11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPâinea umplută cu aer, combătută cu gramaje fixe

Pâinea umplută cu aer, combătută cu gramaje fixe

Pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 de grame. Unii producători vând pâine umplută cu aer, alţii menţin preţurile, dar micşorează gramajul.

Comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândă produse cu greutatea de minimum 200 de grame, iar creşterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micşorările de gramaj, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Mediafax.
„Practica de control a ANPC a reţinut faptul că mulţi producători de pâine variază gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucată, cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variaţii de gramaj“, se spune în proiectul de act normativ.
Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, afirmă că iniţiativa aparţine patronatului din industria pâinii: „Vrem să venim în sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile în care unii producători vând pâine umplută cu aer. Unii zic că nu scumpesc pâinea, menţin preţurile, dar micşorează gramajul“, a declarat Aurel Popescu.

Vor fi eliminate neregulile din industria de panificaţie?

Potrivit ANPC, prin stabilirea exactă a parametrilor de cantitate a pâinii vor fi eliminate neregulile din industria de panificaţie, având în vedere raportul între cantitate şi volum, iar astfel va creşte calitatea produselor.
Pâinea comercializată pe piaţă va trebui să aibă o cantitate netă de minimum 200 de grame, iar creşterea greutăţii va fi permisă doar din 100 în 100 de grame.
Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată. Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete cauzate de pierderea de umiditate în timpul comercializării.
Va fi acceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maximum 10% pentru pâinea de 300 de grame, de 9% pentru produsele care cântăresc 400 – 500 de grame, de 7,5% pentru pâinea de 600 – 1.000 de grame şi de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram. Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.

Sfaturi entru consumatori

Solicitaţi vânzătorului să vă arate produsul pentru a verifica aspectul. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare sau care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită. La cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII