6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPetrom OMV pune şaua pe statul român

Petrom OMV pune şaua pe statul român

Într-un răspuns trimis GdS, oficialii Petrom OMV recunosc că în cazul Doljchim despăgubirile pe care le solicită se apropie de zece milioane de euro

Gazeta de Sud a solicitat reprezentanţilor Petrom OMV să explice de ce solicită despăgubiri de mediu uriaşe statului român. Întrebările GdS au venit ca urmare a informaţiilor dezvăluite de directoarea Gărzii de Mediu Dolj, Ileana Şerban, care ne declarase, în exclusivitate, că Petrom OMV a cerut statului să-i plătească şapte milioane de euro despăgubiri de mediu numai în cazul combinatului Doljchim. „Doljchim a cerut plata unei despăgubiri de şapte milioane de euro guvernului pentru decontaminările făcute la două batale aluminoase. Aşa a fost contractul de privatizare, care prevede aceste despăgubiri, într-una dintre anexe. Este vorba despre poluări istorice. Recent am aflat şi noi de acest lucru“, spunea Ileana Şerban în urmă cu o săptămână. Şefa Gărzii de Mediu a mai spus că este posibil ca OMV Petrom să ceară despăgubiri şi pentru închiderea mai multor sonde de pe teritoriul judeţului Dolj. Oarecum surprinşi de cererea austriecilor, reprezentanţii guvernului au decis înfiinţarea unei comisii plătite din fondul de rezervă al guvernului, de unde s-a deblocat o anumită sumă de bani. Ileana Şerban, membră şi ea în comisie, a mai spus că disputa cu OMV Petrom va fi de lungă durată. „Cu aceşti bani din fondul de rezervă s-au angajat consilieri juridici, firme de avocatură şi se vor plăti studii, expertize care să stabilească dacă suma solicitată este adevărată. Probabil se va ajunge în instanţă“, mai spunea ea.

 Sonda care urcă preţul până la cer

Suma pe care Petrom OMV o solicită statului în cazul Doljchim pentru poluarea istorică este însă mult mai mare. La cele şapte milioane de euro se adaugă şi TVA, ceea ce duce despăgubirea aproape de suma de zece milioane de euro. Iată ce au răspuns oficialii OMV GdS: „Notificarea pretenţiei nr. 971/20.11.2009 pentru obiectivul Închiderea celor două batale de şlamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, în valoare de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 7.198.120,94 €. Prin această Notificare, OMV Petrom solicită rambursarea sumei de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA) care reprezintă pierderi de mediu suferite de Societate în legătură cu Acţiunile de remediere întreprinse pentru înlăturarea contaminării prezente în zona celor două batale de şlamuri fosfo-amoniacale din cadrul Combinatului Doljchim Craiova, situat în judeţul Dolj, Işalniţa“, au răspuns austriecii. Şi asta nu e tot. Despăgubirile aferente obiectivelor de pe teritoriul judeţului Dolj ar putea fi mult mai mari, deoarece decontaminările pe care le invocă OMV Petrom includ şi sondele de extracţie. Este vorba despre notificări preliminare prin care OMV Petrom a informat  Ministerul Economiei şi al Mediului cu privire la „posibile pierderi de mediu pe care societatea urmează să le sufere ca urmare a întreprinderii acţiunilor de remediere a contaminării istorice pentru alte obiective, precum şi cu privire la Costuri de abandonare acceptate pentru sonde“, după cum se mai arată în răspunsul adresat GdS.

Le-au stabilit nota de plată

Într-o conferinţă de presă organizată ieri, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a precizat că suma pe care guvernul trebuie să o ramburseze companiei petroliere este de 600 de milioane de euro, plătibilă până în anul 2034. Potrivit acesteia, o parte din sumă trebuie rambursată până în 2019, iar cealaltă până în 2034. „Sumele pe care guvernul trebuie să le rambursese Petrom după lucrările de decontaminare sunt reflectate în rezultatele financiare pe baza unor tratamente contabile, ţinând seama de perioada de efectuare a lucrărilor şi de termenul final. Avem două categorii de cheltuieli. Unele sunt pentru poluări şi altele pentru sondele abandonate. Aceste sume sunt estimate, iar evaluarea pe care o avem confirmată de auditorul financiar şi pe care o includem în rezultate este de 600 de milioane de euro, datorate să fie rambursate până în 2019 şi 2034. Noi am avut deja cheltuieli, realizăm lucrările şi, când proiectele sunt finalizate, începe procesul de rambursare“, a afirmat Mariana Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII