17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZăcământ uriaş de gaze, descoperit în Oltenia

Zăcământ uriaş de gaze, descoperit în Oltenia

Anunţul Petrom a venit la doar câteva zile înainte de lansarea ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile companiei, deţinute de statul român

Compania Petrom a anunţat joi seară că a descoperit o acumulare mare de gaze naturale în Oltenia, la o adâncime de 3.600 de metri. Este vorba despre sonda de explorare din Totea, judeţul Gorj, unde s-ar fi descoperit recent cantităţi mari de gaze. Reprezentanţii Petrom au precizat că zăcământul ar putea fi cea mai mare descoperire de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani, dar vor face o evaluare viitoare, pentru a se vedea dacă este sau nu aşa.
„În perioada de teste s-a înregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze şi condensat de aproximativ 3.100 bep/zi (barili echivalent petrol pe zi). Rezultatele înregistrate până la această dată indică faptul că acesta ar putea fi un nou zăcământ semnificativ, care urmează să fie determinat prin evaluare“, au precizat reprezentanţii Petrom într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Petrom mai spune că a efectuat teste în zona Totea care au confirmat existenţa zăcământului: „Trei probe de producţie care au înregistrat succes au fost executate pe trei intervale reprezentative ale rezervorului“. Vineri, reprezentanţii companiei petroliere au declarat pentru GdS că sonda din judeţul Gorj este încă în explorare şi va mai dura un an până când se va putea spune ce cantitate exactă de gaze se află acolo.
După privatizarea Petrom în 2004, austriecii de la OMV au preluat, pe lângă pachetul majoritar de acţiuni şi importante zăcăminte de petrol şi gaze naturale pe care compania poate să le exploateze pe teritoriul României

Statul vinde 9,84% din acţiunile Petrom

Anunţul făcut de compania producătoare de petrol şi gaze despre zăcământul uriaş de gaze descoperit în Oltenia a venit cu doar câteva zile înainte de anunţul statului român de lansare a ofertei de vânzare pe BVB a 9,84% din acţiunile deţinute la compania respectivă. În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Economiei, puţin peste 20,64% din acţiunile Petrom. Oferta de vânzare va începe astăzi şi se va încheia pe 22 iulie. Statul a stabilit preţul maximal al tranzacţiei, la 0,46 lei pe acţiune, puţin mai mult decât preţul pieţei. Vineri, la închiderea Bursei, cotaţia Petrom (SNP) a fost de 0,4 lei pe acţiune. 15% din acţiunile scoase la vânzare de Ministerul Economiei sunt destinate persoanelor fizice. Potrivit anunţului de vânzare, „oferta va fi considerată finalizată cu succes în cazul în care, la data închiderii sale, au fost subscrise în mod valabil minimum 80% din acţiunile oferite, la un preţ de ofertă determinat conform prospectului“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII