17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRăzboi pe TVA-ul agricultorilor

Război pe TVA-ul agricultorilor

Prejudiciul descoperit este de aproape un milion de lei, iar finanţiştii susţin că abia acum ies la iveală banii negri din agricultură

Fiscul doljean a finalizat primele cazuri de persoane fizice care lucrează sute de hectare de teren şi care nu au achitat nici un ban la stat sub formă de taxă pe valoarea adăugată (TVA). „Bătălia“ a început luna trecută, când Finanţele au declarat război fermierilor care au lucrat pe persoană fizică terenurile şi au obţinut venituri de peste 35.000 de euro (echivalent în lei) din vânzarea produselor recoltate. „Avem şapte cazuri verificate, din care cinci au fost finalizate. În cele cinci cazuri s-a stabilit TVA de 654.544 de lei şi dobânzi în sumă de 304.540 de lei. Concomitent, s-a dispus şi măsura de înregistrare a lor ca plătitori de TVA. Din sumele totale constatate s-au încasat deja 118.700 de lei şi avem şi două persoane care au contestat rezultatul inspecţiei“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu. Potrivit adjunctului Fiscului, suma cea mai mare de plată pe care a avut-o un agricultor dintre cei verificaţi a fost de 389.656 de lei, acesta figurând în evidenţe cu o suprafaţă lucrată de 700 de hectare.
În timp, ţăranii nu vor scăpa de controlul oamenilor legii. Dar volumul mare de informaţii, estimările care trebuie făcute de inspectorii fiscali fac greoaie verificările. Fiscul susţine că se verifică în ordinea descrescătoare a suprafeţelor lucrate. Cum era şi firesc, primii care cad în plasa Fiscului sunt oamenii care muncesc pe persoană fizică sute de hectare.

Fiscul jubilează: ies banii „negri“ la iveală

Reprezentantul Fiscului susţine că din verificarea cazurilor de persoane fizice care lucrează sute de hectare de teren fără a plăti TVA la stat a reieşit chiar şi că unii au vândut „la negru“ diverşilor intermediari. Evaziunea era la ea acasă. „Samsarii cumpărau cereale la negru de la agricultorii persoane fizice, apoi făceau facturi fictive de intrări, pentru că trebuia să vândă marfa la marii achizitori, care luau cu factură. Samsarii trebuia să introducă diverse facturi fictive ca să nu aibă probleme cu TVA-ul. Sunt zeci de dosare de acest gen în lucru la organele de cercetare. Acum iese la iveală de unde aveau cerealele: de la agricultorii care lucrează pământul pe persoană fizică“. Aceştia din urmă, constrânşi de Fisc cu TVA-ul, au început să spună inspectorilor fiscali cui au vândut cerealele în anii anteriori şi susţineau că au dat marfa intermediarilor doar „pe bază de borderou“.

Cum calculează Fiscul TVA-ul

Agricultorii au fost nemulţumiţi de ideea Fiscului de a le lua TVA-ul chiar şi pe trei ani în urmă. Unii dintre ei au precizat pentru GdS că Finanţele nu au de unde să ştie cu cât au dat ei grâul sau porumbul în anii anteriori, deci nu au cum să le calculeze debitele. În replică, Ioan Filipescu susţine că Fiscul stabileşte sumele urmând trei-patru paşi: „În primul rând, luăm structura producţiei de la APIA (câte hectare au avut cultivate cu grâu, câte cu porumb etc.). Luăm producţia medie obţinută, document care este la primării. Apoi luăm în calcul preţurile medii pe culturi, de la Direcţia Agricolă. În ultimul rând, discutăm cu omul că poate a avut producţie calamitată sau alte aspecte de acest gen“.

Cum pot scăpa oamenii de bătăi de cap

Persoanele fizice care lucrează zeci şi chiar sute de hectare de teren pot să meargă din proprie iniţiativă la administraţiile financiare şi să se înregistreze ca plătitori de TVA. Începând de la 1 iunie, ei „beneficiază de taxarea inversă la cereale şi pot să ceară TVA de la stat, dacă au cumpărat cu facturi motorină, sămânţă etc.“, a spus Ioan Filipescu. Potrivit OUG nr. 49/2011, pe facturile celor care fac tranzacţii cu cereale şi plante tehnice nu se va mai trece TVA, ci doar „taxarea inversă“, urmând ca ultima verigă din lanţ (consumatorul final) să înregistreze TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII