21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai multe locuri de muncă legale

Mai multe locuri de muncă legale

Există mai multe contracte de muncă în construcţii, alimentaţie publică şi prestări servicii

De la 1 mai şi până la 1 iunie anul acesta, în Dolj s-a dublat numărul locurilor de muncă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Ceea ce înseamnă fie că economia dă semne de revenire, fie că au ieşit la lumină multe posturi unde înainte se lucra la negru. Dar locurile de muncă vacante înregistrate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj pentru luna mai nu au fost la fel de multe ca noile contracte de muncă înregistrate la ITM, aspect ce arată că au intrat în legalitate mai mulţi oameni care lucrau deja fără forme lugale.
În timp ce la AJOFM au apărut câteva sute de noi posturi, la ITM s-au înregistrat câteva mii de noi contracte în acelaşi interval de timp.
În luna luată ca etalon s-au înregistrat la ITM Dolj 10.300 de noi contracte de muncă, faţă de 4.577 de noi contracte înregistrate în aceeaşi perioadă din anul 2010, a declarat, pentru GdS, inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. Dintre noile contracte, 2.678 au fost încheiate pe o durată determinată de timp, dar şi aici există părţi bune.
„95% dintre contractele de muncă încheiate pe durată determinată sunt cu normă întreagă (opt ore pe zi) şi numai 5% sunt cu timp parţial de lucru“, a spus Mohora. Cele mai multe locuri de muncă apărute sunt în prestări servicii, construcţii, alimentaţie publică – în special baruri, dar şi la restaurante. Chiar şi în domeniul imobiliar au apărut noi contracte de muncă legale.

177.700 de contracte active

În prezent, în Dolj există 177.700 de contracte de muncă active, informează inspectorul-şef al ITM. Respectivele contracte sunt încheiate de 150.000 de persoane, ceea ce înseamnă că există oameni în Dolj care au două sau mai multe contracte de muncă.
Contractele active înregistrate la ITM sunt ale persoanelor care lucrează în mediul privat şi ale celor angajate ca persoanal contractual la instituţii publice. Nu sunt cuprinşi bugetarii.

ITM continuă instruirile pe noul Cod al Muncii

Noile modificări legislative în domeniul muncii sunt aduse la cunoştinţa celor interesaţi prin întâlniri la sediul ITM Dolj, unde angajatorii, sindicaliştii şi specialiştii în resurse umane pot afla „avantajele muncii legale“, a spus Cătălin Mohora. Instruirile au loc zilnic, între orele 11.00-13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII