12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRăbdare când îţi cumperi casă

Răbdare când îţi cumperi casă

Birocraţia din instituţiile statului şi cea din structurile financiar-bancare pot întârzia timpul în care se cumpără o locuinţă cu până la 80 de zile, intervalul cel mai scurt, de minimum şapte zile, fiind necesar doar pentru tranzacţiile realizate cu banii jos, potrivit unui raport al Be Igloo. „Achiziţia unei locuinţe cu banii jos necesită, în general, un interval de timp cuprins între şapte şi zece zile, tocmai pentru că aceasta nu presupune contactul cu instituţii financiare sau cu structuri ale statului. La polul opus se află tranzacţiile realizate prin intermediul programului Prima Casă, cu un interval care poate ajunge până la 80 de zile“, se arată într-un raport transmis ieri de Be Igloo, companie specializată în sectorul rezidenţial. Potrivit oficialilor companiei, când un client cumpără cu banii jos, semnarea contractului de vânzare – cumpărare are loc în şapte – zece zile de la luarea deciziei de achiziţie, timp în care sunt pregătite toate actele necesare. În acest caz, după negocierea condiţiilor contractuale, vânzătorul trebuie să scoată extrase de carte funciară pentru autentificare de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), certificatul fiscal de la Administraţia Financiară şi adeverinţa de la Asociaţia de Proprietari. Totodată, perioada de achiziţie a unei locuinţe printr-un credit imobiliar creşte de la două la şase săptămâni, fiind necesară parcurgerea mai multor paşi. Cumpărătorul trebuie să facă o rezervare a locuinţei şi să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare. Vânzătorul trimite apoi băncii finanţatoare a clientului toată documentaţia proprietăţii şi scoate extrasul de carte funciară pentru informare de la OCPI, necesar la bancă.
În momentul în care banca finanţatoare deţine toate documentele necesare atât de la vânzător, cât şi de la client, aceasta desemnează un evaluator pentru locuinţă, urmând să decidă acordarea creditului într-o perioadă de la una până la patru săptămâni. După aprobarea creditului de către bancă, vânzătorul scoate extrasele de carte funciară pentru autentificare, certificat fiscal, adeverinţă de la asociaţia de proprietari, urmând semnarea la notar. Acesta se ocupă de intabularea proprietăţii, după intabulare, banca virând suma creditată către vânzător.
În situaţia în care clientul va achiziţiona o locuinţă prin intermediul programului Prima Casă, procedeul este puţin diferit faţă de accesarea unui credit ipotecar şi poate avea o durată de până la 80 de zile. Procedura necesită mai mult timp, deoarece, după ce clientul primeşte aprobarea financiară şi juridică de la bancă, vânzătorul va mai scoate un rând de extrase de carte funciară de informare de la OCPI, administraţia financiară şi cea de locatari, precum şi certificat energetic.
Dosarul clientului este trimis apoi la Fondul de Garantare în vederea aprobării garanţiei pentru creditul bancar. Timpul de achiziţie în această situaţie este cuprins între 30 şi 80 de zile, după caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU