16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBirocraţia încurcă economia

Birocraţia încurcă economia

Firmele mari care plătesc de anul acesta impozitele la Bucureşti se plâng de relaţia proastă
pe care o au cu Fiscul din Capitală: timp pierdut, hârţoage şi bani în plus

Companiile care au trecut în categoria marilor contribuabili de la 1 ianuarie 2011 şi îşi plătesc impozitele la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili  (DGAMC) din cadrul ANAF au povestit, pentru GdS, cum această schimbare le afectează activitatea de zi cu zi. Astfel, unele companii care au sute de angajaţi şi plătesc statului impozite consistente se plâng de modul de lucru pe care îl au cu funcţionarii Fiscului din Bucureşti, precum şi de faptul că documentele necesare desfăşurării unei activităţi normale a firmei se obţin cu mare greutate, cu întârziere.

Ce spun marii contribuabili

Companiile mari, cu sute sau mii de angajaţi şi cu afaceri de zeci de milioane de euro pe an, se simt nedreptăţite de faptul că statul, în loc să respecte firmele mari, le îngreunează activitatea prin birocraţie şi indiferenţa funcţionarilor săi, plătiţi din banii strânși de la contribuabilii privaţi, în principal. „A fost o măsură foarte proastă trecerea noastră la «Mari contribuabili». Ne deplasăm la Bucureşti pentru fiecare hârtie de care avem nevoie. De exemplu, dacă ne trebuie un certificat fiscal, pentru a participa la o licitaţie, trebuie să aştept foarte mult, pentru că durează mai multe zile. Funcţionarii de acolo sunt foarte rigizi, foarte greu comunici cu ei“, a spus managerul Top Gel Prod, Adriean Asan Mic. El a mai spus că marii contribuabili din provincie vor ca patronatele să ceară să se revină la plata impozitelor în judeţele unde îşi desfăşoară activitatea marile companii. Altă companie din categoria marilor contribuabili confirmă faptul că trebuie să se deplaseze la Bucureşti pentru diverse documente. „Aşa este. Sunt mai multe drumuri la Bucureşti. Ce-i drept, certificatele fiscale pot fi livrate şi prin poştă, dar durează şi mai mult, iar firmele au nevoie mai repede de documente. În plus, pentru depunerea situaţiilor financiare trebuie neapărat să mergem la Bucureşti. Era mult mai uşor pentru mediul de afaceri să plătească impozitele la nivel local. Este o lege pe care trebuie să o respectăm, deşi pe noi nu ne-a întrebat nimeni înainte“, a explicat şi Mişu Mihalache, director economic la Softronic.

Ce răspunde Fiscul

Din punctul de vedere al Fiscului, DGAMC este „profitabilă“, pentru că aduce venituri multe statului. Dar, în realitate, firmele private sunt cele care contribuie la stat. „Direcţia realizează cea mai mare parte a veniturilor la buget şi este agreată de Uniunea Europeană, pentru că este o structură compactă. Din punct de vedere al birocraţiei, nu pot să comentez eu“, a spus directorul Fiscului doljean, Eugen Călinoiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS