14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile încep să joace după cum cântă clientul

Băncile încep să joace după cum cântă clientul

Instituţiile de credit acceptă şi a doua reeşalonare la acelaşi împrumut, executarea silită nu mai este o opţiune, iar la ipotecare scade considerabil avansul ce trebuie plătit băncii

Băncile fac tot posibilul să stoarcă de la clienţii lor pe care i-au împrumutat şi ultimul bănuţ disponibil. Pentru că şi după reeşalonarea unui credit există persoane care nu pot achita ratele lunare, unele bănci au introdus încă o posibilitate de reeşalonare. „Clienţii noştri au voie să facă două reeşalonări pe durata unui credit“, spune un bancher craiovean de la o bancă de top. Dacă pe parcursul derulării unui credit, după ce a avut loc o restructurare, omului i s-a diminuat salariul sau se află în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele lunare, atunci banca trece la a doua reeşalonare: mai taie din rată şi lungeşte perioada împrumutată. Fiţi convinşi că banca nu iese în pierdere! Chiar dacă pe moment veţi beneficia de o rată mai mică sau de un comision redus, pe ansamblu, creditul total poate fi mai scump. Motivul principal este acela că un credit pe o durată mai mare este mai scump, pentru că i se aplică o dobândă pe mai mulţi ani. Ideea principală este că banca a devenit puţin mai permisivă cu clientul, căruia îi acceptă din solicitări de teamă să nu-l piardă.

Executaţi la sfântu’ aşteaptă

Banca se pliază pe nevoile clientului ca să nu-l piardă şi nici să treacă împrumutul în rândul creditelor neperformante. Orice client care nu-şi mai plăteşte ratele este o pierdere pentru bancă. „Dacă executăm silit un client, atunci banca trebuie să constituie provizioane la BNR, deci să-şi declare pierderea. Cu acest lucru nu am rezolvat nimic, pentru că rămâne în continuare datoria omului. Nu avem intenţia să executăm clientul şi să-i luăm casa. Nu suntem cămătari!“, a spus un bancher craiovean. În urmă cu câteva săptămâni, acelaşi mesaj îl transmiteau şi alţi bancheri din Oltenia, care spuneau că „un client executat este un client pierdut!“. În plus, bancherii susţin că, din cauza crizei imobiliare, în cazuri excepţionale, un client riscă să fie executat silit, să i se vândă casa, dar tot să mai rămână cu datorii la bancă, iar instituţia de credit nu are ce să-i mai ia. „Dacă a luat un credit de 90.000 de euro, iar acum casa lui valorează 70.000 de euro, chiar şi dacă îi vindem casa, omul tot nu îşi acoperă datoria către bancă, dobânzile, costurile cu executarea etc.“. Băncile au observat că, dacă le iau oamenilor casele, nu au cui să le vândă, pentru că piaţa imobiliară nu excelează.

Creditele ipotecare, avans mai mic

Pentru cei care încearcă să-şi cumpere o locuinţă prin credit ipotecar, „Prima Casă“ este cea mai bună opţiune, datorită faptului că avansul a rămas mic, de 5%, şi există şi o garanţie din partea statului, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Totuşi, băncile au început să revigoreze şi creditul ipotecar clasic, făcându-l avantajos. În primul rând, în ultimii doi-trei ani dobânzile la creditele ipotecare au mai scăzut şi sunt apropiate de cele practicate prin programul „Prima Casă“ (cu unu-două puncte procentuale mai mari decât dobânzile existente la programul guvernamental). În plus, dacă în anii anteriori se cerea un avans de 20-25% la creditele ipotecare clasice, acum există bănci care au scăzut avansul la 15%. „Există cerere şi pentru creditul ipotecar clasic. Mulţi oameni trec de la o locuinţă mai mică, dar care depăşeşte 50 de metri pătraţi – deci nu se mai încadrează la «Prima Casă», la una mai mare“, a precizat un bancher local. Potrivit aceleiaşi surse, există şi persoane care doresc să dea avans 25% din valoarea casei, pentru că dispun de acei bani şi pentru a nu se împrumuta sume mari în bancă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII