9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrei staţiuni vâlcene, specializate pe turism balnear

Trei staţiuni vâlcene, specializate pe turism balnear

Trei staţiuni vâlcene sunt pe punctul de a fi recunoscute ca staţiuni balneare, autorităţile de la Bucureşti pregătind un act normativ care să le ateste acest statut

Staţiunile vâlcene aflate pe lista guvernului sunt Băile Govora, Călimăneşti – Căciulata şi Băile Olăneşti, dar şi alte şapte staţiuni din ţară. Recunoaşterea oficială din partea autorităţilor urmează să le aducă acestora o serie de facilităţi atât pentru investitori, cât şi pentru turişti. În total, zece localităţi au primit statutul de staţiuni balneoclimaterice printr-o hotărâre de guvern publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Cele zece localităţi care au fost recunoscute ca staţiuni balneoclimaterice sunt: Băile Felix (Bihor), Băile Herculane (Caraş-Severin), Techirghiol (Constanţa), Covasna (Covasna), Amara (Ialomiţa), Sovata (Mureş), Ocna Sibiului (Sibiu), Băile Govora (Vâlcea), Băile Olăneşti (Vâlcea) şi arealul Călimăneşti – Căciulata (Vâlcea).

Vâlcea, campioană a staţiunilor

Judeţul Vâlcea este campion din punct de vedere al numărului de staţiuni balneoclimaterice aflate pe teritoriul său, fiind pe primul loc în România, cu Băile Olăneşti, Băile Govora şi arealul Călimăneşti – Căciulata. Primarul staţiunii Călimăneşti – Căciulata, Ilie Amuzan, crede că, prin acest demers, Vâlcea va fi un etalon pentru turismul balnear. „Vâlcea devine astfel judeţul etalon din România la nivelul turismului balneoclimateric. De cele trei staţiuni vâlcene a auzit toată lumea. Pentru Călimăneşti, acesta este un prim pas pentru a ne consolida locul pe piaţa de turism. Segmentul balneo era deja asumat aici, urmează turismul de agrement, cel industrial, de afaceri, cel monahal şi cel montan“, crede primarul staţiunii vâlcene. Prin intermediul unor proiecte europene, acesta a încercat în ultimii ani să dezvolte, pe cât posibil, turismul de afaceri în zonă, deoarece turismul de sănătate este în plin declin la nivel naţional, odată cu limitarea subvenţiilor venite de la stat pentru acest segment.

Govora, în plină renovare

Despre Băile Govora nu se poate spune în acest moment că este printre staţiunile prospere din România. În ultimii 20 de ani, aici nu s-au făcut prea multe investiţii, iar cele deja începute se desfăşoară lent. Abia anul trecut, reprezentanţii societăţii care are în administrare hotelul Palace, simbolul staţiunii, au început să îl renoveze, iar modernizarea infrastructurii a demarat anul acesta. Perspectivele sunt însă optimiste. 16,8 miliarde de lei din fonduri europene vor fi investite în clădirea reprezentativă a staţiunii – Hotelul Palace, care va avea patru stele. „Este primul proiect privat care se implementează în regiunea Sud-Vest Oltenia şi noi ne dorim să fie şi unul de bune practici. Structura va avea 132 de camere clasificate la patru stele, va avea un restaurant de 220 de locuri, două săli de conferinţă, o bază de tratament şi un SPA“, a spus Mihai Handolescu, managerul SC Băile Govora SA. În prezent, însă, staţiunea arată mai degrabă a şantier decât a loc de relaxare, dar autorităţile spun că anul acesta s-a constatat o revigorare a turismului şi că numărul turiştilor a crescut. Practic, aproape 80 la sută dintre cele 1.200 de locuri de cazare disponibile sunt ocupate. Ceea ce le lipseşte însă turiştilor este distracţia – bazele de agrement şi alte locuri unde să îşi petreacă timpul într-un mod plăcut, după tratament. Tratamentul cu apele minerale este recomandat celor care au afecţiuni ale aparatului locomotor, ale aparatului respirator sau afecţiuni ORL. Primarul staţiunii, Mihai Mateescu, a afirmat că staţiunea pe care o gospodăreşte a fost afectată foarte mult de lipsa interesului manifestat de guvernanţi. „Dintr‑o staţiune de lux, întemeiată de Carol I şi care până în anii ’40 devenise locul de vacanţă al aristocraţiei româneşti, Govora a fost mutilată de acest spirit de comunişti. În timpul crizei din 1929 – 1933, Govora era listată la bursa de la Paris, echilibrul aerosolilor era cunoscut, aici se venea la cazinouri, petreceri boeme, familiile industriaşilor români interbelici erau printre turiştii Govorei. Comuniştii au transformat-o într-o staţiune sindicală, pentru oamenii muncii. Acum, Govora îşi caută identitatea veche. Proiectele care se derulează acum vor reda titlul aristocratic al acestei zone“, a spus Mateescu. Băile Govora se situează la 20 de kilometri sud-vest de municipiul Râmnicu Vâlcea, într-o zonă subcarpatică, are 3.000 de locuitori şi o medie de 10.000 de turişti pe an. Deţine mai multe izvoare medicale, dar este cunoscută mai ales pentru aerosoli.

Călimăneştiul îşi croieşte drum în turismul de afaceri

Staţiunea Călimăneşti –  Căciulata s-a înfiinţat la 1910, are 8.700 de locuitori şi anual are o medie de 10.000 de turişti care se tratează aici. Ea se află la 20 de kilometri nord de municipiul Râmnicu Vâlcea, la poalele Munţilor Cozia, la ieşirea Oltului din defileu. Are mai multe izvoare medicale, dar, în ultimii ani, administraţia locală a căutat să acapareze şi piaţa turismului de afaceri sau montan, nu doar pe cea a turismului balnear sau de agrement. Turismul ecumenic este, de asemenea, foarte dezvoltat în zonă, unde există mai multe mănăstiri de patrimoniu – Cozia, Turnu, Ostrov, iar administraţia locală are acum în proiect dezvoltarea unei microstaţiuni pe vârful Cozia, la 1.700 de metri altitudine. În acest scop, anul trecut a fost inaugurat la Călimăneşti Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia, destinat turismului de afaceri, unde ar urma să fie organizate diferite manifestări şi expoziţii începând cu luna septembrie a acestui an. „Călimăneştiul s-a dezvoltat cu fonduri europene în ultimii ani, dar mai avem şi acum numeroase proiecte în derulare, pentru care aşteptăm finanţarea. De la centrul de expoziţii de la Seaca până la complexul de agrement care va fi amenajat în Căciulata, sperăm să schimbăm cu totul faţa acestei staţiuni, să atragem tinerii şi să le oferim tuturor turiştilor nu doar posibilitatea de a se trata aici de diferite afecţiuni, ci şi pe cea de a se simţi bine“, a spus primarul Ilie Amuzan, care a iniţiat aceste proiecte europene.

Olăneştiul se dezvoltă cu fonduri europene

Staţiunea Băile Olăneşti se dezvoltă şi ea cu ajutorul fondurilor europene. Înfiinţată ca staţiune în 1830, odată cu descoperirea proprietăţilor izvoarelor medicale, acum staţiunea are cele mai multe izvoare medicale din România, 27. Din păcate, acestea au fost acaparate de investitori privaţi, iar acest lucru face ca mulţi dintre turişti să renunţe la curele de tratament pe care le făceau la Olăneşti. Administraţia locală a decis astfel să se axeze mai ales pe dezvoltarea staţiunii din punctul de vedere al posibilităţilor de agrement.
„Derulăm proiecte de 30 de milioane de euro şi suntem în plin proces de dezvoltare. Drept vorbind, vatra oraşului nu mai are teren liber pentru construcţii şi ne extindem treptat, spre localităţile componente. Statutul de staţiune balneoclimaterică este unul firesc pentru Olăneşti“, a precizat primarul localităţii, Gheorghe Ciucă. Băile Olăneşti se situează la 20 de kilometri vest de Râmnicu Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, are 3.000 de locuitori, iar în 2010 a avut aproximativ 1,5 milioane de nopţi de cazare ocupate.
• Alina Monea, impactreal.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU