerii berii de calitate şi fac asta zi de zi, în mod eficient şi respectând cele mai înalte standarde de calitate. De când am devenit parte a Heineken România, ne‑am însuşit valorile grupului Heineken: respect, bucurie, pasiune pentru calitate. De atunci, conducerea fabricii a investit în modernizarea tehnologiilor pe care le utilizează, devenind un partener de încredere pentru comunitatea de care aparţine şi pentru mediul înconjurător“, a precizat Alina Ţâru, cea care ocupă din 2009 funcţia de director al fabricii de bere Heineken România din Craiova.

Berea are doar ingrediente naturale

Pentru a produce bere, fabricile Heineken România, inclusiv cea din Craiova, folosesc doar ingrediente naturale: malţ din orz, hamei, apă şi drojdie. Procesul de producţie se desfăşoară în şapte etape, pornind de la măcinarea malţului, amestecarea sa cu apă caldă, pentru a pune în funcţiune enzimele şi a obţine mustul de malţ, fierberea acestuia şi adăugarea hameiului, răcirea la o temperatură de aproximativ 9 grade Celsius şi însămânţarea cu drojdie de bere, fermentaţia, care poate dura până la 30 de zile pentru a se obţine berea matură, şi terminând cu filtrarea şi îmbutelierea în cele mai stricte standarde de igienă.
Pentru a produce tipuri diferite de bere, specialiştii de la Heineken spun că procesul tehnologic este acelaşi, ceea ce diferă fiind doar reţetele. „Caracteristicile berii sunt date de malţ, de diagrama şi tipul de uscare, de modul de amestecare a drojdiei, de temperatura de fermentare, de tipurile de hamei. De exemplu, malţul blond este pentru berea blondă, cel caramel se foloseşte la fabricarea berii negre. Oricum, berea trebuie să-şi păstreze aceeaşi calitate de când iese pe poarta fabricii şi până aproape de data expirării“, susţine Alina Ţâru. O componentă foarte importantă este şi apa folosită, iar cei de la Heineken susţin că au găsit la Craiova o apă foarte bună, cea de Izvarna, bogată în minerale.
Un rol important în acest proces îl are şi echipa de degustători. Există tehnici speciale de degustare a berii şi zece moduri de a o face. „Echipa de degustare trebuie să acopere toată gama de defecte, de aceea componenţii ei sunt antrenaţi să caute şi să depisteze cele mai mici neconcordanţe. Într-un cuvânt, trebuie să fie cârcotaşi“, a mai spus directoarea fabricii de bere Heineken România din Craiova.

Istoria fabricii Heineken din Craiova

Fabrica din Bănie a fost construită în 1969 şi deschisă un an mai târziu, berea produsă atunci fiind îmbuteliată la sticlă şi KEG (butoi realizat din oţel inoxidabil şi, mai rar, din aluminiu – n.r.). Capacitatea de producție iniţială a fost de 380.000 hl/an, aceasta majorându-se la 450.0000 hl/an în primii ani de activitate. În 1994, fabrica a fost privatizată şi a adoptat numele de SC Bere Craiova SA, trei ani mai târziu fuzionând cu grupul Brau Union. Din 2003, Heineken a preluat unitatea de producţie de la Craiova, iar din 2008 fabrica a devenit parte a grupului, ajungând la o capacitate de producţie anuală de 1,9 milioane hectolitri de bere. Dintre mărcile deţinute de Heineken, la Craiova se produce cel mai mult berea Bucegi şi Golden Brau. Berea Heineken doar se îmbuteliază în Bănie, fiind adusă cu cisterna la fabrică. Linia de producţie a fost modernizată în 2008, ea având acum o capacitate de 25.000 de sticle pe oră. Berea produsă la Craiova se îmbuteliază în sticle, doze, PET-uri sau KEG-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII