20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAglomeraţie la subvenţia pentru animale

Aglomeraţie la subvenţia pentru animale

Ieri, în ultima zi de depunere a dosarelor pentru sprijinul pentru zootehnie, sediul sucursalei judeţene a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj părea neîncăpător pentru oamenii veniţi să solicite subvenţia acordată de stat pentru ovine şi caprine. Zeci de persoane îşi aşteptau rândul la intrarea în instituţie.
Unii veniseră încă de marţi dimineaţă. „Sunt aici de ieri-dimineaţă (marţi dimineaţă – n.r.) de la 7.00 şi nu am mai plecat. Am dormit în maşină şi degeaba, că nu am rezolvat nimic. Acum, când să intru şi eu la rând, mi-au spus că s-a făcut altă listă de aşteptare şi stau şi aştept iar“, a declarat Dumitru Chiciu, de 65 de ani, din Călăraşi, care are 52 de oi. Printre cei prezenţi erau însă şi persoane care veniseră ceva mai târziu.
Oamenii au explicat că au venit în ultima zi, pentru că au fost prinşi cu muncile, dar şi pentru că au aflat de puţin timp. „Am venit şi ieri (marţi – n.r.), am mai plecat, mai venii şi azi… Eu am 63 de capre. Merită să stăm la rând, că e un ajutor binevenit. Eu am venit abia acum, pentru că am avut treabă cu agricultura“, a precizat Ionel Ciobanu, de 63 de ani, din Risipiţi.

„Dacă respectau programările, nu mai era aglomeraţie“

Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, aglomeraţia este generată de faptul că fermierii nu au respectat programările făcute.
„Marţi şi miercuri, nu am făcut monitorizarea cu numărul de solicitări depuse pentru că angajaţii APIA au plecat acasă la ora 23.00, dar până vineri, inclusiv, sprijinul pentru ovine şi caprine a fost solicitat de 435 de persoane, din cele 1.408 care au depus anul trecut. Diferenţa de 1.000 s-a văzut în aglomeraţia de ieri şi de astăzi (marţi şi miercuri – n.r.)“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul executiv al APIA Dolj. Acesta a explicat că fermierii vin întotdeauna pe ultima sută de metri să solicite sprijinul financiar oferit prin APIA. „Au avut la dispoziţie o lună să solicite acest sprijin, dar au venit abia acum. Dacă respectau programările, nu mai era aglomeraţie“, a adăugat Drăgancea. Acesta a precizat că angajaţii vor sta la serviciu până când ultimul venit îşi va depune dosarul pentru obţinerea subvenţiei.

APIA Olt, asaltată de fermieri

Şi în Olt, peste 100 de solicitanţi aşteptau ieri să-şi înregistreze dosarul. Funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Olt estimează că în acest an 1.000 de crescători de animale vor solicita subvenţia pentru caprele, oile şi vacile din micile ferme, mai bine de o sută dintre aceştia lăsând pentru ieri (termenul-limită de depunere a dosarelor) înregistrarea documentaţiei. În biroul care se ocupă cu înregistrarea cererilor, ieri, puţin după ora 10.00, funcţionarii aveau deja în evidenţe 848 de solicitări, pentru 79.992 de animale. Cele mai multe solicitări au venit din partea oierilor, deşi nici crescătorii de capre nu erau puţini. Numărul cererilor îl va depăşi pe cel de anul trecut, în 2010 adresându-se APIA pentru acest tip de subvenţie 862 de crescători de animale, care au primit subvenţii pentru 79.361 de capete.

• Andreea Horcone
• Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS