16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTE-RA trece la producţia de mezeluri

TE-RA trece la producţia de mezeluri

Noua fabrică de mezeluri s-a deschis în Parcul Industrial Craiova. Cu tot cu magazinele de desfacere, firma a ajuns la 70 de angajaţi.

Afacerile locale prind viaţă încet, încet. Deţinătorii lanţului de magazine TE-RA, unde se găsesc şi produse alimentare tradiţionale, au trecut de la comerţ la producţie. Noua unitate de producţie TE-RA s-a deschis pe 10 august, în incinta Parcului Industrial Craiova. Cu o investiţie de un milion de euro, sumă provenită din surse proprii şi credite bancare, doi craioveni s-au gândit să îmbine comerţul cu producţia în domeniul alimentar.

Persoanele din spatele afacerii

Daniela Veleanu are 49 de ani, este de profesie analist programator şi administrează propria fabrică de mezeluri. A început afacerea cu magazinele TE-RA împreună cu fratele ei, Claudiu Gavrilescu, care acum se ocupă mai mult de partea de comerţ. Ideea de a se axa pe producţie le-a venit chiar pe timpul crizei, după ce au observat faptul că clienţii şi-au schimbat puţin obiceiurile alimentare. „Ideea de a ne face fabrica noastră ne-a venit după ce am văzut că oamenii şi-au limitat consumul. Acum, ei cumpără puţin şi bun şi vor produse sigure, de calitate, care să conţină carne în proporţie cât mai mare“, a explicat Daniela Veleanu.

Produse după reţete tradiţionale din anii ’70

Pastramă, muşchi ţigănesc, muşchi file, cârnaţi olteneşti sau trandafir, salamuri tradiţionale, crenvurşti şi alte produse cu 70% carne – sunt doar câteva dintre sortimentele naturale care se vor fabrica în unitatea din Parcul Industrial Craiova. Produsele au termen de valabilitate doar şapte zile şi sunt doar fierte şi afumate natural în afumătorile fabricii, promit proprietarii afacerii. Capacitatea maximă a făbricuţei este de două tone de mezeluri pe zi, pe motiv că „la o producţie mai mică, şi calitatea produselor poate fi foarte bine controlată“, a precizat Daniela Veleanu. Unitatea de producţie va aproviziona, în prima fază, magazinele TE-RA din oraş. Utilajele au fost aduse din Germania, iar zilele trecute, un tehnolog neamţ s-a aflat la Craiova pentru a experimenta în fabrică reţete de mezeluri germane.
Daniela Veleanu apreciază calitatea germană, dar şi eficienţa autorităţilor din Germania când vine vorba despre siguranţa alimentară: fabricile prinse că pun prea multe E-uri sunt automat închise. „În Germania, dacă o fabrică de mezeluri injectează produsele cu cantităţi peste limita legală admisă, i se retrage automat licenţa de funcţionare“, povesteşte femeia de afaceri din Craiova.
În fabrică lucrează momentan 15 persoane şi vor fi 20 de angajaţi în curând, dar întreaga firmă a ajuns la 70 de salariați. Cei din fabrică primesc o masă caldă pe zi pentru că lucrează la temperaturi scăzute. Media salarială pe firmă este de 900 de lei net, plus bonuri de masă. 

Materia primă: doar din România

Carnea de porc şi de pui necesară pentru produsele fabricii TE-RA este adusă de pe piaţa internă, de la abatoare din Timişoara, Vâlcea şi chiar din Craiova. „Am încercat să aducem materia primă şi de la import, dar nu ne-a plăcut“, a spus Veleanu. Condimentele şi ingredientele care se adaugă sunt luate tot din România.

De ce în Parcul Industrial

Concesiune mică, utilităţi complete şi scutire de impozit pe clădire. Acestea sunt facilităţile pe care le-a avut compania Gavris Gen-Com (care deţine fabrica şi magazinele TE-RA). „Am avut toată infrastructura pusă la dispoziţie, inclusiv staţie de epurare a apelor uzate, ceea ce pentru noi era primordial. Plătim 0,3 euro pe metrul pătrat, iar pe toată durata concesiunii (29 de ani) suntem scutiţi de plata impozitului pe clădiri“, a precizat Veleanu.

Dificultăţi… fiscale

Cea mai mare nemulţumire a celor care conduc compania din categoria celor mijlocii este faptul că în România există TVA de 24%, mult prea mare pentru puterile românilor şi ale firmelor care activează aici. „Cea mai mare nemulţumire a noastră este TVA-ul crescut, care rostogoleşte în preţ costurile, şi din cauza faptului că există şi intermediari (distribuitori) care trebuie să-şi pună şi ei adaosul lor comercial şi TVA, apar preţuri mai mari la consumator“, a precizat Veleanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII