7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului, tristă după şase luni

Economia Doljului, tristă după şase luni

Finanţele doljene arată că luna iunie a făcut notă discordantă cu restul anului, din punct de vedere al încasărilor la bugetul consolidat al statului. Cifrele furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj arată că, în iunie 2011, companiile doljene au plătit către bugetul consolidat al statului 138,03 milioane de lei, în creştere cu 3,97% faţă de aceeaşi lună din 2010, când se încasaseră 132,77 milioane de lei. Directorul adjunct al Fiscului doljean, Mihai Antonescu, a precizat că, defalcat pe bugete, situaţia este următoarea: la bugetul de stat (TVA şi impozit pe venit) au scăzut uşor încasările din mediul economic doljean, cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, dar anul acesta sunt mai puţine firme care raportează şi plătesc la Dolj, după ce unele companii au trecut la „mari contribuabili“ şi plătesc în Capitală. Creşteri semnificative s-au înregistrat la bugetul asigurărilor sociale de stat (pensii), unde încasările în iunie au crescut cu 10,73%, iar la bugetul de sănătate – cu 5,76% faţă de iunie 2010.

Fiscul a „stors“ economia

Mai mulţi bani în vistieria statului intraţi în iunie nu înseamnă neapărat revenirea economiei, ci că Fiscul a scos bani mai mulţi de la firmele controlate. Mihai Antonescu a declarat că aceste creşteri ale încasărilor se datorează, pe de o parte, faptului că a crescut numărul contractelor de muncă, dar şi faptului că unele drepturi băneşti se plătesc acum lunar, faţă de anul trecut când erau la trimestru, iar pe de altă parte, s-au intensificat controalele Fiscului în mediul de afaceri. „Încasările în iunie 2011, net superioare celor din iunie 2010, se datorează creşterii gradului de colectare a impozitelor, dar şi intensificării măsurilor de executare silită“, a precizat Antonescu.

La şase luni – dezastru?

Dacă în iunie au ajuns mai mulţi bani la stat, cumulat, de la începutul anului şi până acum firmele, au plătit în total bugetului consolidat al statului puţin peste 790,6 milioane de lei, în timp ce în prima jumătate din 2010 economia Doljului fusese de 854,9 milioane de lei. Fiscul spune că atunci plăteau la Dolj 27 de firme mari, care acum achită obligaţiile fiscale la Bucureşti, la Direcţia Mari Contribuabili, din cadrul ANAF, plus peste 200 de sedii secundare (puncte de lucru), care de la 1 ianuarie plătesc impozitele în localităţile în care au sediul central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII