8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRăzboiul SIF cu familia Buzatu - faza pe Slatina

Războiul SIF cu familia Buzatu – faza pe Slatina

Marian Buzatu, fratele fostului director al SIF Oltenia – Teodor Florin Buzatu, vrea din nou la conducerea tentantei SC Alimentara SA Slatina, după ce pe 13 iulie a fost revocat din funcţie de noul Consiliu de Administraţie, imputându-i-se prejudicierea societăţii. Actualul preşedinte al CA, Aurel Ţenea, numeşte familia Buzatu „grup infracţional“, iar pe Marian Buzatu îl acuză de abuz pentru că a pătruns ieri în sediul Alimentara pentru a impune aplicarea unei hotărâri a Tribunalului Olt încă neredactate.
Reprezentanţii SIF Oltenia au hotărât, pe 13 iulie, să-l schimbe de la conducerea Alimentara SA Slatina pe Marian Buzatu, pe motiv că a prejudiciat societatea cu aproximativ 90.000 de lei, favorizând vânzarea unui spaţiu comercial la un preţ sub cel al pieţei către firma unuia dintre nepoţii săi, fiul fostului şef SIF Oltenia. Ieri a apărut „pe piaţă“ un certificat emis de Tribunalul Olt de suspendare a hotărârii prin care, în 24 iunie 2011, Adunarea Generală a Acţionarilor a dispus schimbarea Consiliului de Administraţie (noul CA, în 13 iulie, l-a revocat din funcţie pe Marian Buzatu).
La sediul Alimentara SA s-a prezentat chiar Marian Buzatu, care a cerut repunerea în funcţia de director general pe baza certificatului respectiv. Noul director numit n-a ştiut ce să facă, fostul director a chemat la sediu presa, de la Craiova a venit preşedintele noului CA – Aurel Ţenea, se preconiza şi sosirea unui executor judecătoresc, adică toate elementele pentru un spectacol pe cinste. În cele din urmă, totul s-a redus la o exprimare paşnică a punctelor de vedere, chiar dacă acuzele au curs şi de o parte, şi de alta.

Încrengături de familie şi de camaraderie

Marian Buzatu a fost numit în 2007 la conducerea SC Alimentara SA Slatina, o societate deosebit de prosperă, care astăzi mai are în proprietate 16 spaţii comerciale situate în zone-cheie ale municipiului Slatina (bulevardul A.I. Cuza, zona Zahana, zona comercială din cartierul Steaua), unde chiria ajunge şi la 16 euro/mp. Un an mai târziu, societatea scoate la vânzare unul din cele 17 spaţii deţinute, cel mai prost plasat şi nesolicitat de eventualii chiriaşi, spune fostul director, situat pe strada Mânăstirii, nr. 75 (fostul magazin sătesc din cartierul Clocociov). CA dispune să se facă publicitatea pentru licitaţie, directorul o realizează într-un ziar de care puţină lume a auzit, iar la primul termen nu se prezintă nimeni. Pentru următorul, valoarea scade cu 75% şi vânzarea se realizează către singurul cumpărător interesat, Multifuncţional Ecologic System (MES). Firma aparţinea, surpriză, unuia dintre nepoţii directorului, anume fiul lui Florin Buzatu, iar tranzacţia devine suspectă în momentul în care se constată că evaluatorul a stabilit preţul la 190.000 de lei pentru clădire şi aproximativ 1.400 mp de teren, preţ care reflectă doar valoarea clădirii şi a terenului pe care aceasta era amplasată, aproximativ 500 mp. „N-am sesizat, a fost o greşeală pe care n-am sesizat-o, însă am pus la dispoziţia evaluatorului absolut toată documentaţia necesară. Când am văzut despre ce este vorba, am făcut către firmă o adresă prin care am transmis că trebuie să avem o discuţie, să stabilim ce e de făcut. Firma s-a arătat dispusă la negocieri, însă Consiliul de Administraţie n-a luat nici o măsură, iar eu n-am făcut-o pentru că n-am vrut să-mi depăşesc atribuţiile“, se apără Marian Buzatu, care nu găseşte nimic rău în tranzacţia dintre două firme reprezentate de rude.
MES avea, în schimb, să joace un rol mult mai important decât acela de partener de afaceri al Alimentarei. Între timp, cumpără acţiuni, ajungând la mijlocul anului trecut la o participaţie de 2,10%. În iulie 2010, când firma era deja predată de fiul lui Buzatu către Gheorghe Brătăşanu, MES cumpăra acţiuni cu toptanul, ajungând la peste 31%, în urma unei operaţiuni acum contestate în instanţă de SIF, pe motiv că fostul şef al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, Florin Buzatu, a dispus printr-un referat ca acţionarul majoritar să nu participe.

Buturuga mică încearcă să răstoarne carul mare

Peste tranzacţia din 2008 au trecut aproape trei ani şi mai multe acţiuni de audit, intern şi extern, dintre care unele se contrazic flagrant. Cert este că până să se descopere la Craiova că şeful SIF, Florin Teodor Buzatu, a dirijat MES către mărirea participaţiei la Alimentara SA, împiedicând SIF-ul să cumpere, nimeni nu i-a găsit fratelui Marian Buzatu vreo vină. Mai mult, faptul că societatea are astăzi în cont peste 2.000.000 de lei este apreciat, doar că revocarea din 13 iulie trebuie să rămână în picioare, motivată de prejudiciul menţionat mai sus, spun noii şefi impuşi de SIF. Pentru asta e nevoie să se treacă hopul generat de acţionarul care deţinea până nu demult doar 100 de acţiuni (din totalul de peste 400.000), IM Consulting & Investments SRL. Firma a contestat la Tribunalul Olt hotărârea AGA prin care s-a dispus schimbarea Consiliului de Administraţie, iar miercuri, 27 iulie 2011, s-a admis cererea şi s-a dispus suspendarea executării hotărârii AGOA a SC Alimentara. Fostul director Marian Buzatu înţelege că, deşi nu se menţionează expres în certificatul emis, trebuie repus în funcţie, în timp ce noul preşedinte al CA, Aurel Ţenea, dă două motive pentru care acest lucru să nu se realizeze: repunerea în funcţie nu este dispusă, mai mult, hotărârea nefiind încă redactată; Marian Buzatu nu este parte în procesul care, oricum, se judecă de-abia în octombrie. „Aici e vorba de altceva, e vorba de un grup infracţional, îmi permit să o spun, pentru că am dovezi din care rezultă acest lucru. Cine este acest IM Consulting & Investments putem deduce din relaţiile de afaceri pe care le-a avut cu SC Universul SA Vâlcea, o societate similară Alimentarei SA, condusă până de curând de fiul domnului Florin Teodor Buzatu. Această firmă, a iubitei fiului lui Buzatu, a încasat miliarde pe contracte prin care nu a făcut nimic“, a declarat Ţenea, exemplificând prin contracte de intermediere închiriere, deşi Universul îşi putea găsi singură chiriaşi, dar şi de evaluare patrimoniu etc.

Joaca de-a prezenţa în Consiliul de Administraţie

Jocurile firmelor din anturajul familiei Buzatu, devenite acţionare, au mers chiar mai departe, a expus în continuare Ţenea. MES a cerut, la ultima AGA, să se mărească la cinci numărul membrilor Consiliului de Administraţie, componenţa stabilită după şedinţa din 24 iunie fiind: SIF – 3 membri, MES – 1, Clinica de Recuperare SA – 1. S-a mers la Registrul Comerţului pentru înregistrarea noilor administratori, dar aici, surpriză: după ce mai întâi şi-au depus documentaţia, reprezentanţii MES au retras-o, cu tot cu documentaţia înaintată de reprezentanţii SIF. „După manevra asta ne-au reclamat că am hotărât să mărim la cinci membri componenţa, deşi acest lucru contravine actului constitutiv. Au reclamat şi Registrul Comerţului că a primit documentaţia, au făcut plângeri pe la alte instituţii, la bănci, că noua structură de conducere nu este legitimă. În schimb, s-au dus la casierie şi şi-au ridicat indemnizaţia pentru reprezentarea într-un consiliu pe care nu-l recunosc“, a completat Ţenea.
Conflictul este încă departe de a se încheia, fiecare parte invocând în apărarea sa că s-a blocat activitatea cu băncile, că nu se pot plăti salariile, că se aduce un grav prejudiciu de imagine societăţii, care este cotată la Bursa de Valori Bucureşti şi ar putea avea mult de suferit. De altfel, toate documentele oficiale care apar în urma acestor neînţelegeri sunt transmise către BVB şi CNVM, pentru a fi făcute publice în piaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII