16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia a produs cereale de 2,5 miliarde de euro

România a produs cereale de 2,5 miliarde de euro

România a produs anul trecut cereale în valoare de 10,78 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro), ceea ce reprezintă aproximativ 16% din producţia agricolă de anul trecut, se arată într-o analiză realizată de econtext.ro.
Site-ul prezintă producţia realizată în 2010 de fiecare sector agricol important. Mai exact, vă prezentăm valoarea în bani a producţiei din fiecare sector şi ponderea acestuia în procente.
Astfel, dacă raportăm valoarea cerealelor la produsul intern brut (PIB) de anul trecut, care s-a situat la 513,6 miliarde de lei, ar rezulta că producţia autohtonă de cereale este de circa 2% din PIB. Media europeană este de circa 10-11% din PIB, iar România este şi o ţară cu un bogat potenţial agricol.
Potrivit unui raport recent, România are o suprafaţă agricolă de 0,6 hectare pe cap de locuitor, cea mai mare din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, producţia ar putea fi cu uşurinţă peste media europeană.
Dar, dacă am lua ca reper media europeană, ne-am putea da seama de amploarea evaziunii fiscale din acest domeniu, care ar putea ajunge la câteva miliarde de euro.
În plus, altă concluzie este că producţia autohtonă ar putea fi suficientă pentru populaţia românească, iar surplusul s-ar putea îndrepta masiv către export.

Legume

După cereale, cea mai mare pondere în producţia agricolă totală o au legumele. Acestea reprezintă circa 13% din produsele agricole realizate în România anul trecut.
Dacă raportăm doar la producţia vegetală, legumele au reprezentat 20,5%. În bani, România a produs în 2010 legume în valoare de 8,91 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro).
De asemenea, am produs cartofi în valoare de 4,34 miliarde de lei (1,03 miliarde de euro). Aproape cât producţia de păsări, care s-a situat la 4,2 miliarde de lei (un miliard de euro). Sau cât fructele, care s-au situat la o valoare de 4,21 miliarde de lei.
În total, producţia realizată de agricultura românească în 2010 a avut o valoare de 64,45 miliarde de lei (15,3 miliarde de euro), potrivit unor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Din această valoare, producţia vegetală a însumat 43,48 miliarde de lei (67,5%), cea animală – 20,4 miliarde de lei (31,6%), iar serviciile agricole – 557 de milioane de lei (0,9%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII