10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele cad secerate de Fisc

Firmele cad secerate de Fisc

Finanţele doljene au declarat inactive fiscal peste 730 de firme, de trei ori mai multe decât în semestrul doi din 2010

Din ce în ce mai multe societăţi doljene apar pe lista celor inactive fiscal, publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Practic, afacerile firmelor respective sunt blocate, din cauză că entităţile economice nu mai au cod valid de TVA, adică nu prea mai pot emite facturi în regulă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj declară peste 730 de firme drept inactive fiscal, adică le taie acestora elanul de a face afaceri. Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că sunt declarate inactive fiscal în această sesiune (după trimestrul I al anului 2011) aproximativ 700 de firme care nu au depus la Fisc, timp de cel puţin două termene consecutive, declaraţiile impuse de lege. „Alte 30 de firme sunt declarate inactive ca urmare a faptului că Inspecţia Fiscală a descoperit că nu activau la sediile sociale declarate, adică aveau sedii sociale fictive“, a spus Antonescu, pentru GdS. El a arătat că numărul mare de firme inactive este generat de faptul că există un control mai aspru datorită apariţiei declaraţiei unice 112. Acum se vede mult mai repede şi mai uşor dacă o firmă nu îşi depune două luni la rând declaraţiile, cred finanţiştii. Astfel că de două ori pe an ajung inactive mii de societăţi, fie din neglijenţa lor, fie pentru că au nereguli clare.

Mii de firme inactive

Potrivit Fiscului, în prezent există 3.363 de societăţi doljene declarate inactive fiscal. Dacă pentru primul semestru din 2011 urmează să fie scoase „pe tuşă“ peste 730 de firme, pentru a doua jumătate a anului trecut au fost declarate inactive fiscal de aproape trei ori mai puţine societăţi. Directorul Mihai Antonescu susţine că pentru semestrul al doilea din 2010, DGFP Dolj declarase drept inactive 250 de firme, pentru nedepunerea declaraţiilor la timp şi peste 50 de societăţi – pentru sediu social fictiv. Societăţile care devin inactive fiscal pot fi şi reactivate dacă remediază disfuncţionalităţile pentru care au fost scoase din „lumea afacerilor“.

Atenţie! Nu puteţi deduce TVA

Înainte să încheiaţi o afacere este bine să verificaţi dacă viitorul partener are sau nu cod valid de TVA. Trebuie doar să intraţi pe site-ul ANAF şi să introduceţi Codul Unic de Înregistrare (CUI) al firmei cu care doriţi să lucraţi. Ce înseamnă acest lucru. În primul rând, „astfel de firme sunt date la o parte de la TVA. Nu le este recunoscut TVA-ul“, a spus Mihai Antonescu. „Firmele inactive fiscal nu pot să emită facturi“, explică şi un expert contabil din Craiova. Aceasta, pentru că partenerii de afaceri ai unei eventuale astfel de societăţi nu îşi pot deduce taxa pe valoarea adăugată. Plătitorii de TVA nu pot risca să aibă în contabilitate facturi emise de o firmă inactivă fiscal, pentru că acest lucru dăunează propriilor afaceri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII