9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUltima lună de hârţogărie

Ultima lună de hârţogărie

Începând din iulie, Declaraţia 112 se va depune doar în format electronic, dacă nu cumva se mai schimbă legislaţia

Firmele mai pot depune la ghişeele Fiscului Declaraţia 112 – formularul unic de declarare a impozitelor şi contribuţiilor – în format de hârtie doar în luna iunie a acestui an, după care se vor depune numai în format electronic. Reprezentanţii firmelor nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la sediile Finanţelor pentru a depune hârţogăria la ghişee. Pentru a putea transmite documentul on line, agenţii economici sau alte entităţi cu personaliate juridică trebuie să procure certificatul digital, cu ajutorul căruia se poate semna electronic documentul. Numai că până la această dată, doar „aproximativ 2.000 de firme au procurat certificatul digital. În Dolj există aproximativ 12.000 de firme care depun Declaraţia 112“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. De asemenea, este posibil ca numărul firmelor care depun on line documentul cu pricina să fie mai mare de 2.000, pentru că unii contabili plătesc ei certificatul digital şi transmit Declaraţiile mai multor agenţi economici cu un singur astfel de certificat.

Proiect de derogare 

Adjunctul Fiscului doljean susţine că există un proiect în lucru la Ministerul Finanţelor prin care legiuitorul propune ca firmele foarte mici, cu până la cinci angajaţi, şi asociaţiile de proprietari să depună trimestrial Declaraţia 112. „Dar deocamdată este doar un proiect şi toate aceste categorii de persoane juridice au obligaţia să depună lunar formularul“, a completat Antonescu.
Potrivit Codului de Procedură Fiscală, amenzile pentru cei care nu transmit Declaraţia 112 în format electronic sunt aceleaşi ca în cazul nedepunerii declaraţiei, şi anume între 500 de lei şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele juridice.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS