13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCamera de Comerţ, la un pas de faliment

Camera de Comerţ, la un pas de faliment

În toamnă, instituţia riscă să-i fie executat silit sediul de către bancă, pentru că nu-şi mai permite plata ratelor

 Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj s-a trezit că are două clădiri imense pe care nu le foloseşte nimeni. Este vorba despre sediul de birouri de pe strada Brestei (vizavi de Liceul Economic) şi despre megaconstrucţia de pe Calea Severinului, lângă baza RAT de peste drum de Baumax, adică Centrul Expoziţional Transfrontalier, unde se organizează două-trei evenimente pe an. Practic, din cauza acestei din urmă clădiri a intrat „la apă“ Camera de Comerţ, motiv pentru care s-a ajuns în situaţia de a se propune scoaterea la vânzare a sediului instituţiei. „A fost o intenţie de vânzare a sediului, dar Colegiul de Conducere al Camerei nu a aprobat, ci încercăm alte variante, cum ar fi să închiriem sediul cu totul“, a spus preşedintele CCI a judeţului Dolj, Ioan Vigaru.

Cum s-a ajuns în această situaţie

Totul a pornit după ce CCI a judeţului Dolj a contractat, în mai multe etape, un împrumut uriaş de la Garanti Bank, pe care l-a garantat cu ipotecă asupra sediului instituţiei. Creditul a fost contractat, în principal, pentru cofinanţare la
construirea Centrului Expoziţional Transfrontalier, pentru care s-au atras şi fonduri europene. Acum, clădirea este aproape nefuncţională, pentru că nimeni nu se înghesuie să organizeze acolo expoziţii. Împrumutul a ajuns la suma totală de 1,15 milioane de euro, din care Camera a achitat doar 150.000 de euro până acum, rămânând de plată un milion de euro. Vigaru a mai precizat că veniturile actuale ale Camerei ajung doar pentru întreţinerea şi funcţionarea celor două clădiri, nu şi pentru creditul care a generat toate problemele instituţiei. „Trebuie să achităm 11.000 de euro pe lună, dar în această perioadă, până în octombrie, am fost scutiţi de bancă şi plătim doar anumite comisioane, în total 2.800 de lei pe lună. Însă, în octombrie trebuie să achităm 57.000 de euro, pentru că se adaugă şi sumele de care suntem scutiţi acum. Şi singura soluţie ar fi să închiriem tot sediul, iar noi să ne mutăm la Centrul Expoziţional Transfrontalier“, a precizat Ioan Vigaru.

Rată de 17.000 de euro pe lună

Situaţia financiară a Camerei este din ce în ce mai proastă şi poate deveni critică pentru că la anul rata bancară ce trebuie achitată lunar va atinge cifre astronomice. „Problema este că, de la anul, rata va fi de 17.000 de euro pe lună şi sigur că vom ajunge în situaţia de a fi executată ipoteca de către bancă dacă nu găsim o soluţie“, a arătat preşedintele CCI a judeţului Dolj.
Numărul membrilor Camerei se subţiază pe zi ce trece. Firmele consideră că instituţia „nu le mai reprezintă interesele“, după cum preciza recent chiar preşedintele Vigaru. Conform datelor de pe site-ul Camerei, numărul firmelor membre a scăzut vertiginos în ultima perioadă. În plus, lipsa veniturilor Camerei se răsfrânge asupra salariaţilor: nouă din cei 25 vor fi disponibilizaţi.
Pe anul trecut, veniturile au depăşit cheltuielile. În 2011 însă, deja se înregistrează pierderi. „În trimestrul I, pierderea este de 170.000 de lei, iar la patru luni din 2011, pierderea a ajuns la 280.000 de lei“, susţine Vigaru. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2010, publicat pe site-ul instituţiei, CCI a judeţului Dolj a avut anul trecut venituri totale de 3.077.586 de lei, iar cheltuielile totale au fost de 2.773.531 de lei, deci un excedent de 304.050 de lei. La venituri, din activitatea de târguri şi expoziţii s-au realizat doar 399.632 de lei într-un an întreg. De asemenea, din taxa membrilor şi cotizanţilor, Camerei i se plătesc anual 203.249 de lei. Cele mai mari cheltuieli anuale sunt cu personalul (593.903 lei, în sume brute, fără contribuţii, pentru un număr de 25 de salariaţi), urmate de cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele, care ajung la 420.595 de lei anual, plus diferenţa de curs valutar, care a fost de 121.285 de lei. Din toamnă, însă, cheltuielile vor fi şi mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII