8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPanică pe Bursă. Ce este de făcut?

Panică pe Bursă. Ce este de făcut?

Cotaţiile acţiunilor pe BVB au picat drastic şi ieri. SIF Oltenia a scăzut chiar şi cu 22%, pe parcursul zilei. Specialiştii de pe piaţa de capital au arătat, pentru GdS, ce ne aşteaptă şi cum va fi afectată economia de căderile de pe Burse.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, din nou, căderi spectaculoase. Acţiunile majorităţii companiilor listate s-au prăbuşit brusc. Panica s-a generalizat printre investitori şi toată lumea vroia să vândă. Bursa a încheiat ziua în scădere cu 3,37% după o şedinţă agitată şi dominată de panica investitorilor, care în jurul prânzului au dus la prăbuşirea pieţei cu până la 12,3%, sub presiunea declinului Burselor externe. Astfel, Bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. La închiderea de ieri, indicele BET-C se plasa la 2.666,86 puncte, un nivel mai redus fiind înregistrat doar pe 25 mai 2010.
Piaţa a pierdut ieri 3,88 miliarde de lei (peste 900 de milioane de euro) la nivelul capitalizării, valoarea de piaţă a companiilor listate ajungând la 89,403 miliarde de lei, faţă de 93,283 miliarde de lei în şedinţa precedentă. Un nivel mai redus al capitalizării a fost înregistrat la 31 august 2010, când valoarea de piaţă a companiilor a fost de 88,959 miliarde de lei.
Specialiştii de pe piaţa de capital, intervievaţi de GdS, au încercat să desluşească tainele Bursei, care să explice căderile din aceste zile. Jucătorii pe BVB s-au panicat din cauza a ceea ce se întâmplă în lume şi aproape toţi investitorii doreau să vândă, să scape de acţiunile a căror cotaţie s-a prăbuşit. În a doua parte a zilei, piaţa bursieră s-a mai temperat, dar pagubele înregistrate de investitori au rămas. Şi nu sunt de neglijat.

Cum stau lucrurile

Bursa românească a picat ieri, deşi Bursele din Europa deschiseseră pe plus. De ce s-a întâmplat aşa? Şi în rândul brokerilor planează incertitudinea, din cauza evoluţiei economice precare a altor state. „Condiţiile generale economice sunt prea sumbre peste tot. Eu cred că Bursa nu-şi va reveni în curând. Sau dacă îşi va reveni, nu va fi dintr-o dată“, a precizat, pentru GdS, Cristinel Popescu, director al Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Voltinvest SA. „Piaţa noastră este făcută de investitorii străini, care au ieşit de pe Bursa noastră zilele trecute şi se pare că acum cumpără pe pieţele lor, unde economiile sunt mai stabile. Clienţii noştri români se confruntă cu o criză de încredere: nu au încredere în moneda euro şi nici în deciziile statelor. Într-o săptămână sau două, Bursele se vor aşeza şi atunci o să ştim dacă vine o nouă criză sau nu“, a precizat George Ciobanu, director al SSIF Invest Trust Craiova. El a mai spus că piaţa este extrem de volatilă în continuare şi că fluctuează prea mult chiar şi pe parcursul unei singure zile. Până şi cuponarii sunt afectaţi de scăderea Bursei. După ce că oamenii ar fi luat o brumă de bani pe acţiunile deţinute de la „marea privatizare“, acum cupoanele lor valorează şi mai puţin, dacă vor să le vândă.

Cum poate Bursa să afecteze economia

Brokerii anticipează că ar putea fi şi mai rău decât atât, în sensul că, dacă nu se potolesc pieţele internaţionale de valori mobiliare, atunci ar avea de suferit şi firmele noastre. „Mai devreme sau mai târziu, orice cădere importantă pe Bursele internaţionale se va reflecta şi în economia noastră“, a spus George Daniel Popa, broker la SSIF Interdealer Capital Invest.

Brokerii îndeamnă oamenii la calm

Cristinel Popescu spune că în aceste momente jucătorii şi investitorii locali pe BVB trebuie să stea calmi: „Nu este cazul să se panicheze. Trebuie să trateze cu calm şi răbdare situaţia!“. Un alt specialist de pe piaţa de capital spune că acum este momentul ca aceia care au lichidităţi să cumpere acţiuni. „Căderile mari de pe Bursă sunt oportunităţi de investiţii pe termen lung. Există o vorbă înţeleaptă pe piaţa bursieră: când e panică pe străzi, cumpără acţiuni, când e euforie prea mare – vinde! Această zicală a funcţionat tot timpul“, a spus George Daniel Popa, broker la Interdealer.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII