16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul numără brazdele ţăranilor

Fiscul numără brazdele ţăranilor

Finanţiştii întâmpină dificultăţi la calculul TVA care trebuie plătită de către cei care lucrează sute de hectare pe persoană fizică

Ţăranii care lucrează zeci sau sute de hectare de teren vor avea de plată, mai devreme sau mai târziu, TVA către stat, susţin şefii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. După ce GdS a prezentat intenţia finanţiştilor, cititorii noştri s-au arătat nemulţumiţi de modul în care vrea Fiscul să le calculeze agricultorilor TVA de plată către stat. Dar nici măcar Fiscul nu ştie exact cum va proceda. Care era ideea? Cei care lucrează suprafeţe mari de teren pe persoană fizică (fie că le au în proprietate, fie că le lucrează în arendă) ar fi obligaţi, potrivit Codului Fiscal, să se înregistreze ca plătitori de TVA la administraţia fiscală de care aparţin şi să cotizeze la stat, spunea recent pentru GdS directorul adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu. Agricultorii vor fi obligaţi la plata TVA, pentru că desfăşoară o activitate cu scop comercial. Fiscul vrea să le calculeze oamenilor cât au obţinut din vânzarea recoltelor obţinute de pe terenuri, aspect ce i-a nemulţumit pe ţărani. „De unde ştie Fiscul preţul? De unde ştie ce cantitate am obţinut la hectar?“, spuneau oamenii revoltaţi.

„O să fie greu de calculat TVA!“

Şeful DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, recunoaşte că va fi foarte greu să impoziteze agricultorii. Ba chiar va trebui să colaboreze cu specialiştii în agricultură, pentru a stabili valoarea producţiei ţăranilor cu dare de mână. „O să fie un pic mai greu să le calculăm TVA. O să lucrăm cu cei de la primării şi cu cei de la APIA în aceste cazuri. Dacă ei nu au documente care să arate cu cât au vândut cerealele, vom calcula prin estimare, în funcţie de hectarele lucrate, de producţie…“, a precizat Eugen Călinoiu. Or, tocmai acest mod de calcul este contestat de ţărani, pentru că într-o perioadă a anului preţurile erau mici, apoi au crescut. Trebuie înregistraţi ca plătitori de TVA acei agricultori care în decursul unui an au obţinut venituri de peste 35.000 de euro din valorificarea producţiei. Pe aceşti agricultori nu i-a întrebat ani de zile nimeni de la Fisc de ce nu şi-au plătit TVA-ul la stat. Deocamdată, finanţiştii îi identifică pe agricultorii care au zeci sau sute de hectare lucrate pe persoană fizică. 

Finanţiştii vor lua drumul grânelor

Încă o metodă pe care Finanţele o au în plan este aceea de a descoperi unde au ajuns recoltele ţăranilor plătitori de TVA şi de a vedea preţurile cu care s-a achiziţionat marfa de la persoanele fizice, după cum susţine Călinoiu: „Vom vedea unde au vândut producţia şi vom verifica acolo, la acele firme, cu ce preţuri au vândut“. Chiar şi aşa, Fiscul are mult de umblat pentru a stabili cât au agricultorii de plată. Unii au documente care să arate ce cheltuieli au făcut cu înfiinţarea culturilor, cu întreţinerea şi cu recoltatul, astfel că ei vor plăti TVA aplicat doar la diferenţa între producţia vândută şi cheltuielile efectuate. Cei care nu mai au documente pe trei ani în urmă vor avea sume uriaşe de plată. Cu cât vor fi mai mari sumele, cu atât mai vehement vor fi contestate de agricultorii care lucrează pământul pe persoană fizică fără a plăti ceva la stat.

Apare taxarea inversă la cereale

În cazul în care se va aplica taxarea inversă la cereale, problemele legate de plata TVA se vor finaliza. Dar tot agricultorii vor avea de pierdut. Ei vor plăti sămânţa, motorina, erbicidele cu TVA, dar producţia o vor vinde fără TVA. Secretarul de stat Adrian Rădulescu spunea recent că agricultorul va aştepta să recupereze TVA-ul pe care l-a plătit deja. Potrivit specialiştilor din Ministerul Finanţelor Publice, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice s-ar aplica de la 1 iunie. Finanţiştii doljeni spun că până nu apare un act normativ nu se poate aplica taxarea inversă. Practic, cine vinde cereale şi plante tehnice nu va mai trece TVA pe factură, ci va înscrie „taxarea inversă“. Condiţia este ca ambii parteneri de afaceri să fie înregistraţi ca plătitori de TVA. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII